no author
Daniela Timofti
491 vizualizări 26 oct 2018

Potrivit celui mai nou raport al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB),faţă de anul şcolar 2016-2017, când au existat 139 de cazuri de incidente violente în unităţile de învăţământ, în perioada 2017-2018, numărul acesta a ajuns la mai mult de dublu - 326. 1.200 de elevi au fost sancţionaţi în urma activităţilor violente în şcoli, şase dintre ei fiind exmatriculaţi.

“Pentru acte de violenţă faţă de elevi au fost sancţionate şi patru cadre didactice în anul şcolar 2017 – 2018,” se arată în raportul ISMB.

Acelaşi raport a constatat că peste 700 de clădiri ale unităţilor de învăţământ nu aveau autorizaţie ISU la sfârşitul anului şcolar 2017-2018.

“Din totalul clădirilor destinate învăţământului de stat, 53 deţineau autorizaţia de securitate la incendiu. Numărul clădirilor care nu aveau autorizare de securitate a fost de 772, iar 252 clădiri nu necesită autorizarea. În învăţâmântul particular, 30 de clădiri au autorizaţie de siguranţă la incendiu, iar 103 nu posedă această autorizaţie”, mai arată sursa citată.

10% din totalul preşcolarilor şi elevilor din România învaţă în Capitală.

“La nivelul anului şcolar 2017 - 2018, numărul elevilor din învăţământul de masă a fost de 244.667, dintre care cei mai mulţi s-au înregistrat în cadrul învăţământului primar - 83.364. Pentru învăţământul liceal s-a înregistrat un număr de 62.076 de elevi, iar la nivelul învăţământului gimnazial au fost 56.628.”

Raportul realizat de ISMB informează că în anul şcolar 2017-2018 au funcţionat 87 de clase în învăţământul profesional, din care patru clase în sistem dual.

Şi anul şcolar 2018-2019 a debutat cu acte de violenţă în şcolile din toată ţara. Trei adolescente de la Colegiul Tehnic ”Dimitrie Ghica” din Comăneşti, judeţul Bacău s-au încăierat în sala de clasă. Colegii nu au intervenit să oprească bătaia, ci au încurajat-o, au filmat-o şi au postat-o pe Facebook. Cel mai probabil, tinerele se vor alege numai cu nota scăzută la purtare.

Conducerea colegiului a explicat că scandalul a pornit din cauza unui băiat, iar cele trei eleve vor avea nota scăzută la purtare.

"Ca întotdeauna, între două fete, cearta porneşte de la un băiat! Noi am depistat toate persoanele. Ştim ce s-a întâmplat. Fata care a fost agresată nu are urme, leziuni, nu vrea să depună plângere. Fetele sunt minore şi învăţământul e obligatoriu, astfel că noi, din păcate, nu putem decât să le scădem nota la purtare", a declarat pentru Mediafax, directorul Colegiului Tehnic „Dimitrie Ghica” din Comăneşti.

Atenţie! Înregistrarea conţine un limbaj licenţios şi imagini şocante.

Agresivitatea în şcoli nu se manifestă numai între elevi, ci şi între profesori şi elevi. Un elev de la un liceu tehnologic din Râmnicu Vâlcea a fost filmat în timp ce îi cerea agresiv socoteală unei profesoare pentru o notă primită, îi vorbea urât, lovea cu pumnul în catedră şi o ameninţa: ”Lasă că ne vedem noi pe stradă, când nu eşti în şcoală,” i-a spus elevul de clasa a XI-a profesoarei care i-a dat nota doi la o lucrare. ”Arătaţi-mi şi mie unde am greşit, sunteţi profesoară şi trebuie să-mi arătaţi unde am greşit. Citeşte din carte şi arată-mi unde am greşit... mai citeşte o dată... vorbesc cum vreau... să te vedem pe stradă când nu mai eşti în şcoală... mă... pe ea,” sunt replicile elevului, în timp ce profesoara încearcă să-l calmeze: ”Nu e bine ce faci... Ţi-am dat câteva indicii... eu zic să te gândeşti mai bine, o să-ţi scad nota la purtare.” Colegii l-au întrebat la final dacă a primit nota 2, iar elevul a încheiat cu ameninţarea: ”Stai să vezi ce-o bat când iese din şcoală!”

 

Citește și: