Suntem PREGĂTIȚI să preluăm președinția Consiliului Uniunii Europene! DĂNCILĂ, mesaj pentru președintele Parlamentului European

Suntem PREGĂTIȚI să preluăm președinția Consiliului Uniunii Europene! DĂNCILĂ, mesaj pentru președintele Parlamentului European
Publicat: 21/11/2018, 11:49
Actualizat: 25/03/2019, 22:57

„L-am asigurat pe pe dl. președinte Antonio Tajani că suntem pregătiți pentru preluarea președinției (Consiliului UE – n.r.), că ne aflăm în grafic atât în ceea ce privește pregătirea organizatorică și logistică, cât și în ceea ce privește programul președinției Consiliului UE. Programul îl vom adopta, forma finală, în scurt timp în Parlamentul României. L-am asigurat că România își propune să aibă o președinție ambițioasă, dar și realistă. Spun ambițioasă= pentru că ne dorim să dăm un răspuns pozitiv la provocările existenmte la nivel european, că ne propunem să soluționăm cât mai multe dosare aflate pe masa de lucru a președinției, dar în același timp realistă pentru că acest lucru și multe dintre provocări nu depind numai de România, ci depind de un acord politic, de o codecizie între instituțiile europene”, a declarat Viorica Dăncilă, în cadrul declarației de presă pe care a susținut-o alături de președintele Parlamentului European, Antonia Tajani.

Ea a mai spus că printre temele abordate s-au numărat Brexit și viitorul Uniunii Europene post-Brexit.

„Am evidențiat faptul că România va fi un mediator imparțial și facilitator de consens. România va avea o mare deschidere către dialog, către cooperare cu instituțiile europene, către o cooperare constructivă cu toate grupurile politice. Trebuie să dăm un răspuns pe care îl așteaptă cetățenii europeni, pliat pe realitatea europeană, răspunsulri care să unească și nu să dividă Europa”, a adăugat premierul Viorica Dăncilă.

La rândul său, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a afirmat că printre temele de discuție s-au numărat și prioritățile Parlamentului European, printre care drepturile cetățenilor europeni din Marea Britanie.

„Un alt subiect foarte important pentru noi, iar aici am solicitat colaborarea Guvernului român pentru a obține o soluție pozitivă. este vorba despre migrație, mai ales despre pachetul cu cele șapte propuneri, care conține și reformarea regulilor de la Dublin. Parlamentul a adoptat un text legislativ. Acum ne dorim ca și Consiliul să poată accepta propunerile noastre, chiar dacă va fi vorba de un compromis„, a mai spus Tajani.

Președintele Klaus Iohannis a declarat în 12 noiembrie că România nu este pregătită pentru preluarea Consiliului Uniunii Europene, în condițiile în care la Guvern factorii responsabili sunt schimbați sau pleacă, iar „lucrurile au luat-o razna”.

„Trebuie să menționez o mare ingrijorare pe care o am, cu toate că nu vă privește direct. E vorba de anul 2019, când România va prelua președinția Consiliului UE, o poziție extrem de onorantă și de solicitantă, mai ales pentru Guvern. Părerea mea e că nu suntem pregătiți pentru așa ceva. Acum câteva săptămâni am spus că vom face față rezonabil, numai că între timp lucrurile au luat-o razna, la Guvern nu se mai înțeleg care sunt persoanele responsabile, persoanele care ar trebui să se ocupe de asta demisionează sau sunt demiși. Cred că și acum, în ultimul moment, necesitatea politică este înlocuirea acestui accident al democrației românești care este Guvernul Dragnea-Dăncilă. Nu există nicio perspectivă de bună guvernare și implicare în afacerile europene. Aceste lucruri sunt foarte grave„, a declarat Klaus Iohannis, la ședința Adunării Generale a Asociației Municipiilor din România.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, și-a dat demisia din funcție. Demisia vine cu mai puțin de două luni de preluarea de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene. Victor Negrescu era responsabil cu proiectul de pregătire și exercitare a președinției rotative a Consiliului UE de către România.

Președintele: Aceste țopăieli fiscale ale ultimelor Guverne sunt de rău augur

Klaus Iohannis a declarat că țopăielile fiscale ale ultimelor Guverne sunt „nu doar de prost gust, ci si de rău augur”, spunând că speranța stă în autoritățile locale.

„Din păcate, nu peste tot lucrurile se mișcă foarte bine. Oricât de bun este un primar el nu este singur în spațiul în care activează, el trebuie să relaționeze cu cei de la Consiliile Județene, da rși cu cei de la centru. Apar nemulțumiri de obicei pentru că primarii vor să se miște, dar Guvernele par mai reticente. Această reticență este frustrantă. Ca să amintesc doar câteva promisiuni care au rămas pe hârtie, descentralizarea. Vi s-a promis, nu s-a realizat. A doua chestiune, care mereu e de actualitate, banii. Nu numai că nu vi s-a dat o bază mai mare, ba dimpotrivă s-a făcut acum recent, așa zisa reformă în domeniul fiscal. O mare păcăleală, prin care românilor li s-au dat aparent mai mulți bani, dar în realitate nu, iar toate comunitățile locale au pierdut de acolo. (…) Politica față de comunitățile locale trebuie să fie făcută transparent, predictibil și trebuie să fie sustenabilă. Aceste țopăieli fiscale ale ultimelor Guverne sunt nu doar de prost gust, ci si de rău augur”, a declarat Klaus Iohannis, la Adunărea Generală a Asociației Municipiilor din România.

Șeful statului spune că șansa dezvoltării orașelor stă tocmai în edilii care le conduc.

„Există o șansă enormă pentru România, această șansă sunteți dvs și colegii și colegele primari din celalte unități administrativ teritoriale. România se transformă iar dvs trebuie să fiți partea care induce schimbări pe care le simte cetățeanul în mod direct. Cunosc realizările dvs și pot să vă spun că sunt impresionante. Lucrurile se mișcă foarte repede și foarte bine. Vă amintiți că am vizitat localități în care activați și de obicei mi-am exprima opinia pozitivă. Fiind în interiorul lucrurilor câteodată nu-ți dai seama cum se mișcă lucrurile sau cum se realizează, dar venind din afară se vede că se mișcă foarte bine”, a mai spus președintele.

Dragnea, despre declarațiile șefului statului: Fiecare cu obsesiile lui. Iohannis face un deserviciu țării

Președintele PSD Liviu Dragnea a declarat luni, referitor la semnalul de alarmă tras de președintele Klaus Iohannis, potrivit căruia România nu ar fi pregătită să preia președinția Consiliului UE, că acesta aduce un mare deserviciu țării.

„Fiecare cu obsesiile lui. Klaus Iohannis are această obsesie din noaptea lui decembrie 2016. Bineînțeles. Sunt deja din ce în ce mai mulți români care nu se mai lasă păcăliți de minciunile lui Iohannis. De doi ani ne-a mințit, că nu sunt bani de pensii, că nu ne încadrăm în deficitul de 3%. Numai minciuni alarmiste și s-a realizat ce ne-am asumat prin programul de guvernare. Așa se va întâmpla și de acum înainte. Guvernul e pregătit să getioneze cu succes președinția Consiliului UE. Ceea ce Iohannis este să facă un deserviciu României, pentru că încearcă să inducă ideea că Guvernul din țara lui, nu e pregătit de această președinție. Acest lucru e incalificabil”, a declarat Liviu Dragnea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Solistul celebru care s-a VINDECAT de cancer! A fost la un pas de moarte, dar...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Ion Iliescu e VINOVAT: Se face dreptate pentru această rușine națională
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Mesajul transmis de Mihaela Rădulescu de ziua de naștere a iubitului ei, Felix Baumgartner: ”Mă...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Un veteran NASA a inventat un propulsor care sfidează legile fizicii