no author
Ioana Sfârlea
570 vizualizări 21 aug 2019

Potrivit sentinţei publicate de Tribunalul Alba, deţinutul a susţinut că este discriminat pentru că nu poate schimba regimul alimentar pe care îl primeşte cu unul care este acordat membrilor unei culte religioase.

Bărbatul a făcut plângere, iniţial, în luna octombrie 2018, împotriva judecătorului de supraveghere a privării de libertate de la Penitenciarul Aiud, care i-a respins cererea de schimbare a meniului.

Judecătoria Aiud a respins plângerea, constatând că s-au respectat dispoziţiile legale şi drepturile deţinutului, care a fost audiat şi a avut posibilitatea să exprime în mod direct nemulţumirile pe care le are.

„S-a reţinut că potrivit dispoziţiilor legale incidente, analizate de altfel de judecătorul de supraveghere, deţinuţii nu au dreptul de a-şi alege meniul, că dreptul la hrană nu presupune şi dreptul de a opta cu privire la un anumit meniu, că meniurile care se prepară la nivelul unităţii de penitenciar respectă OMJ 2713/C/2001 şi că meniul de bază este servit majorităţii deţinuţilor iar meniurile speciale sunt servite fie persoanelor de altă religie, fie la recomandarea medicului. De asemenea, s-a constatat că petentul nu a susţinut că ar avea vreo interdicţie alimentară sau ar avea vreo recomandare medicală şi, prin urmare, s-a reţinut că nicio dispoziţie legală nu instituie posibilitatea persoanei deţinute de a-şi alege, conform propriei dorinţe, norma de hrană la care este alocată”, se arată în sentinţa Judecătoriei Aiud, care este definitivă.

Nemulţmit de decizia magistraţilor de la Judecătoria Aiud, deţinutul a contestat-o, la Tribunalul Alba, însă nici aici judecători nu i-au acordat câştig de cauză, stabilind că sentinţa instanţei de fond este definitivă şi nu poate fi atacată în faţa instanţelor superioare.

Astfel, magistraţii de la Tribunalul Alba au respins contestaţia şi l-au obligat pe deţinut să plătească suma de 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare.

 

Citește și: