257 vizualizări 11 mar 2019

Câteva zeci de magistraţi au ieşit, luni seară pe scările Palatului de Justiţie din Bucureşti, purtând în mâini coli pe care au imprimate mesaje precum „Stop ordonanţelor date peste noapte", "We share the same values/ RO belongs in EuROpe" şi "Independent Magistrates = Independent Europe".

"Protestul nostru continuă pentru că noi lucrăm pe baza unor principii şi a unor valori. Ele nu se schimbă. Uneori se schimbă modalităţile de manifestare, dar în acest moment anumite reguli care caracterizează statul de drept sunt date peste cap. Una dintre ele o reprezintă transparenţa, o reprezintă echilibrul puterilor în stat şi observaţi şi dumneavoastră că de ceva timp ele suferă ceva derapaje. E cam brutal spus, dar se pare că nu avem cum să ne întoarcem. De la OUG 7 mesajul nostru a fost de neconsultare al magistraţilor şi s-a continuat cu adoptarea OUG 12 într-o formă care include prevederi suplimentare faţă de cele discutate cu magistraţii şi lucrul ăsta e o decizie pe care colegii noştri o iau în cadrul adunărilor generale din parchete, nu este o decizie care vine de la cineva, cum se zice, de la Bucureşti. Este decizia fiecăruia", a declarat procurorul Gabriela Scutea.

"Încercarea de a transmite un mesaj cu privire la nevoia de restabilire a statului de drept. S-a încercat ducerea în derizoriu a demersurilor noastre şi reducerea importanţei mesajului nostru la interese oarcecum personale, de salarizare , de preocupări cu referire la ipoteza de a ne fi şefi de rang înalt judecători ori nu e vorba despre aşa ceva, nu e vorba de interese meschine, e mult mai mult de atât", a spus şi procurorul Romulus Varga, de la Parchetul General.

Magistraţii au fost susţinuţi şi de câţiva protestatari #rezist.

 

Citește și: