Un omagiu pentru EROII și foștii DEȚINUȚI politici. Turnul Unirii se constuiește la Suceava

Publicat: 01/12/2018, 16:19
Actualizat: 11/02/2019, 15:48

Un turn al Unirii, de 21 de metri înălțime se construiește la Suceava, fiind unul dintre cele mai impozante monumente construite în Bucovina cu ocazia Centenarului. Acesta face parte dintr-un ansamblu de monumente, unice în țară prin arhitectură, care cuprind o biserică închinată Maicii Domnului, un muzeu și grupul statuar Sfinții Martiri Brancoveanu.

„Întreg ansamblul In Memoriam este dedicat eroilor, nu numai foștilor deținuți politici din fosta închisoare comunistă, astăzi Palatul de Justiție din Suceava care se află vis-a-vis. Am construit acest monument din respect nemărginit pentru eroii neamului și din iubire pentru țara mea. Aceste sentimente mi-au fost sădite încă din copilarie de familia tatălui meu care a trăit în Transilvania și care a luptat pentru propășirea idealului național. Bunicul meu, preotul Constantin Vârlan, a inființat prima parohie ortodoxă în Halmeu, suportând în 1940 acțiunile revanșarde ale locuitorilor maghiari. De multe ori, tata și surorile lui îmi spuneau că au supt românismul la sânul mamei lor. Astfel, m-am simțit dator să continui misiunea de recunoștință și dragoste pentru ceea ce suntem și va trebui să fim”, a declarat pentru MEDIAFAX preotul Viorel Ioan Vârlan, directorul fundației care se ocupă de turn.

Construcția turnului a început anul acesta, cu bani din donații, sponsorizări și sume de la buget, fiind realizate 30% din lucrări. Conducerea fundației vrea ca Turnul Unirii să fie inagurat anul viitor, pe 10 septembrie, data când la Saint Germain en Laye s-a recunoscut unirea Bucovinei cu Țara Mamă.

„Turnul este construit în proporție de 30%. El va avea 21 de metri înălțime, va avea trei fațete simbolizând Sfânta Treime și cele trei Țări Românești. Precum Sfânta Treime este unită și nedespărțită așa cele trei fațete reprezintă cele trei țări românești nedespărțite, având aceeași identitate, limbă și viitor comun. La bazele turnului s-a construit o capelă pentru slujbele de pomenire a eroilor, precum și un modern lumânărar în care să se aprindă lumina recunoștinței. În turla monumentului se vor pune trei clopote și o stație, care să vestească în fiecare zi, la ora 12, realizarea de veacuri a românilor și îndemnul de unire prin melodia . Până în prezent s-a făcut o treime din lucrare și s-au cheltuit 120.000 lei, investiția totală ajungând la 300.000 lei. În interiorul Turnului Unirii vor fi amenajate scări și se va putea urca până în vârf, de unde se va putea vedea foarte frumos tot orașul Suceava”, a spus preotul Viorel Ioan Vârlan.

Construcția Ansambului Arhitectural In Momoria a început în anul 1996, după ce s-a hotărât ridicarea unui ansamblu lângă fostele gropi comune de lângă închisoarea politică de la Suceava.

„Ansamblul cuprinde o biserică închinată Maicii Domnului cu o pictură aparte, pardoseală unică prin cromatica sa și mozaicuri de o sensibilitate rară. Stranele bisericii sunt de asemenea unice, amintind de vechile jilțuri ale boierilor moldoveni. La subsol se află sala muzeu care are și destinație culturală. Tot în cadrul acestui ansamblu se află și grupul statuar Sfinții Martiri Brancoveanu a lui Ginete Santha, grup ce reprezintă familia marelui domnitor martir și care se află pe axa de apus a bisericii. Ea a fost amplasată în cadrul acesta, după ce, în 1992, Constantin Brancoveanu a fost canonizat împreună cu cei 4 fii ai săi și cu sfetnicul Ianache”, a mai spus preotul Viorel Ioan Vârlan.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Românii, avertizați de șeful ANPC. Mare atenție la ce cumpărați de sărbători
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului