Mădălina CHIŢU
Mădălina CHIŢU
5716 vizualizări 3 sep 2011

În ultima perioadă Europa se confruntă cu o creştere spectaculoasă a numărului de persoane obeze. Într-un clasament, în care nu este inclusă şi România, citat de businessinsider.com, se arată că vecinii noşti unguri sunt înnebuniţi după dulciuri, astfel că guvernul a decis adoptarea unei taxe pe fast-food, ca măsură de combatere a obezităţii. Până şi Italia, dată exemplu pozitiv datorită dietei meditaraneene, se confruntă cu un număr tot mai mare de persoane obeze.

Specialiştii de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că omenirea se confruntă cu o epidemie de obezitate, în condiţiile în care, la nivel mondial, o persoană din zece este obeză. Experţii precizează că această boală este tot mai des întâlnită în rândul copiilor, 40% dintre aceştia fiind supraponderali. Datele OMS mai arată că obezitatea este mai des întâlnită în rândul bărbaţilor, şi nu la femei, aşa cum arătau statisticile trecute. Astfel, rata obezităţii în rândul bărbaţilor este cuprinsă între 32 şi 79%, în timp ce rata obezităţii în rândul femeilor este cuprinsă între 28 şi 78%, în funcţie de ţări.

În Europa, jumătate dintre adulţi sunt supraponderali sau obezi, mai arată statisticile de specialitate. Pe primele locuri sunt Marea Britanie, Malta şi Irlanda, unde peste 20 la suta din populaţie este obeză.

Republica Cehă ocupă locul zece în clasamentul ţărilor cu cele mai multe persoane obeze, cu 17, 1% din populaţia adultă supraponderală.

Locul nouă este ocupat de Estonia, unde 18% dintre populaţia adultă este obeză.

Locul opt este ocupat de Grecia, unde 18,1% dintre populaţia adultă este obeză.

Ungaria ocupă locul şapte. În această ţară 18,8% din populaţia adultă este obeză.

Pe locul şase se află Lituania. Aici 19,7% din populaţia adultă este obeză.

Locul cinci este ocupat de Luxemburg, deoarece 20% dintre populaţia adultă a acestei ţări este obeză.

Pe locul patru se află Islanda, unde 20,1% dintre populaţia adultă este obeză.

Malta ocupă locul trei. În această ţară 22,3% din populaţia adultă este obeză.

Locul doi este ocupat de Irlanda - 23% din populaţia adultă este obeză.

Marea Britanie ocupă primul loc în clasamentul ţărilor europene unde se găsesc cele mai multe persoane obeze. Potrivit datelor, 24,5% dintre britanici sunt obezi.

Potrivit statisticilor recente ale Uniunii Europene, România este printre ţările cu cei mai puţini obezi, respectiv 10 la sută.

Cifrele arată că America nu mai este ţara unde trăiesc cei mai mulţi obezi. Statisticile recente ale OMS au relevat că în Nauru, o ţară insulară în teritoriul micronezian al Pacificului de Sud, 78,5% dintre populaţie este obeză. Pe locul doi în topul celor mai obeze ţări se află Tonga, un stat independent şi suveran din Oceanul Pacific, unde 56% dintre populaţiei este obeză, urmat de Arabia Saudită - unde 35,6% dintre populaţie este obeză. Statele Unite ale Americii ocupă locul patru la nivel mondial în ceea ce priveşte numărul de persoane obeze - 32,2% dintre adulţi se confruntă cu această boală.

Datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că numărul persoanelor obeze s-a dublat din 1980. În 2008, cifrele arătau că un miliard şi jumătate de persoane adulte erau supraponderale. Dintre acestea, 200 de milioane de bărbaţi şi 300 de milioane de femei erau obeze.

Specialiştii atrag atenţia asupra faptului că în ultima perioadă obezitatea ucide mai mulţi oameni decât subnutriţia.

Citește și: