Verdict amânat în cazul lui Dan Voiculescu. Instanța anunță decizia pe 18 iulie

Verdict amânat în cazul lui Dan Voiculescu. Instanța anunță decizia pe 18 iulie
Publicat: 11/07/2017, 13:17
Actualizat: 25/03/2019, 21:47

UPDATE:Magistrații Tribunalului București au amânat, marți, pronunțarea pe cererea de eliberare a omului de afaceri Dan Voiculescu pentru data de 18 iulie.

Procurorii au arătat în instanță că Dan Voiculescu nu îndeplinește condițiile eliberării condiționate având în vedere că a câștigat 330 de zile prin redactarea unor cărți și 57 de zile prin muncă, deci disproporția este foarte mare. Totodată, anchetatorii au reiterat faptul că penitenciarul a considerat că omul de afaceri nu îndeplinește condițiile eliberării condiționate, comisia penitenciarului stabilind că scopul pedepsei de 10 ani nu a fost atins.

Procurorii au mai precizat că nu există dovezi temeinice de îndreptare, că Dan Voiculescu nu a avut un comportament deosebit, merituos în penitenciar și au acuzat faptul că afaceristul nu a achitat nici prejudiciul în dosar și nici cheltuielile de judecată.

La rândul lui, avocatul lui Dan Voiculescu a susținut că acesta este îndreptățit la eliberare condiționată deoarece a avut un comportament „respectuos” față de personalul penitenciarului, a câștigat 1.882 de credite prin recompensare, a fost selecționat la punctul de curățenie interioară a penitenciarului și a participat la programul pentru liberare. În replică, judecătorul i-a recomandat apărătorului „să nu facă umplutură pentru jurnaliști, ci argumentație pentru judecător”.

În ceea ce privește neachitarea prejudiciului, avocatul omului de afaceri a precizat că Dan Voiculescu are toată averea pusă sub sechestru.

„Nu are un leu disponibil, cu exceptia pensiei. ANAF nu a vandut decât o casă”, a completat apărătorul.

Pe 8 iunie, magistrații Judecătoriei Sectorului 5 au luat decizia de a admite cererea de eliberare formulată de Dan Voiculescu, condamnat în 2013 la zece ani de închisoare pentru spălare de bani. Decizia nu a fost definitivă și a fost contestată la Tribunalul București. Dacă această instanța va decide că Voiculescu poate fi eliberat condiționat, atunci el va putea părăsi penitenciarul în care se află încarcerat din 2013.

Comisia de specialitate de la nivelul penitenciarului Rahova a dat aviz negativ solicitării lui Dan Voiculescu de eliberare condiționată, însă, chiar și în aceste condiții, fostul senator s-a adresat judecătorilor.

Judecătoria Sectorului 5 a explicat motivele care i-au condus pe judecători la decizia de a admite cererea de eliberare condiționată formulată de Dan Voiculescu, instanța precizând că a avut un comportament pozitiv, nefiind sancționat, ba chiar recompensat.

În ceea ce privește neacoperirea despăgubirilor, judecătorii susțin că acesta nu este un criteriu legal de evaluare a comportamentului din detenție.

„Condiția analizată presupune observarea conduitei persoanei private de libertate prin raportare la Regulamentul de ordine interioară al locului de detenție, prin evaluarea eforturilor depuse de această persoană în a participa la activități lucrative, educative, moral-religioase, culturale etc”, explică magistrații în motivare.

Judecătorii au constatat că, până la 24 mai, Voiculescu a stat în închisoare în total 1.408 zile din cele 3.653 la care a fost condamnat, 387 dintre acesta fiind considerate executate pe baza muncii prestate, situațe în care este îndeplinită condiția referitoare la executarea a cel puțin o treime din pedeapsă.

„În ceea ce privește modalitatea în care petentului i-au fost considerate drept executate cele 387 de zile (cu referire la susținerile procurorului privind lipsa calității științifice a lucrărilor publicate, lipsa dovezilor că ar fi fost redactate în detenție, privind împrejurarea că petentul ar fi „un profitor al unor carențe legislative” etc.), instanța reamintește că atributul contabilizării zilelor considerate ca executate pe baza muncii prestate de persoanele condamnate aparține exclusiv administrației penitenciarului”, se precizează în motivare.

Judecătorii menționează că Voiculescu nu a fost „sancționat disciplinar niciodată, fiind recompensat de 12 ori, ultimele două recompense fiind aplicate în ultima perioadă supusă analizei, după data respingerii primei cereri de liberare condiționată.” Mai mult, magistrații dau exemplu și activitățile lucrative și/sau de instruire școlară și formare profesională ale fostului senator, „în acest sens fiind evidențiate în procesul-verbal întocmit de comisie un număr de 57 de zile considerate ca executate pe baza muncii prestate la punctul de lucru curățenie (în perioada ianuarie 2016-mai 2017, dar și anterior, sporadic, în anul 2015), la care se adaugă și un număr de 330 zile considerate ca executate prin publicarea unor lucrări științifice”.

În ceea ce privește executarea pedepsei în regim de detenție închis, magistrații precizează că acest aspect nu are relevanță, mai ales în condițiile în care „apărătorul petentului a subliniat că petentul a solicitat menținerea acestui regim de executare, pentru siguranța sa în penitenciar”.

Dan Voiculescu a fost condamnat definitiv la 10 ani de închisoare, în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Gheorghe Mencinicopschi și fostul director al ADS Corneliu Popa au fost condamnați la câte opt ani de închisoare, iar fostul ministru al Comunicațiilor Sorin Pantiș la șapte ani de închisoare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Legea care se aplică OBLIGATORIU în orice bloc din România. Asociațiile de PROPRIETARI nu o...
Muncă până la moarte. Raportul real dintre speranța de viață și vârsta de pensionare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață