Vremea rea face RAVAGII: Sute de copaci CĂZUȚI, curse aeriene și trenuri ÎNTÂRZIATE

Publicat: 26/01/2019, 20:52
Actualizat: 26/03/2019, 03:38

Astăzi vor fi precipitații toată ziua, în majoritatea regiunilor.

În nord-estul, vestul și nord-vestul teritoriului, precum și în zonele de munte vor predomina ninsorile, în centru vor fi precipitații mixte, iar în sud și sud-est, ziua vor fi mai ales ploi, iar noaptea și ninsori sau lapoviță, potrivit meteorologilor.

Pe arii restrânse vor fi depuneri de polei. Despre o ameliorare a vremii se va putea vorbi abia de duminică, când va intra în normalul acestei perioade.

Meteorologii au emis o atenționarecod galbende polei și depuneri de gheață în București și județeleVrancea, Galați, Brăila, Buzău, Ilfov și Călărași,în vigoare începând de sâmbătă ora 14.00 până duminică la ora 10.00.

Potrivit meteorologilor, în regiunile sudice și sud-estice pe spații relativ extinse vor fidepuneri de gheață, iar trecător și pe arii restrânse se vor mai semnala precipitații slabe, sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare.

Troleibuzele din București au fost retrase în depouri

Sămbătă seara, STB a dispus retragerea tuturor troleibuzelor în depouri, din cauza gheții depuse pe linile de contact și a introdus linii navetă pe autobuz.

„Din cauza numeroaselor avarii provocate la liniile de contact de condițiile meteo extreme din ziua de sâmbătă, 26 ianuarie 2019, STB SA a dispus retragerea în depouri a tuturor troleibuzelor începând cu ora 16.50 și introducerea unor linii navetă de autobuz numai pentru zonele în care nu existau alternative pentru călătorii liniilor de troleibuz,” se arată într-un comunicat al STB.

Pentru preluarea călătorilor din zonele în care nu există alte variante de transport public (linii de tramvai sau autobuz) și pentru a fluidiza anumite artere, STB SA a decis înființarea a trei linii navetă de autobuze, care vor circula astfel:

– Linia 665 va circula de la terminalul Pajura până la terminalul Sfinții Voievozi;

– Linia 670 va circula de la Bulevardul Basarabia până la terminalul Vasile Pârvan;

– Linia 696 va circula de la terminalul Depou Alexandria până la terminalul Gara de Nord.

Tot din cauza vremii extreme, în cursul dimineții, STB SA a decis înființarea altor patru linii navetă de autobuze 610, 621, 632 și 641, pentru preluarea călătorilor din stațiile liniilor de tramvai 1,10, 21, 32 și 41. STB SA precizează că echipele de intervenție STB fac eforturi și lucrează neîntrerupt pentru ca în ziua de duminică, 27.01.2019, circulația mijloacelor de transport public să revină la normal”

740 de copaci rupți de vânt s-au prăbușit în București

Angajații Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) București – Ilfov au intervenit pentru îndepărtarea a 740 de copaci căzuți pe carosabil și pe 55 mașini. Un tramvai a fost prins între doi copaci căzuți, pe strada Dimitrie Pompeiu din Capitală.

90 de copaci rupți de vânt au căzut pe carosabil și pe 49 de mașini

Reprezentanții ISU București – Ilfov au intervenit de 115 ori în ultimele 10 ore. Astfel, au fost 98 de solicitări pe București, din care 79 au fost cazuri de copaci căzuți și 17 solicitări pe județul Ilfov, dintre care 11 au fost, de asemenea, cazuri de copaci căzuți.

Au fost avariate 49 de mașini din cauza căderii copacilor și a stâlpilor de electricitate.

Tot din cauza ploii, a vântului puternic și a poleiului depus, un tramvai a fost prins între doi copaci căzuți pe strada Dimitrie Pompeiu, accesul la gura de metrou Ștefan cel Mare a fost blocat din cauza căderii unui copac, iar un șofer a intrat cu mașinaîntr-un stâlpla Domnești, un pasager fiind încarcerat. Acesta a fost transportat la Spital Universitar împreună cu șoferul.

90 de copaci rupți de vânt au căzut pe carosabil și pe 49 de mașini

Doi bucureșteni răniți de copacii căzuți

Incident grav pe o stradă din Sectorul 3 al Capitalei, unde un copac s-a prăbușit peste o femeie. Victima, în vârstă de 44 de ani, a suferit un traumatism cranian parietal cu plagă, precum și un traumatism toracic. Este conștientă hemodinamic și respirator și a fost transportată deja la spital.

Incidentul s-a petrecut pe strada Jean Steriadi din sectorul 3 al Capitalei, iar copacul a căzut chiar când femeia intra într-un bloc.

În Sectorul 6, un bărbat de 32 de ani a fost rănit grav de un copac căzut. El a fost găsit în stare de inconștiență pe strada Ceahlău, după ce a fost lovit de crengile unui copac.

Zeci de fracturi și traumatisme din cauza poleiului din Capitală

Solicitările la Ambulanță pentru fracturi, din cauza poleiului, continuă în Capitală. De vineri dimineață până sâmbătă dimineață, 43 de persoane au suferit luxații, fracturi și entorse, iar 12 persoane – traumatisme ale feței și capului în urma căzăturilor.

Transportul public, paralizat în Capitală

Tramvaiele liniei 41 din Capitală au fost blocate de mai multe ori pe parcursul zilei de sămbătă, la capătul de linie Ghencea, din cauza crengilor căzute pe rețeaua de contact, anunță Societatea de Transport București (STB).

„Tramvaiele liniei 41 sunt blocate la capăt de linie Ghencea din cauza crengilor căzute pe rețeaua de contact”, potrivit unui anunț postat pe pagina de Twitter a STB la ora 12:00.

Linia a fost deblocată abia la ora 15:10

De asemenea, pe bulevardul Mărășești / Dimitrie Pompei, circulația tramvaielor liniilor 23 și 27 a fost întreruptă din cauza unui fir de contact rupt.

În zona Bucur-Obor din Capitală, liniile tramvaielor 1, 34, 46 au fost blocate din cauza altui fir de contact rupt.

Pe bulevradul Iancu de Hunedoara, un copac căzuse pe rețeaua de contact ;i a blocat circulația tramvaielor, în timp ce pe bulevardul Ferdinand, troleibuzele liniilor 69 și 85 erau blocate din cauza unui copac căzut pe rețeaua de contact.

Aeronavele decolează cu zeci de minute întârziere

Aeronavele care decolează din București, sâmbătă, pot înregistra întârzieri de 40-50 de minute, a informat Compania Națională de Aeroporturi București (CNAB).

În noaptea de vineri spre sâmbătă, reprezentanții Companiei au intervenit constant cu utilajele, astfel încât pistele, platformele, căile de rulare, dar și căile de acces rutiere erau curate și au aderența bună.

ȘStratul de gheață depus pe aeronave se îndepărtează prin degivrare, care se efectuează cu pasagerii la bord, chiar înainte de decolare. Acesta este motivul pentru care apar întârzieri la decolare de 40-50 minute”, au explicat reprezentanții CNAB.

Având în vedere că fenomenul de freezing rain afectează și șoselele, Compania de Aeroporturi le-a recomandat pasagerilor să-și ia toate măsurile pentru a ajunge în siguranță și la timp la aeroport.

De asemenea, din cauza condițiilor meteo, patru curse care trebuiau să ajungă la București în această dimineață au fost anulate, deoarece nu au mai putut decola la timp.

Una dintre cursele anulate este cea Wizz Air W63210 de la Malmo, care trebuia să aterizeze la 00:55, iar alte trei sunt rute interne de la Tarom – Timișoara (06:45), Suceava (06:55) și Chișinău (06:55).

CNAB: Degivrarea cade în responsabilitatea fiecărei companii aeriene

Degivrarea aeronavelor proprii cade în responsabilitatea fiecărei companii aeriene, precizează reprezentanții CNAB. Multe curse aeriene înregistrează întârzieri care ajung și la două ore, din cauza procedurii de îndepărtare a stratului de gheață de pe avioane.

„Pe aeroporturile pe care operează, companiile aeriene încheie contracte de handling cu operatori autorizați. Aceste contracte includ, când este cazul, și prestarea serviciilor de degivrare a aeronavelor. Administrația unui aeroport nu poate interveni în alegerea, de către compania aeriană, a agentului de handling, selecția făcându-se pe o piață concurențială”, potrivit sursei citate.

Compania Națională Aeroporturi București susține că are ca atribuții deszăpezirea și degivrarea suprafeței de mișcare (piste, căi de rulare, platforme de staționare a aeronavelor) și a drumurilor de acces (rutier sau pietonal).

O cursă anulată și trei întârziate de pe Aeroportul Timișoara, din cauza ninsorii

O cursă aeriană a fost anulată, iar alte trei zboruri au suferit întârzieri, sâmbătă dimineața, de pe Aeroportul Internațional Timișoara, din cauza ninsorii și a viscolului, traficul desfășurându-se în condiții de iarnă, transmite corespondentul Mediafax.

Potrivit reprezentanților Aeroportului Internațional Timișoara, sâmbătă dimineața, o cursă spre București a fost anulată.

De asemenea, din cauza ninsorii și a viscolului, alte trei curse vor decola cu întârziere.

Astfel, avionul care trebuia să decoleze din Timișoara spre Tel Aviv (Israel) la ora 06:10, precum și cel spre Bergamo (Italia), de la ora 06:25, au o întârziere de peste trei ore. De asemenea, cursa spre București de la ora 08:25 a suferit o întârziere de aproape două ore.

„Aeroportul Internațional Timișoara este funcțional, dar se operează în condiții de iarnă. Se lucrează constant din această noapte la curățarea pistei și a platformei, dar este nevoie să se intervină de mai multe ori, din cauza viscolului”, au informat reprezentanții Aeroportului Internațional Timișoara.

Curse aeriene întârziate

Circulația trenurilor, afectată de vremea rea

Sâmbătă, la ora 08.20, circulația trenurilor era afectată de condițiile meteo severe pe relațiile București Nord – Lehliu și Valea Albă – Drobeta Turnu Severin Mărfuri, secții aflate pe raza Regionalelor București și Craiova, potrivit CFR Infrastructură.

Pe aceste rute, mai mulți copaci au cedat sub greutatea gheții și s-au prăbușit pe firul de contact, ceea ce a întrerupt alimentarea cu energie electrică a locomotivelor.

„Personalul feroviar este deja pe teren și acționează într-o primă etapă cu drezine pantograf pentru tăierea și îndepărtarea copacilor prăbușiți. Apoi se va interveni cu personal specializat pentru înlocuirea componentelor avariate, restabilirea alimentării firului de contact și efectuarea reglajelor la catenară. Pe sectorul București – Lehliu, sector care are două fire de circulație, trenurile vor tranzita zona prin cuplarea unei locomotive Diesel la fiecare garnitură, până la finalizarea lucrărilor de intervenție, care se vor desfășura alternativ pe cele două fire. Tracțiunea Diesel este realizată cu două locomotive ale operatorului național CFR Călători”, a explicat Oana Brânzan, purtătorul de cuvânt al CFR Infrastructură.

Pe raza Regionalei CF Craiova, deoarece secția de cale ferată Valea Albă – Drobeta Turnu Severin Mărfuri are un singur fir de circulație, trenurile care tranzitau zona au fost oprite în gările de pe traseu. Măsura va fi menținută în toată perioada necesară desfășurării intervențiilor pentru tăierea, îndepărtarea copacilor și restabilirea alimentării cu energie electrică a firului de contact.

Trenurile au avut întârzieri din cauza vremii

„În condiții speciale se circulă în continuare la intrarea în Capitală, pe sectorul Buftea – Periș – Crivina, unde se înregistrează fluctuații de tensiune în linia de contact și implicit întreruperi de alimentare cu energie electrică a locomotivelor”, au adăugat Brânzan.

Astfel, două trenuri care trebuiau să ajungă la București au câte o întârziere de 180 de minute: R 7032 de la Urziceni trebuia să ajungă la ora 06:06, iar IR 1822 de la Arad la 06:16.

În plus, o întârziere de 110 minute avea, la ora transmiterii știrii, IR 1596 de la Timișoara, care trebuia să ajungă în Capitală la ora 08:25.

Alte întârzieri de peste o oră mai sunt pentru trenurile care trebuie să ajungă la București de la Vatra Dornei Băi (IR 1654), Constanța (IR 1586), Craiova (1594), Ploiești Sud (1552), și Satu Mare (1742).

În plus, trenurile care trebuie să plece din Capitală au început să le fie reprogramată plecarea, cea mai importantă fiind de 65 de minute pentru IR 1586 către Brașov.

De asemenea, trenul IR 1581 de la București care ar trebui să ajungă la Constanța la ora 09:27 are anunțată o întârziere de 60 de minute.

Traficul rutier, afectat de ploi, polei și vânt

Ploile au creat probleme pe DN7 Călimănești-Căciulata, în județulVâlcea, deoarece s-a acumulat apă pe carosabil. În județul Prahova, mai mulți copaci au fost doborâți de vânt pe drum, în localitățile Tătaru și Măneciu.

Potrivit IGSU, pompierii vâlceni au intervenit pe DN7 Călimănești-Căciulata pentru degajarea apei acumulate pe carosabil din cauza precipitațiilor abundente.

Militarii au folosit o motopompă transportabilă, în sprijinul serviciului voluntar pentru situații de urgență.

Fenomenele de vreme rea au produs efecte și în județul Prahova, 11 copaci fiind doborâți din cauza vântului și a depunerilor de chiciură, în localitățile Tătaru și Măneciu.

S-a redeschis circulația pe A3

Circulația pe A3, între București și Centura Capitalei, închisă din cauza poleiului provocat de ploaia înghețată, s-a redeschis, la ora 10:40, pentru toate categoriile de autovehicule.

Centrul Infotrafic anunță că circulația rutieră a fost reluată pe Autostrada A3 București – Ploiești, între București și Centura Capitalei.

Traficul fusese restricționat pe acest tronson din cursul nopții, din cauza poleiului. Măsura a fost luată preventiv pentru evitarea accidentelor.

CNAIR informa că poleiul cauzat de ploaia înghețată (freezing rain) a provocat închiderea a două sectoare de autostradă și restricționarea tonajului pe două sectoare de drum național.

Foto: Hepta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Monica Tatoiu a fost îngrozită. Diagnosticul crunt primit de la medici
Idolul lui Mircea Badea. N-a mai văzut niciodată un om ca el
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Unde se află prima cabană montană construită în România?