no author
Iasmina Ardelean
389 vizualizări 13 mar 2018

„Revoluţia fiscală a fost o bătaie de joc la adresa românilor care au crezut în promisiunile PSD-ALDE de majorare a salariilor. Faţă de ianuarie 2017, salariul mediu nominal net a crescut în ianuarie 2018 cu 8%, dar salariul real are o creştere de doar 3,5%. Restul a fost înghiţit de inflaţie ca urmare a politicilor fiscale haotice, ceea ce înseamnă că românii vor avea o putere de cumpărare mai mică”, a declarat preşedintele USR, Dan Barna, potrivit unui comunicat de presă.

Formaţiunea precizează, în documentul citat, că datele anunţate de INS sunt chiar mai îngrijorătoare în contextul vizitei reprezentanţilor FMI, care s-au întâlnit azi (marţi – n.r) cu Comisia de buget-finanţe din Parlament, pentru a discuta starea economiei româneşti şi a finanţelor statului.

„FMI-ul vine atunci când o ţară are nevoie de împrumuturi şi nimeni nu-i mai dă decât la dobânzi foarte mari. Atunci vine FMI-ul şi îţi dă banii. Dar, desigur, pune şi câteva condiţii. Condiţii care vizează capacitatea ţării de a-şi replăti datoria contractată, dar şi care îi afectează indirect suveranitatea. Problema e că dacă ai ajuns să ai nevoie de banii de la FMI, FMI va face legislaţia. Acum FMI-ul vine pentru că a crescut dramatic probabilitatea ca România să aibă nevoie de împrumuturile de la ei”, a explicat deputatul USR, Claudiu Năsui.

Inflaţia a urcat în februarie la 4,7% faţă de februarie 2017, iar faţă de ianuarie 2018 creşterea este de 0,3%, informează Institutul Naţional de Statistică. Acesta este cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani.

Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (martie 2017 – februarie 2018) faţă de precedentele 12 luni (martie 2016 – februarie 2017), calculată pe baza IPC, este 2,1%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 1,6%.

Creşterile de preţuri sunt de 3,74% la mărfurile alimentare, de 6,27% la mărfuri nealimentare şi de 2,92% la servicii.

Citește și: