Un general american face anunțul: România, o insulă de stabilitate cu rol extrem de important în flancul sud-estic al NATO

Un general american face anunțul: România, o insulă de stabilitate cu rol extrem de important în flancul sud-estic al NATO
Publicat: 20/06/2019, 14:47

În cadrul interviului acordat agenției Mediafax, la conferința internațională „Black Sea and Balkans Security Forum”, Ralston, care a fost comandantul suprem al Forțelor Aliate din Europa (SACEUR) al Comandamentului Aliat pentru Operații (ACO), unul din cele două comandamente strategice ale NATO, a vorbit și despre soliditatea angajamentelor Washingtonului față de asigurarea securității țărilor europene, menționând inclusiv tensiunile transatlantice pe tema obiectivului NATO privind alocarea a 2% din PIB pentru apărare.

Un alt subiect abordat a fost cel al modernizării forțelor armate române, fostul oficial NATO remarcând că România a făcut progrese mari în ultimii 15 ani scurși de la aderarea la NATO.

Redăm integral interviul acordat de generalul (r) Joseph W. Ralston:

Mediafax: Sunt preocupări tot mai mari privind angajamentele Statelor Unite față de apărarea europeană, cât și presiuni asupra aliaților europeni în vederea creșterii bugetelor lor militare. Cum poate supraviețui sau chiar prosperarea cooperarea transatlantică în acest context?

Joseph W. Ralston: În primul rând, strategia națională de securitate a Administrației Trump indică foarte clar faptul că apărarea europeană reprezintă un interes vital al Statelor Unite, cuvântul vital este foarte important că nu folosim foarte des cuvântul vital. În al doilea rând, fiecare președinte din timpul carierei mele profesionale a încurajat europenii să cheltuiască mai mult pentru apărarea lor.

Președintele Trump a fost, probabil, mai clar decât alții și mai puțin diplomatic decât alții, dar totuși mesajul a rămas neschimbat, a fost întotdeauna așa, iar europenii au reacționat: opt țări depășesc acum 2%, două treimi au în plan să ajungă la 2% până în 2020, România fiind una dintre acestea. Așa că sunt de părere că lucrurile stau bine. Nu consider asta drept vreo criză de orice fel între Statele Unite și restul aliaților NATO, departe de asta, cred că sunt foarte uniți.

Mediafax: Cum este influențată securitatea în zona Mării Negre și a Balcanilor de noii factori de insecuritate în Europa, cum ar fi ascensiunea populismului și naționalismului radical, o Rusie mai agresivă, propaganda?

Joseph W. Ralston: Cred că pentru a pune acest lucru în context trebuie să vorbesc pentru o clipă despre România și locația ei pe hartă. Acum 20 de ani, cu 25 de ani în urmă, problema era în Balcani, Bosnia în 1995, când NATO a intervenit în 1999, a fost în Kosovo, așa că e vorba de vest, nu ne îngrijoram prea mult cu privire la Marea Neagră, iar lucrurile spre est s-au schimbat dramatic până astăzi.

Adică, uitați-vă la ceea ce s-a întâmplat cu trupele rusești care au pătruns în Georgia, observăm Crimeea în 2014, vă uitați la ce s-a întâmplat și la tulburările din Ucraina, cu rușii care sprijină separatiștii din Ucraina, vă uitați la rușii care au tras asupra navelor ucrainene în noiembrie anul trecut și strâmtoarea Kerci, toate acestea sunt activități foarte destabilizatoare la est de România, iar România este foarte stabilă, este o insulă de stabilitate aici și este extrem de important pentru NATO și flancul sud-estic al NATO să avem un puternic aliat NATO pe care îl avem în România.

Mediafax: Aveți ceva recomandări pentru ca România să-și îndeplinească mai bine acest rol ca pol de stabilitate în Europa de Est și în regiunea Mării Negre?

Joseph W. Ralston: România a făcut progrese mari în ultimii 15 ani de când sunteți membru NATO, în ceea ce privește modernizarea trupelor voastre, în ceea ce privește instruirea trupelor. Modernizarea nu merge niciodată atât de repede cât dorim, întotdeauna durează mai mult, dar sunteți pe calea cea bună, tendința este corectă, modernizarea cu F-16 este un pas foarte mare și sunt foarte mulțumit de progresele pe care le-a făcut armata română în cei 15 ani de când sunteți membru NATO.

Generalul (r) Joseph W. Ralston a deținut funcția de Comandant Suprem al Forțelor Aliate din Europa (SACEUR) în cadrul Comandamentului Aliat pentru Operații (ACO), unul din cele două comandamente strategice ale NATO, în perioada 2000-2003. În cursul mandatului său la Alianța Nord-Atlantică, Ralston a deținut comanda asupra trupelor NATO participante la misiuni în Bosnia și Herțegovina, Kosovo sau Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei.

Conferința internațională „Black Sea and Balkans Security Forum” a avut loc în perioada 12-14 iunie la Constanța. Evenimentul s-a desfășurat sub patronajul Președinției României la Consiliului UE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Regula care NU îți dă voie să circuli cu mașina. E OBLIGATORIU conform Codului Rutier...
Schimbări pe piața imobiliară. Investițiile, reglementate printr-o lege nouă
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...