211 vizualizări 22 aug 2019

"Probaţiunea în asemenea cazuri, e o chestiune pe cât de delicată, pe atât de dificilă. Fapta în sine, infracţiunea, se desfăşoară în latura sa subiectivă, adică din perspectiva vinovăţiei, cu intenţie directă. Făptuitorul agresează victima, specific fiind maniera perversă, insidioasă în care o constrânge, punând-o în imposibilitatea de a se apăra. Mijloacele utilizate sunt ameninţarea pur şi simplu, dublată de violenţa directă sau insinuarea dezvăluirii raporturilor sexuale pretins consensuale ori a altor împrejurări neconvenabile victimei, adică un soi de şantaj sau ademenirea victimei în locuri ferite sau exploatarea superiorităţii agresorului faţă de victimă ca urmare a diferenţei de vârstă, de poziţie socială ori familială, sau pur şi simplu, specularea credulităţii, a naivităţii victimei. Toate acestea indică gradul extrem de ridicat al periculozităţii unui asemenea tip de infractor. Premeditarea este evidentă iar rezoluţia sa infracţională este rezultatul unei planificări monstruoase, inumane.

În plus, făptuitorul exploatează la fel de pervers, rezultatul faptei sale, conştientizând că odată consumată agresiunea, victima este înfrântă definitiv, e la dispoziţia sa de-atunci încolo. De ce, pentru că probabilitatea ca victima să dezvăluie calvarul prin care trece, e foarte mică, din cauza sentimentului de ruşine. Pe asta se bazează acest criminal de suflete. Sigur, problematica ruşinii sub toate aspectele sale complexe, psihologic vorbind, constituie o temă extrem de interesantă din perspectivă judiciară dar şi socială. În context, aş mai adăuga că educaţia continuă a copiilor privind prevenirea unor astfel nenorociri, trebuie să se constituie într-un scop comun al societăţii, în ansamblul său. Familie, şcoală. Poliţie, cu toţii trebuie să concure pentru a a-l îndeplini, pentru a-i stopa pe aceşti sălbatici", a declarat Valeriu Şuhan, fost ofiţer de poliţie judiciară, pentru MEDIAFAX.

Preşedintele Alianţei Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor (T.A.T.A), Bogdan Drăghici, a primit, miercuri, un mandat de arestare pentru o perioadă de 30 de zile, fiind bănuit că ar fi violat şi agresat sexual un minor.

Acesta ar fi bănuit, de fapt, de mai multe astfel de fapte, una dintre victime fiind chiar fiica sa vitregă minoră.

T.A.T.A. este o entitate care, de-a lungul timpului, a militat pentru drepturi egale între mămici şi tătici în familie, iniţiind mai multe acţiuni în acest sens. Câteva dintre aceste acţiuni sunt militarea pentru instituirea Zilei Tatălui sau sesizarea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării în privinţa unor declaraţii sau intenţii ale autorităţilor care ar fi fost defavorabile tăticilor.

 

Citește și: