Udrea, în fața instanței pentru prima oară de când s-a întors din Costa Rica: Trebuie să-mi demonstrez nevinovăția / Cred că lucrurile sunt în schimbare spre bine în România / Procesul privind campania electorală din 2009, amânat pentru 15 octombrie

Udrea, în fața instanței pentru prima oară de când s-a întors din Costa Rica: Trebuie să-mi demonstrez nevinovăția / Cred că lucrurile sunt în schimbare spre bine în România / Procesul privind campania electorală din 2009, amânat pentru 15 octombrie
Publicat: 12/09/2019, 11:08

Udrea, la ieșirea de la CAB: Cred că lucrurile sunt în schimbare spre bine în România

Elena Udrea a declarat, joi, la ieșirea din Curtea de Apel București, unde fostul ministru s-a prezentat la procesul privind finanțarea campaniei electorale din 2009, că lucrurile sunt „în schimbare spre bine” în România. Întrebată dacă Traian Băsescu nu va fi nașul fetiței sale, Udrea a negat.

Elena Udrea a declarat, la ieșirea de la Curtea de Apel București, că se bucură foarte mult pentru că s-a putut întoarce în țară și se va prezenta la toate termenele din proces.

„Mă voi prezenta la toate termenele, mă bucur mult că sunt acasă, mi-am dorit să fiu acasă și sunt fericită că am putut să vin. Eu cred că lucrurile sunt în schimbare spre bine în România(…) Am alte lucruri de făcut, îmi este bine așa. Nu îmi este teamă, dovadă că sunt aici. Știe toată lumea de ce am plecat din Costa Rica. (…) Responsabilitățile pe care le am acum sunt mai mari decât cele doar pentru mine. Eu cred că lucrurile sunt în schimbare spre normalitate în țara aceasta, inclusiv în justiție. Pot să spun că lucrurile ușor-ușor vor intra în logica lor de normalitate”, a declarat Elena Udrea.
Întrebată ce face fetița, Eva Maria, Elena Udrea a spus că se pregătește pentru botez.

De asemenea, întrebată dacă fostul președinte Traian Băsescu va fi nașul copilei, fostul ministru al Turismului a răspuns: „Nu este naș (Băsescu – n.r.)”.

Elena Udrea s-a prezentat joi la Curtea de Apel București, fost ministru al Turismului având înfățișare în procesul privind finanțarea campaniei electorale din 2009, în care este acuzată de luare de mită și spălare de bani.

La termenul din 13 iunie, în dosarul finanțării campaniei electorale din 2009, în care sunt acuzați Elena Udrea, Ioana Băsescu și Dan Andronic, completul de judecată a anunțat amânarea procesului din motive obiective.

Astfel, judecătorul s-a pensionat și cauza va fi judecată de un alt complet joi, 12 septembrie.

Știrea inițială. La Curtea de Apel București, au fost prezenți atât fostul ministru al Turismului Elena Udrea, cât și Ioana Băsescu, fiica fostului președinte Traian Băsescu, jurnalistul Dan Andronic și Gheorghe Nastasia, fost secretar de stat în ministerul Turismului.

Claudia Jderu, noul judecător din dosarul finanțării campaniei electorale din 2009, în care sunt acuzați Elena Udrea, Ioana Băsescu și Dan Andronic, a hotărât, la termenul de joi, amânarea cauzei pentru data de 15 octombrie, ora 9.00, pentru că unii dintre inculpați au anunțat că nu au avocați pentru apărare.

La următorul termen din proces, va fi analizat și înscrisul secret de serviciu transmis de Serviciul Român de Informații în dosar.

„Ne așteptăm să nu întâmpinăm astfel de incidente cu frecvența pe care am întâmpinat-o. Au fost depășite termenele de recomandare. Ne așteptăm ca acum să fim în măsura să discutăm cereri de probatorii și lămurirea documentului secret de serviciu aflat la instanță. Acest termen a fost acordat, deși ședința completului era marțea viitoare. Punem în vedere inculpatului să facă dovada imposibilității de prezentare. Dacă se va repeta, procedam noi la a asigura și vom desemna apărător din oficiu dacă cel ales nu o poate face. Încuviințăm cererea de amânare a lui Ioan Silviu Wagner. Marți dăm citire actului de sesizare, discutăm înscrisul secret de servciu al SRI, audiem inculpații și cererile de probatorii”, a spus judecătorul.

Unul dintre avocat a anunțat că nu se va putea prezenta marți, prin urmare termenul a fost amânat pentru data de 15 octombrie.

La termenul din iunie, erau așteptate răspunsurile DNA și SRI, în ceea ce privește colaborarea celor două structuri în instrumentarea cauzei. Avocatul lui Nastasia spunea atunci că răspunsurile DNA și SRI sunt în așteptare. Totodată, acesta a mai spus că în încheierea de la termenul trecut, prin adresa ce i-a fost înaintată, SRI trebuie să dea un răspuns, tocmai pentru răspunsurile date de către SRI și DNA până în prezent sunt contradictorii. Potrivit acestuia, DNA recunoștea efectuarea unor acte de urmărire penală și colaborarea cu SRI, iar SRI, spre deosebire de alte dosare, nu oferă nicio informație.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) i-au trimis în judecată în 2017, pe Elena Udrea, la data faptelor ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, pentru instigare la luare de mită, spălare a banilor, pe Gheorghe Nastasia, la data faptei secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, pentru luare de mită, pe Victor Tarhon, la data faptei președintele Consiliului Județean Tulcea, tot pentru luare de mită, pe Ioana Băsescu, notar public, fiica președintelui României în funcție la acel moment, pentru instigare la delapidare, instigare la spălarea banilor, pe Silviu Wagner, la data faptei director general al unei societăți comerciale cu capital majoritar de stat, pentru delapidare și pe Dan Andronic, pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului.

„În cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracțiuni de corupție, delapidare și evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală. Legătura dintre persoanele care obțineau banii pe cale nelegală și prestatorii de servicii legate de campanie era realizată de inculpata Udrea Elena Gabriela. Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidați și, din această poziție, coordona atât achizițiile de servicii de campanie, cât și persoanele care au acționat ca intermediari pentru plățile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societățile prestatoare”, arăta DNA într-un comunicat de presă.

Procurorii spun că remiterea foloaselor infracționale a fost ascunsă prin contracte fictive încheiate cu firme care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afișe, reclame publicate în mass media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole și prestarea de servicii de consultanță. Elena Udrea, pe atunci ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, este acuzată că, în perioada octombrie – noiembrie 2009, l-a determinat pe Gheoghe Nastasia, la acea vreme secretarul general al ministerului, să ceară și să primească suma de aproape un milion de lei de la un om de afaceri, în schimbul asigurării plății unor contracte pe care societatea respectivă le avea în derulare. Contractele, în valoare de aproape 50 de milioane de euro, fuseseră încheiate cu autorități locale finanțate de Ministerul Turismului privind construirea de domenii schiabile și telegondole, în cadrul programului „Schi in România”.

„Udrea Elena Gabriela i-a indicat inculpatului Nastasia Gheorghe atât suma pe care urma să o solicite de la reprezentantul societății comerciale în schimbul asigurării finanțării ce urma să fie aprobată de către minister în contul unor lucrări deja executate de societate, cât și denumirea firmei către care urma să se realizeze plata foloaselor pretinse (a mitei). În perioada 27 noiembrie – 21 decembrie 2009, omul de afaceri a virat în contul firmei indicate, în două tranșe, suma de 918.864 lei, în baza unui contract fictiv ce avea ca obiect prestarea unor servicii de publicitate, deși societățile administrate de omul de afaceri nu aveau nevoie de o campanie națională de publicitate pentru promovarea unor proiecte locale”, arată DNA.

În realitate însă, banii ar fi fost folosiți pentru plata unor servicii de publicitate stradală pentru campania electorală a unuia dintre candidați.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Ce pastile a ingerat Adrian Mititelu Jr.! A fost în comă 10 ore, iar medicii...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
AUSTRIA poate îngropa România. Ne decid soarta. S-a anunțat azi, 24 aprilie
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
"E Crăciunul pentru spălătoriile auto!" Un internaut nu și-a mai recunoscut mașina în parcare din...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Oamenii de știință au folosit Inteligența Artificială pentru a edita ADN-ul uman