Un nou val de pensionări din Armată, anunțat de ministrul Apărării. „Unii s-au grăbit”. Care e cea mai mare pensie la MApN

Un nou val de pensionări din Armată, anunțat de ministrul Apărării. „Unii s-au grăbit. Care e cea mai mare pensie la MApN
Publicat: 04/08/2017, 11:22
Actualizat: 04/08/2017, 12:04

„Armata Română are resurse umane de calitate și putem să acoperim toate plecările din sistem. Din datele pe care le am, vor mai fi câteva plecări, pe care le vom acoperi imediat”, a spus ministrul.

Pensionările recente sunt urmare a intenției de modificare, prin ordonanță de urgență, a legii pensiilor speciale, printre prevederi fiind raportarea pensiei la salariul net, să nu fie mai mare decât salariul iar creșterea să se facă în raport cu rata medie anuală a inflației și nu în funcție de creșterea salariului celor în activitate.

„Anul acesta avem o cheltuială cu pensiile de șase miliarde, anul viitor vom avea 14 miliarde, iar peste doi ani am putea ajunge la 20 miliarde, iar bugetul nu va putea susține această creștere. Pentru soldați și gradații profesioniști sunt alocari suplimentare prin legea salarizării unitare, deci vom ajunge la echilibrul corect între soldați și ofițeri. Aceste creșteri vor genera și o pensie mai mare în anii următori. Cred că unii dintre cei care au ieșit acum la pensie s-au grăbit și nu au analizat pe termen lung. Cuantumul pensiilor se va actualiza anual cu rata inflațiilor. În cazul în care ar presupune o reducere, pensiile vor stagna. Resping orice idee care atestă că pensiile vor scădea, ne dorim un echilibru. Nu se modifică vârsta. Forma care intră azi în dezbaterile Guvernului are ca inițiatori Ministerul Muncii, MApN și MAI. Suntem în situația în care unele pensii sunt mai mari decât salariile, iar la un moment dat bugetul nu va putea suporta acest efort”, a explicat Adrian Țuțuianu.

Cea mai mare pensie din MApN este de 29.992 lei și este a unui fost director Romavia.

Pensiile militarilor se vor indexa doar cu rata inflației și nu în funcție de actualizarea soldelor sau salariilor din sistem. De asemenea, cuantumul net nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete. Prevederile sunt este incluse în proiectul de ordonanță de urgență care urmează să fie adoptat în ședința de guvern de astăzi și care va intra în vigoare începând cu 15 septembrie.

Ordonanța vizează modificarea prevederilor legii 223 din 2015 privind pensiile militare de stat, stabilind că, începând cu data de 15 septembrie, „cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea și comunicat de Institutul Național de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă un cuantum al pensiei mai mic, se păstrează cuantumul pensiei aflat în plată”.

Legea actuală prevedea condiții mult mai avantajoase pentru pensionarii militari. Astfel, pensia acestora se indexa cu 100% din rata inflației la care se adăuga un procent de 50% din creșterea reală a câștigului mediu brut realizat în domeniu.Cuantumul pensiilor militare de stat se actualiza ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional și/sau solda de funcție/salariul de funcție al militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special.

Noile prevederi impun o limitare în sensul în care „cuantumul net al pensiei militare de stat, nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul a pensiei”.

„Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea și comunicat de Institutul Național de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă un cuantum al pensiei mai mic, se păstrează cuantumul pensiei aflat în plată”, se mai arată în proiect.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
SCAD PENSIILE. Românii care vor încasa o pensie mai mică: Dau cu minus
Un mare post din România moare. Se închide, sute de angajați rămân pe drumuri
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
O navă de război misterioasă care s-a scufundat în 1742 a fost, în sfârșit, identificată