no author
Firuta Flutur
711 vizualizări 13 sep 2018

"Comisia este în misiune de evaluare, discuţiile s-au purtat asupra proiectelor de lege pentru modificarea Codului Penal, Codului de Procedură Penală. Sigur, este contribuţia Ministerului Justiţiei privind transpunerea deciziilor Curţii Constituţionale, deciziile de admitere, deciziile interpretative, şi, de asemenea, pentru consolidarea prezumţiei de nevinovăţie şi confiscarea extinsă. După aceea, cunoaşteţi că proiectele au fost transmise prin Guvern la Parlament, Parlamentul le-a mai adăugat şi alte soluţii legislative şi acuma au fost adoptate. Proiectele de lege sunt la Curtea Constituţională, care le va dezbate pe data de 17 septembrie. Am explicat câteva dintre soluţiile adoptate. Pe 16-17 ocotombrie, va avea loc sesiunea plenară a Comisiei de la Veneţia, voi participa în calitate de membru titular al Comisiei de la Veneţia", a declarat Tudorel Toader.

O delegaţie a Comisie de la Veneţia efectuează, joi, o vizită la Bucureşti, în cadrul pregătirii unui aviz privind modificările Codurilor penale.

"Delegaţia va purta discuţii cu preşedintele României, ministrul Justiţiei, reprezentanţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Parchetului General, Direcţiei Naţională Anticorupţie (DNA), Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Consiliului Superior al Magistraturii, Parlamentului, inclusiv ai Comisie speciale pentru Legile Justiţiei, asociaţii de judecători şi procurori şi organizaţii ale societăţii civile", se arată în anunţul publicat, miercuri, pe site-ul Comisiei de la Veneţia.

Astfel, joi, între orele 8.00 – 9.15, delegaţia a avut o întrevedere la sediul Ministerului Justiţiei cu ministrul Tudorel Toader, între 9.30 şi 11.30 cu parlamentarii din Comisia special pentru Legile Justiţiei, condusă de deputatul PSD, Florin Iordache, iar în intervalul 12.00 - 12.45 cu preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

Tot joi, delegaţia se va întâlni şi cu reprezentanţi ai Consiliului Superior al Magistraturii, la sediul instituţiei, între orele 14.00 şi 16.00.

Vineri, Comisia de la Veneţia are programată o întâlnire cu adjuncutul Procurorului General, Bogdan Licu, între orele 9.00- 11.30, şi cu reprezentanţi ai DNA şi ai DIICOT. De la ora 12.00 la ora 13.30, delegaţia va avea o întrevedere cu preşedinta ÎCCJ, Cristina Tarcea, apoi între 14.45 şi 16.15 Comisia de la Veneţia se va întâlni cu reprezentanţa Comisiei Europene în România. Nu în ultimul rând, între orele 16.30 şi 18.30 delegaţia va avea o întrunire cu reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale.

Cea mai recentă vizită a Comisiei de la Veneţia în Capitală a avut loc pe 11 iunie. Ulterior vizitei delegaţiei, Comisia de la Veneţia a recomandat autorităţilor din România să reexamineze, în proiectele de lege din domeniul justiţiei, modul de numire şi revocare a magistraţilor, în sensul asigurării unor proceduri neutre, prin menţinerea rolului preşedintelui ţării şi Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Astfel, pe 13 iulie, Comisia a prezentat avizul preliminar pe tema proiectelor de amendamente asupra a trei legi din România în domeniul justiţiei, după sesizări de evaluare făcute de preşedintele României şi de Comisia de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Despre avizul CSM pentru candidatul la şefia DNA: Nu poate bloca procedura. E consultativ"Au fost 6 candidaţi, am prezidat Comisia cu cei patru secretari de stat, am desemnat pe cineva, pe data de 27 septembrie, Secţia de procurori a CSM-ului va analiza candidatul, programul managerial şi va da un aviz consultativ. Aici al adăuga ceva. Avizul consultativ, spune şi denumirea lui, este consultativ. Sigur că nu poate bloca procedura. Este un corp de experţi, procurorii de la CSM, care, prin punctul de vedere, avizul pe care îl vor formula, ajută decidentul în luarea celei mai bune decizii", a declarat Tudorel Toader.

Anterior, ministrul anunţase că este convins că Secţia pentru procurori a CSM va aviza negativ propunerea ca Adina Florea să fie noul şef al DNA, însă ministrul a subliniat că indiferent de opinia procurorilor din Consiliu, tot va trimite la Klaus Iohannis candidatura.„Nu am propus la şefia DNA pe cel care a avut cel mai riguros şi frumos program managerial. (...) Doamna procuror propusă pentru şefia DNA, prin conţinutul dosarului, experienţa profesinală şi prin modalitatea în care săa prezentat la interviu, în care a expus bunele şi mai bunele ale DNA, măsurile propuse au convins comisia că dânsa este cea care trebuie să fie desemnată candidată pentru şefia DNA. (...) Sigur procurorii CSM nu vor primi favorabil afirmaţia mea, dar indiferent de avizul dansilor, voi continua proc si voi trimite la preşedinte spre nominalizare candidatura doamnei procuror. E un aviz consultativ. Eu îi cunosc pe procurorii din CSM, îi respect în limitele cuvenite, dar uneori am şi eu rezerve”, a spus ministrul Tudorel Toader, la Antena3.

Ministrul Justiţiei a spus că este convins că avizul procurorilor CSM va fi unul negativ: „Aştept momentul când va fi audiată, voi fi prezent, aştept ca dânşii să delibereze şi să dea avizul cel mai adecvat situaţiei în care doamna se va prezenta. Cred cu toată convingerea că avizul va fi negativ, dar imediat ce îl primesc trimit la preşedinte candidatura”.

Secţia pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a anunţat calendarul privind examinarea Adinei Florea (foto) la conducerea DNA, interviul în faţa Secţiei urmând a fi susţinut pe 27 septembrie, iar avizul să fie transmis ministerului Justiţiei pe 2 octombrie.

Citește și: