107 vizualizări 11 iun 2019

„Achitarea ar fi fost soluţia corectă în ce mă priveşte”, a spus, marţi, pe Facebook, primarul din Piatra Neamţ, Dragoş Chitic, după ce a aflat de sentinţa magistraţilor Curţii de Apel Bacău, prin care a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu.

Primarul din Piatra Neamţ, Dragoş Chitic, a reacţionat, pe Facebook, după ce a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, într-un dosar care a vizat un schimb de terenuri în urma căruia primăria a fost prejudiciată cu peste un milion de lei.

Edilul consideră decizia „neaşteptată, nedreaptă şi neconformă cu adevărul”.

„Astăzi Curtea de Apel Bacău s-a pronunţat ca primă instanţă într-o speţă în care m-am aflat alături de alte cinci persoane, pentru o faptă din urmă cu peste 9 ani, apreciată de către DNA ca fiind nelegală. Este o decizie neaşteptată, nedreaptă şi neconformă cu adevărul. Achitarea ar fi fost soluţia corectă în ce mă priveşte, mai ales că nu există nicio probă, directă sau indirectă, care să conducă spre un altfel de verdict. Încălcarea legii nu se regăseşte în modul meu de a fi, în principiile mele de viaţă şi nu există în trecutul meu fapte de care să-mi fie frică sau ruşine. Nu este o sentinţă care să producă efecte, pentru că nu este definitivă. Mă voi lupta în continuare cu demnitate pentru a-mi demonstra nevinovaţia în instanţa de apel”, a scris Dragoş Chitic pe reţeaua de socializare.

El a spus că în perioada următoare va analiza cu atenţie „în ce măsură, în astfel de condiţii, mai merită să deţii o funcţie administrativă în România”.

Ştire iniţială

Primarul din Piatra Neamţ, Dragoş Chitic, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu de către magistraţii Curţii de Apel Bacău. Infracţiunea de care este acuzat actualul primar din Piatra Neamţ s-a produs în 2010, pe când acesta este viceprimar.

În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi, tot cu suspendare, fostul secretar al municipiului Piatra Neamţ, fostul şef al Serviciului Administrare Patrimoniu în cadrul Primăriei municipiului Piatra Neamţ, un expert evaluator, un notar public şi un om de afaceri, aceştia fiind acuzaţi de abuz în serviciu sau de complicitate la abuz în serviciu.

Sentinţa magistraţilor de la Curtea de Apel Bacău nu este definitivă, ea poate fi atacată în 10 zile.

Potrivit procurorilor DNA care au instrumentat cazul, Dragoş Chitic şi fostul secretar al municipiului, ajutaţi de şeful Serviciului Patromoniu, au semnat şi avizat mai multe documente care au stat la baza unei hotărâri de Consiliu local, prin care o suprafaţă de teren de peste 21.000 mp a fost inventariată la o valoare mult diminuată.

În baza acestei hotărâri, primăria a făcut un schimb de terenuri cu omul de afaceri Mihai Apopii. „Acest contract a fost încheiat în condiţiile în care inculpaţii Chitic Dragoş Victor şi Vişan Vasile cunoşteau că această operaţiune era din punct de vedere economic defavorabilă municipiului şi privea inclusiv o suprafaţă de teren care făcea parte din domeniul public al localităţii. (…) Prin aceste demersuri, a fost produs municipiului Piatra Neamţ un prejudiciu în valoare de 1.089.170 lei care constituie totodată un folos necuvenit pentru inculpatul Apopii Mihai”, au spus procurorii DNA într-un comunicat de presă emis în momentul trimiterii în judecată a inculpaţilor.

„Evaluarea terenurilor ce aparţineau Primăriei Piatra Neamţ a fost realizată de inculpatul Zăpor Vasile, în calitate de expert, care le-a subevaluat cu suma totală de 1.089.170 lei, cunoscând că rapoartele sale vor fi determinante pentru încheierea contractului de schimb menţionat mai sus, autentificat de notarul public Casapu Alexandru. Acesta din urmă a autentificat contractul respectiv cu încălcarea dispoziţiilor legale, în condiţiile în care cunoştea că una dintre suprafeţele ce făcea obiectul schimbului (9.874 mp), făcea parte din domeniul public al municipiului Piatra Neamţ”, mai arătau procurorii.

Procurorii au pus sechestru asupra unor bunuri imobile ce aparţin lui Alexandru Casapu, Vasile Vişan, Marin Bordei şi Dragoş Victor Chitic.

Foto: Dragoş Chitic/ Facebook

Citește și: