Udrea: Mă aștept ca parlamentarii să stea din nou până la două noaptea să voteze arestarea mea

Udrea: Mă aștept ca parlamentarii să stea din nou până la două noaptea să voteze arestarea mea
Publicat: 23/10/2015, 10:39

„Ați mai văzut pe cineva pentru care se încearcă arestarea pentru a treia oară în câteva luni de zile? Astfel de denunțuri sunt pe numele tuturor politicienilor. (…) Parlamentarii sunt în continuare extrem de speriați de ce li s-ar întâmpla lor, ca urmare mă aștept să stea din nou până la două noaptea, dacă este cazul, ca să voteze. Comanda din partea liderilor va fi să voteze, că domnul Dragnea are un dosar pe 11 și are această presiune uriașă, trebuie să facă ceea ce i se spune să facă”, a spus Udrea.

Ea a arătat că este o coincidență foarte ciudată că se cere arestarea sa cu trei zile înaintea Congresului PMP, la fel ca fi precedenta dată când s-a cerut arestarea sa.

„E o coincidință foarte ciudată, data trecută m-au arestat cu trei zile înainte de Congresul PMP, acum iarăși se încearcă arestarea mea cu trei zile înainte de Congresul PMP. Cred că Congresul PMP îmi aduce ghinion, o să le recomand să nu mai facă congrese”, a adăugat Udrea.

Întrebată cine ar sta în spatele acestor încercări de a o închide din nou, Udrea a răspuns: „Cine a fost în spatele primelor încercări de a mă închide. Aduceți-vă aminte că într-o săptămână au apărut 6 cereri de arestare după ce am făcut un denunț la adresa doamnei Kovesi, la adresa domnului Coldea, denunț care s-a rezolvat într-o săptămână”.

Ea a spus că lupta anticorupție nu are legătură cu ce i se întâmplă și că miza este că, atunci când se pleacă de la guvernare, instituțiile statului execută guvernarea care este în opoziție,”pentru a face pe placul noii puteri”.

„Încă o dată, nu are legătură lupta (…) demersuri anticorupție, care sunt binevenite și care trebuie sprijinite și sunt utile cu ceea ce mi se întâmplă mie. Nu putem într-o țară să ne gândim că corupta coruptelor era Elena Udrea. Haideți să fim serioși. Ministerul pe care îl gestionam avea al nouălea buget din tot Guvernul. Înțeleg că asta este miza, când se plecă de la guvernare, ca să se facă pe plac noii puteri, instituțiile statului execută guvernarea care este în opoziție. Înțeleg că, bine, singura care sunt în opoziție sunt eu, pentru că ceilalți sunt la putere cu domnul Iohannis. Înțeleg că acum ciuta anticorupție este Elena Udrea, deci trebuie să-i facem dosare să o arestăm de câte ori vrem să dăm mesajul că ne luptăm cu corupția în România”, a adăugat Udrea.

Ea a mai spus că nu este un pericol social pentru a fi arestată preventiv.

„Există vreo țară normală la cap în care să arestezi preventiv de atâtea ori un om câteva luni? Dacă în acest moment sunt în control judiciar, nu sunt un pericol social, devin un pericol social de săptămâna viitoare încolo pentru niște fapte presupuse a fi săvârșite prin 2000 nu știu cât”, a mai spus Udrea.

Comisia juridică a Camerei Deputaților urmează să se pronunțe la ora 11.30 asupra cererilor justiției privind începerea urmăririi penale, reținerii și arestării preventive a Elenei Udrea.

DNA a cerut ministrului Justiției să solicite Camerei Deputaților încuviințarea umrăririi penale, a reținerii și arestării preventive a deputatului Elena Udrea, într-un nou dosar în care aceasta este acuzată de luare de mită, trafic de influență, spălare de bani, instigare la abuz în serviciu și fals în declarații.

Elena Udrea este acuzată de procurorii DNA că a primit suma de 520.000 de lei, reprezentând valoarea unor lucrări de renovare a unei vile din Eforie Sud, care a fost trecută în patrimoniul privat și scoasă la vânzare la un preț subevaluat.

De asemenea, Elena Udrea este suspectată că, în calitate de ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, având influență asupra factorilor de decizie din Ministerul Economiei și SC Hidroelectrica SA, a cerut unui om de afaceri, prin intermediar, suma de 5 milioane de dolari pentru a asigura firmei controlate de acesta derularea, în continuare, a contractului de vânzare – cumpărare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA. Elena Udrea este acuzată de procurorii DNA că a primit de la acest om de afaceri suma de 3,8 milioane de dolari.

Într-un comunicat de presă transmis marți, DNA arată că procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kövesi, a transmis procurorului general al Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție referatul în acest caz, pentru a fi sesizată Camera Deputaților, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale a Elenei Udrea, care a îndeplinit, succesiv, în perioada decembrie 2008 – februarie 2012, funcțiile de ministru al Turismului, ministru interimar al Mediului și ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului.

Aceasta este suspectată de luare de mită, în formă continuată, trafic de influență, în formă continuată, instigare la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine, efectuare de operațiuni financiare incompatibile cu funcția, ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile în virtutea funcției, spălare de bani în formă continuată și fals în declarații de avere în formă continuată, cu referire la declarațiile de avere din perioada 2009 – 2012.

De asemenea, procurorul șef al DNA a transmis acest referat ministrului Justiției, pentru a solicita Camerei Deputaților încuviințarea reținerii și arestării preventive a Elenei Udrea, pentru luare de mită în formă continuată, trafic de influență în formă continuată, instigare la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine, efectuare de operațiuni financiare incompatibile cu funcția, ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile în virtutea funcției și spălare de bani în formă continuată.

Potrivit ordonanței procurorilor, infracțiunile de instigare la abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență și fals în declarații de avere sunt în legătură cu scoaterea Vilei Săbărel din Eforie Sud (suprafață utilă de 700 mp) din patrimoniul SC Carmen Silva 2000 SA și vânzarea la un preț sub valoarea de piață a terenului aferent imobilului (386 mp), lucrări de renovare la același imobil, cumpărarea și intabularea acesteia și a terenului aferent pe SC Romlit Spectrum SRL, „pentru a ascunde beneficiarul real și pentru a evita justificarea resurselor financiare”.

„A solicitat vânzarea activului „Vila Săbărel” din Eforie Sud (achiziționată cu suma de 56.425 euro), prin metoda negocierii directe și cu recunoașterea unor investiții în cuantum de aproximativ 7.284 euro ce nu fuseseră realizate, către SC Romlit Spectrum SRL – o societate controlată de o persoană din anturajul său, societate pe care a creditat-o prin intermediul unei rude, pentru achitarea sus menționate, fără a declara împrumutul acordat societății sau cumpărarea activului prin interpuși”, arată DNA.

Procurorii susțin că Elena Udrea l-ar fi constrâns pe directorul general al SC Carmen Silva 2000 SA, prin intermediul reprezentantului SC Romlit Spectrum SRL, să încheie un act adițional la contractul de vânzare-cumpărare a Vilei Săbărel, în condiții nelegale, respectiv cu încălcarea hotărârii AGA și a condițiilor stabilite pentru vânzare prin mandatul emis de minister în baza avizelor direcțiilor de specialitate. În acest fel s-ar fi urmărit trecerea imobilului în proprietatea SC Romlit Spectrum SRL, deși nu se efectuase plata banilor în termenul de 10 zile stabilit prin mandat de minister, fapt ce atrăgea desființarea de drept a contractului, fără altă notificare și fără intervenția instanței de judecată.

Mai mult, anchetatorii spun că Elena Udrea și-ar fi exercitat influența asupra primarului orașului Eforie Sud pentru a obține cumpărarea, de către SC Romlit Spectrum SRL, a terenului aferent Vilei Săbărel, prin negociere directă, la un preț de aproximativ 50% din valoarea pieței.

Elena Udrea ar fi pretins și primit, potrivit anchetatorilor, foloase necuvenite de aproximativ 520.000 de lei, constând în contravaloarea lucrărilor de renovare a Vilei Săbărel și a materialelor necesare, de la administratorul unei societății care avea în derulare mai multe contracte cu Compania Națională de Investiții (CNI).

„Foloasele au fost primite pentru a asigura finanțarea necesară derulării contractelor pe care societatea le încheiase cu CNI SA. Aceasta, în condițiile în care CNI SA funcționa sub autoritatea Dezvoltării Regionale și Turismului, iar ministrul era ordonator principal de credite”, au precizat procurorii.

Elena Udrea este suspectată că a achiziționat Vila Săbărel prin intermediul firmei SC Romlit Spectrum SRL, pe care, potrivit procurorilor, o controla și căreia îi asigura fondurile aferente efectuării tranzacțiilor, prin creditarea firmei în numele asociatului declarat.

„Astfel, a ascuns faptul că este beneficiarul real al imobilului Vila Săbărel, al terenului aferent și al lucrărilor de renovare efectuate de o societate comercială favorizată; toate foloasele sus menționate au fost primite în legătură cu exercitarea prerogativelor specifice funcției, în scopul disimulării proprietății bunurilor ori a drepturilor asupra acestora, cunoscând și faptul că modalitatea de dobândire a imobilelor a fost nelegală. A încheiat tranzacțiile imobiliare având ca obiect Vila Săbărel (cu o suprafață utilă de 700 mp) și terenul aferent acesteia (386 mp) prin persoane interpuse, respectiv prin intermediul SC Romlit Spectrum SRL – societate pe care o controla și căreia îi asigura finanțarea necesară, utilizând informații obținute în exercitarea funcției”, se mai arată în referatul cauzei.

Faptele legate de pretinderea și primirea unor foloase necuvenite au legătură cu exercitarea influenței în legătură cu derularea contractului de vânzare-cumpărare de energie dintre SC Hidroelectrica SA și o societate comercială, susțin anchetatorii.

„În vara anului 2010, în calitate de ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului și membru al Guvernului și de persoană cu funcție de conducere în cadrul unui partid politic, având influență asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei și ai SC Hidroelectrica SA, a pretins de la un om de afaceri, prin intermediar, suma de 5 milioane USD, pentru a asigura firmei controlate de omul de afaceri derularea, în continuare, a contractului bilateral de vânzare-cumpărare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA”, a mai arătat DNA.

Anchetatorii susțin că, pentru a-și exercita influența asupra factorilor de decizie din Ministerul Economiei și a celor din cadrul SC Hidroelectrica SA, la începutul anului 2012, Elena Udrea a primit de la același om de afaceri, prin intermediar, suma de 3,8 milioane de dolari și o creanță de 900.000 de euro, pe care una din firmele controlate de omul de afaceri o deținea ca urmare a unui împrumut garantat cu pachetul de 90% din acțiunile la o societate comercială cu activitate în mass-media.

„În anul 2011, pentru a ascunde beneficiarul real al creanței de 900.000 de euro, primită cu titlu gratuit de la omul de afaceri, îi solicitase unei persoane să încheie un contract de novație cu schimbare de creditor pe o firmă a respectivei persoane. De asemenea, ulterior, pentru a ascunde că este beneficiarul real al pachetului de acțiuni la societatea cu activitate în mass media, i-a solicitat unei alte persoane să încheie actele aferente tranzacției în numele său și să efectueze plățile aferente prin creditarea societății, disimulând astfel proveniența sumei de circa 700.000 de euro, aferentă plăților efectuate pentru societatea mass media și ascunzând astfel că este adevăratul proprietar al creanței ce a făcut obiectul novației cu firma omului de afaceri de la care a primit creanța”, a mai arătat DNA.

Elena Udrea este sub control judiciar din 16 iunie, când instanța supremă a decis înlocuirea măsurii arestului la domiciliu. Udrea a stat în arest la domiciliu din 7 mai până în 16 iunie. Din 25 februarie până în 30 aprilie, Udrea a fost încarcerată în Arestul central al Poliției Capitalei, apoi transferată la Penitenciarul Târgșor.

În 21 aprilie, Elena Udrea a fost trimisă în judecată, în dosarul „Gala Bute”, în care este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu organizarea evenimentului omonim de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului și respectiv de luare de mită în legătură cu finanțarea de către același minister a mai multor contracte.

Elena Udrea este urmărită penal și în dosarul „Microsoft”, cauză în care a fost arestată preventiv din 11 februarie până în 17 februarie, când instanța a înlocuit măsura cu arestul la domiciliu. Udrea a stat în arest la domiciliu până în 25 februarie, când a fost arestată preventiv în dosarul „Gala Bute”.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Podul prăbușit din Baltimore: 2 victime, recuperate din apă