Valeriu Șuhan, ofițer de poliție judiciară, după crimele de la Săpoca: Trebuie regândit sistemul de pază a acestor instituții

Valeriu Șuhan, ofițer de poliție judiciară, după crimele de la Săpoca: Trebuie regândit sistemul de pază a acestor instituții
Publicat: 20/08/2019, 16:30

„Se distinge nevoia socială urgentă ca legislativul să elaboreze și să aprobe un set de reguli clare, ferme, care să dea posibilitatea luării măsurilor de tratament medical adecvat în legătură cu bolnavii psihic cu un grad mare de pericol pentru viața și integritatea fizică a semenilor și ale lor înșiși. Este de evidență că un spital de psihiatrie este locul unde pacienții sunt inclusiv oameni ale căror afecțiuni i-au transformat în criminali periculoși. Ca urmare, este imperios necesar să fie regândit și reglementat, dacă e nevoie prin pârghii legislative, sistemul de pază a acestor instituții. Modalitățile concrete sunt diverse, de la colaborarea specifică cu instituții specializate ale statului, poliție, poliția locală, jandarmerie, sau chiar cu entități private din domeniu. Oricum, dezideratul este unul singur, supravegherea permanentă a persoanelor respective ca activitate distinctă, separată de cea medicală firească, derulată de personalul medical”, a declarat fostul ofițer de poliție judiciară Valeriu Șuhan, pentru MEDIAFAX.

„Mi se pare că, oarecum, este trecut în plan secund faptul că acești oameni sunt tot atât de periculoși într-un anumit context, sub aspectul urmărilor propriilor fapte, ca orice alt criminal care acționează cu discernământ. Diferența este că cei din urmă sunt păziți cu strășnicie, ceea ce este absolut firesc, dar tot atât de firesc este ca și cei bolnavi, care acționează sub starea de teribilă tulburare psihică, să fie izolați în mod eficient, repet, inclusiv pentru propria protecție”, a mai spune acesta.

Valeriu Șuhan este de părere că victimele înregistrate la Făget, iar acum la Săpoca, arată neputința statului de a acționa pentru a-și proteja cetățenii.

„La Făget era vorba despre un individ care, pe stradă aflându-se, a atacat mai mulți oameni, dintre care unul și-a pierdut viața în urma acțiunilor acelui dement. Bun, deci, aveam de-a face cu un individ aflat în libertate, care, într-un delir mistic, i-a cășunat pe sărmanii oameni din jur, snopindu-i în bătaie, iar pe unul dintre ei, chiar l-a omorât. Mai ziceam atunci că Statul nu știe și nu poate, impotent funcțional fiind, să facă ceva în apărarea cetățenilor săi. Ceea ce s-a întâmplat la Săpoca, e o tragedie care vine năprasnic asupra noastră, din nefericire pentru umanitatea Statului Român, reacția sa este doar la nivel constatator. Statul Român consemnează o nouă înfrângere care dacă ar fi doar rușinoasă ar mai fi cum ar mai fi, dar prin cei cinci morți și 18 răniți, victime ale acelui om bolnav grav, această înfrângere capătă dimensiuni greu de descris”, a mai spus Șuhan.

Cinci bolnavi au murit și opt au fost răniți grav de un pacient de la Spitalul de Psihiatrie Săpoca din Buzău. Bărbatul în vârstă de 38 de ani i-a atacat, duminică dimineață, cu un stativ de perfuzii.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, declara, luni, că suspiciunea sa este că agresorul de la Spitalul Săpoca a fost deranjat de prezența unui alt pacient, care fusese pus în același pat cu el și că asistentelor care erau de gardă li s-a făcut frică.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Sprijin de 330 LEI LUNAR în România. Decizia oficială anunțată azi, 29 martie
Exclusiv: Anghel Damian n-o scapă din ochi pe Theo Rose. Iubitul vedetei a păzit-o la...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
O navă de război misterioasă care s-a scufundat în 1742 a fost, în sfârșit, identificată