Tudorel Toader declanșează procedura de evaluare a activității procurorului general, Augustin Lazăr. Răspunsul lui Lazăr: Tema protocoalelor e falsă. Am respectat legea, am informat MJ și CSM

Tudorel Toader declanșează procedura de evaluare a activității procurorului general, Augustin Lazăr. Răspunsul lui Lazăr: Tema protocoalelor e falsă. Am respectat legea, am informat MJ și CSM
Publicat: 25/08/2018, 23:09
Actualizat: 25/03/2019, 22:26

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat sâmbătă, pe Facebook, că declanșează procedura legală pentru evaluarea activității desfășurate de către procurorul general, Augustin Lazăr.

„Declanșez procedura legală pentru evaluarea activității manageriale desfășurată de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție! Preambul: În urmă cu câteva săptămâni afirmam faptul că vine vremea când fiecare trebuie evaluat. În urmă cu câteva luni apreciam disponibilitatea procurorului general al PÎCCJ pentru desecretizarea Protocolului din 2009. Zilele acestea aflăm că în realitate a fost „desecretizat” un protocol „abrogat” încă din 2016. Aceasta deoarece, potrivit art. 27 al Protocolului din decembrie 2016, „La data intrării în vigoare a prezentului Protocol se abrogă Protocolul de cooperare între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Serviciul Român de Informații pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securității naționale nr…..din 04.02.2009”. Folosirea sintagmei „se abrogă”, arată și faptul că semnatarii respectivelor Protocoale au înțeles să le confere acestora valențe normative. Rezultatele evaluării, însoțite de eventuale propuneri, vor fi făcute publice în termen de cel mult 30 de zile”, se arată în mesajul postat de către ministrul Justiției, Tudorel Toader, pe Facebook.

Ulterior, Toader, a adus precizări suplimentare privind scandalul protocoalelor, subliniind că atunci când a primit protocolul din 2009 desecretizat a constatat că îi lipsesc ultimele două pagini, cele cu semnatarii, pe care le-a primit ulterior, PÎCCJ motivând că a fost o eroare.

„Simple precizari: 16 martie 2018, intr-o emisiune televizata, solicitam desecretizarea Protocolului din 2009; 19 martie 2018, am formulat o solicitare scrisa, adresata PICCJ, prin care am solicitat declansarea procedurii de desecretizare a respectivului Protocol; 20 martie 2018, la MJ am primit o copie a Protocolului din 2009, mai putin ultimele doua pagini, astfel incat nu se stia cine au fost semnatarii. Ulterior am primit si ultimele doua pagini, cu mentiunea faptului ca din eroare au ajuns tot la CSM!”, a scris ministrul Justiției pe Facebook.

La rândul său, Augustin Lazăr a replicat că a respectat legea, în calitate de procuror general și că a informat CSM și Ministerul Justiției privind demersurile efectuate în privința protocoalelor.

„Luând act de intenția ministrului Justiției de a declanșa procedura de evaluare a activității manageriale pe care am desfășurat-o, intenție afirmată în contextul dezbaterilor publice privind protocoalele încheiate între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Serviciul Român de Informații în decembrie 2016 și cu referire expresă la aceste documente, aduc la cunoștința opiniei publice următoarele: Colaborarea dintre Ministerul Public și Serviciul Român de Informații s-a realizat în temeiul legii, protocolul fiind doar o procedură tehnică de lucru, de cooperare între instituții cu respectarea strictă a legii. În acest sens, doresc să subliniez faptul că toate aspectele de interes privind tema protocoalelor au fost aduse la cunoștința Consiliului Superior al Magistraturii și Ministerului de Justiție, în cursul săptămânii viitoare urmând să facem publică corespondența avută cu aceste instituții”, a precizat procurorul genera Augustin Lazăr, printr-un mesaj transmis de reprezentanții Parchetului General.

„Opinia publică va putea constata că tema protocoalelor este una falsă și că în calitate de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție am respectat legea, am informat Consiliul Superior al Magistraturii și Ministerul de Justiție în legătură cu demersurile efectuate. În acest context, speculațiile din spațiul public referitoare la un așa-zis mod ,,ilegal””, ,,subteran”” de a acționa reprezintă în mod evident o acțiune de destabilizare a Ministerului Public. După adoptarea Deciziei nr. 51/2016 a Curții Constituționale a României, Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 6/2016 a transferat Ministerului Public executarea supravegherii tehnice, aceasta putând fi efectuată și prin poliția judiciară sau lucrători specializați din cadrul poliției. Articolul IV alin (1) din O.U.G. nr. 6/2016 prevede că accesul concret la sistemele tehnice ale S.R.I., în scopul executării supravegherii tehnice, se realizează prin protocoale încheiate de S.R.I. cu Ministerul Public, Ministerul Afacerilor Interne, precum și cu alte instituții în cadrul cărora își desfășoară activitatea organe de cercetare penală speciale. În acest sens a fost încheiat protocolul nesecret care este și publicat pe site-ul Ministerului Public”, a spus procurorul general.

În ceea ce privește protocolul secret, Lazăr a subliniat: „Protocolul clasificat, are ca obiect identificarea, investigarea și documentarea cu privire la faptele ce întrunesc elementele constitutive ale infracțiunilor contra securității naționale, infracțiunilor de terorism și infracțiunilor săvârșite de cadre ale S.R.I.. Serviciul Român de Informații este organul de stat specializat în domeniul informațiilor privitoare la siguranța națională a României. Acest protocol nu și-a produs efectele fiind denunțat la data de 13.03.2017 în cotextul dezbaterilor publice privind protocoalele. De altfel, așa cum s-a arătat, existența protocolului și inițierea demersurilor privind declasificarea acestuia au fost aduse la cunoștința ministrului justiției și de asemenea a Consiliului Superior al Magistraturii printr-o informare realizată la data de 20.03.2018″, mai arată procurorul general.

„Cele două protocoale încheiate în anul 2016 nu au fost declarate nelegale de nicio instanță, fiind prezentate în acest mod doar de o parte a mass-mediei. Reiterarea consecventă în spațiul public a dezbaterii pe tema acestor protocoale reprezintă în mod evident un nou atac la adresa Ministerului Public într-o perioadă în care sunt în curs de soluționare dosare cu o miză esențială pentru societate, respectiv Dosarul Revoluției din decembrie 1989 și Dosarul evenimentelor violente din 10/11 august 2018. În calitate de conducător al Ministerului Public, doresc să asigur opinia publică asupra faptului că procurorii vor acționa în continuare cu fermitate și profesionalism pentru combaterea infracționalității și îndeplinirea rolului constituțional de a reprezenta interesele generale ale societății, de a apăra ordinea de drept, precum și drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor”, se mai arată în mesajul lui Augustin Lazăr.

În acest context, fostul premier Dacian Cioloș a declarat, sâmbătă, că ministrul Tudorel Toader, după ce a anunțat evaluarea lui Augustin Lazăr, încearcă să pună presiune pe dosarul violențelor la care au fost supuși cetățenii care au protestat în 10 august și să decapiteze conducerea Parchetului General.

„Sub pretextul evaluării procurorului general al României, care e responsabilitatea în primul rând a Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul Tudorel Toader încearcă să pună presiune pe dosarul violențelor la care au fost supuși cetățenii care au protestat în 10 august și să decapiteze conducerea Parchetului General. Nu este nicio surpriză comportamentul ministrului Toader. A procedat în aceeași manieră și când a dorit demiterea conducerii DNA: De data aceasta, folosește o informație parțial adevărată, parțial falsă, doar ca să poată declanșa o procedură de evaluare împotriva lui Augustin Lazăr pentru simplu motiv că acesta s-a opus public ministrului în mai multe rânduri. Pare tot mai clar: cine îndrăznește să conteste acapararea politică a instituțiilor statului care ar trebui să lucreze independent de puterea politică, e considerat ca fiind parte a „statului paralel” și trebuie preluat sub controlul liderilor PSD-ALDE”, a scris pe Facebook Dacian Cioloș.

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat, sâmbătă, că declarația ministrului Justiției, Tudorel Toader, despre evaluarea procurorului general, Augustin Lazăr, este încurajatoare și că prezența și nivelul de infiltrare a statului paralel în justiția din România este de netolerat.

„Declarația domnului Toader, Ministrul Justiției, făcută astăzi, este încurajatoare. Prezența și nivelul de infiltrare a statului paralel în justiția din România este de netolerat. Protocoalele secrete, acțiunile ilegale și neconstituționale, încălcarea libertăților fundamentale trebuie să înceteze. Prezența agenților/ofițerilor acoperiți în tot țesutul social, politic și economic reprezintă o situație fără prezedent în țările democratice. Reforma justiției trebuie dusă la bun sfârșit și totodată trebuie să revenim la controlul democratic al serviciilor secrete. Declarația Ministrului Toader este fără îndoială un pas necesar în această direcție”, a scris Călin Popescu Tăriceanu pe pagina sa de Facebook.

Precizările vin după ce protocolul încheiat în 2016 între Parchetul General și SRI a ajuns joi la opinia publică. O variantă nesecretă care este publicată pe site-ul Ministerului Public și una secretă, ce a apărut câteva ore mai târziu, pe Facebook-ul lui Darius Vâlcov. Ambele au fost semnate în aceeași zi, chiar înainte de alegeri, în decembrie 2016.

Cel nesecret prevede chestiuni tehnice privind condițiile concrete de acces la sisteme tehnice ale Centrului Național de Interceptare a Comunicațiilor. Cel secret arăta o strânsă relaționare între instituții și era practic o continuare a protocolului încheiat în anul 2009.

Mai mult, în urmă cu câteva săptămâni, Tudorel Toader a anunțat, în privința unei evaluări a lui Lazăr, că pentru fiecare vine o vreme a evaluării.

Foto: Hepta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu a răbufnit: Nu are ce căuta în funcția de președinte al României
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”