Tratament șocant aplicat pacienților la Spitalul Municipal Sighetu Marmației: Oameni cu dizabilități sunt ținuți în cuști sau legați cu cârpe de paturi / Șeful CJ Maramureș: Sunt funcționari care trebuie să răspundă – FOTO

Publicat: 03/09/2019, 20:39

Centrul de Resurse Juridice și Tonal lansează, marți, prin intermediul unui comunicat de presă remis MEDIAFAX, un apel urgent la acțiune, ca urmare a unor situații deosebit de grave identificate la Centrul pentru de Recuperare pentru Persoane cu Handicap (fosta secție de dermatologie din curtea Spitalului Municipal) și la Secția de psihiatrie I Bărbați din cadrul Spitalului Municipal Sighetu Marmației, în județul Maramureș, situațiile observate încălcând drepturile fundamentale ale omului.

Astfel, la CRRPH Sighetu Marmației (centrul din curtea Spitalului Municipal) la orele 13:30, potrivit CRJ:

– opt persoane cu dizabilități psihosociale și intelectuale erau închise în cinci cuști; cuștile sunt de aproximativ 2,5 m înălțime, cu ramă metalică și plexiglas transparent;
– trei persoane erau legate cu cămăși și fâșii din cârpe;
– canalizarea se deversa în spatele clădirii, pe sol – miros pestilențial de fecale în curtea în care beneficiarii ar trebui să își petreacă timpul;
– nu există personal specializat și singurii care ar fi putut desfășura activități cu cei 30 de beneficiari ai centrului erau o asistentă medicală și trei infirmieri;
– singurele informații disponibile la fața locului erau exclusiv de ordin medical; nu au fost prezentate planurile de intervenție psiho-socială.

Foto: CRJ

La Secția de Psihiatrie I „Bărbați” Sighetu Marmației:
– condiții insalubre, aglomerare, lipsă de personal specializat, subfinanțare importantă;
– situații cu risc ridicat de vătămare, autovămare și agresivitate;
– dificultăți procedurale majore în internarea pacienților, în relația cu serviciul de ambulanță;
– terapie exclusiv medicamentoasă (fără programe psihoterapeutice);
– dificultăți în gestionarea internărilor nevoluntare;
– discriminare pe criterii diagnostice prin aglomerarea secțiilor de psihiatrie de la Sighetu Marmației, cu cea mai grea cazuistică din Maramureș.

„Suntem martorii unei situații dramatice, situație rămasă încremenită în timp, în trecut, ce încalcă toate tratatele internaționale de drepturile omului: Convenția europeană a Drepturilor Omului; Convenția ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități; Pactul Internațional cu privire la Drepturile Civile și Politice; Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene; Convenția privind drepturile omului și biomedicina de la Oviedo. Imaginile din instituțiile vizitate sunt o reflexie a priorităților și a valorilor morale ale societății noastre”, transmite Centrul de Resurse Juridice.

Centrul de Resurse Juridice solicită deplasarea și intervenția de urgență a ministrului Sănătății, Sorina Pintea, a președintelui Consiliului de Monitorizare pentru implementarea Convenției privind
Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Florinel Butnaru, a Mecanismului Național de Prevenire a Torturii din subordinea Avocatului Poporului, Magda Ștefănescu, a președintelui Consiliului Județean, Gabriel Valer Zetea, a Agenției Județene pentru Prestații și Inspecție Socială Maramureș și a Directorului Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului, Alina Coste Mădăraș.

Foto: CRJ

Șeful CJ Maramureș: Sunt funcționari care trebuie să răspundă

Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, a cerut un raport din partea DGASPC privind situația de la Centrul de Recuperare pentru Persoane cu Handicap Sighetu Marmației, după anunțul făcut de CRJ, potrivit căruia pacienții sunt ținuți în cuști sau legați cu cârpe.
Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, a cerut un raport din partea DGASPC Maramureș privind situația de la Centrul de Recuperare pentru Persoane cu Handicap Sighetu Marmației.
„Eu nu am niciun fel de atribuții executive, dacă s-a solicitat prezența mea, voi merge, dar noi, CJ Maramureș, asigurăm doar finanțarea centrului, în baza propunerilor făcute de DGASPC Maramureș, în subordinea căreia se află. Anul trecut și în acest an am asigurat bugete la maximum din ce ni s-a cerut, salarii, dar și investiții. Acolo intervine partea funcționarilor publici, care sunt specializați în acest domeniu, și care trebuie să răspundă. Am cerut un raport de la DGASPC Maramureș despre situația de la Centrul de Recuperare pentru Persoane cu Handicap Sighetu Marmației pe care sper să îl primesc miercuri”, a spus Zetea.
Acesta a precizat că așteaptă explicații din partea conducerii DGASPC Maramureș despre situația relatată de Centrul pentru Resurse Juridice, deoarece personalul de specialitate nu era prezent în unitatea medicală de la Sighetu Marmației.
„Erau doar niște asistente. Într-un astfel de centru nu este permis să lipsească oameni, unde erau plecați, după țigări? De ce nu erau la muncă? Nu se pot băga beneficiarii centrului în cuști, nu sunt specialist, dar din câte știu în astfel de cuști sunt băgați oameni doar cu recomandarea medicului psiholog. Este vorba de persoane violente, care au nevoie de o perioadă de calmare. Doar medicul psiholog poate recomanda. Oameni în cuști și oameni legați cu cârpe de pat, nu se poate așa ceva. Sunt funcționari care trebuie să răspundă”, a mai spus președintele CJ Maramureș.
Directorul Spitalului Municipal Sighetu Marmației, Radu Dunca, susține că este vorba despre o instituție, Centrul de Recuperare pentru Persoane cu Handicap, care are în folosință o clădire în curtea spitalului pe care îl conduce. „Nu are nic o legătură cu spitalul”, a spus Dunca.
Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICȚIE clară pentru românii cu casă la curte. Statul nu-ți dă voie să treci de...
Alte vești proaste de la meteorologi. Ploi abundente, vineri
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Ziua în care sute de mii de oameni au ieşit în stradă pentru Regele Mihai