A murit Alexandru Vișinescu, primul TORȚIONAR comunist CONDAMNAT definitiv în România. El se plângea la CEDO de regimul din închisoare

Publicat: 05/11/2018, 16:08

Alexandru Vișinescu fusese transferat la Spitalul Penitenciar Rahova, după ce a suferit o operație de splină, în luna octombrie, la Spitalul Bagdasar Arseni.

„Luni, 05.11.2018, în jurul orei 13.00, personalul medical al Penitenciarului Spital București Rahova a intervenit pentru acordarea primului ajutor în cazul unei persoane aflate în custodie, concomitent fiind solicitat sprijinul serviciului unic de urgență 112. În ciuda eforturilor depuse de personalul specializat, decesul persoanei în cauză a fost declarat în jurul orei 14.30. Acesta se afla în evidența unității cu o serie de afecțiuni medicale cronice, pentru care se acordau îngrijiri și tratament potrivit recomandărilor medicilor specialiști. În conformitate cu prevederile legale, s-a procedat la informarea: familiei persoanei condamnate, judecătorului de supraveghere a privării de libertate, Parchetului de pe lângă Tribunalul Municipiului București, INML București,” se arată într-un comunicat al Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Avocatul fostului comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat a declarat, pentru Mediafax, că sâmbătă, 3 noiembrie, când a vorbit ultima oară cu Alexandru Vișinescu, acesta se simțea mult mai rău decât în spitalul civil.

„Era internat la Spitalul Penitenciarului Rahova. Am fost la dânsul pentru a-l informa că am depus plângere la CEDO pentru încălcarea articolelor 1 (n.r. – respectarea drepturilor omului), 3 (n.r. – cu privire la relele tratamente și 6 (n.r. – dreptul la un proces echitabil) din Convenție. Era mult mai rău decât în spitalul civil. Până nu l-au omorât nu s-au lăsat!” a declarat pentru Mediafax, Camelia Niculescu, avocatul lui Vișinescu.

Ea pregătea apărarea lui Alexandru Vișinescu la CEDO, după ce instanțele din România au respins cererile de eliberare pe motive medicale formulate de fostul comandant al pușcăriei comuniste.

La începutul lunii octombrie, acesta suferisefracturi costale și ruptură de splină, iar o anchetă internă din închisoare a arătat că a fost vorba de leziuni provocate de o căzătură, nu de lovituri.

Vișinescu dă cu pumnul, un „viral” cu torționarul proaspăt condamnat

Vișinescu, condamnat la 20 de ani de închisoare

Torționarul Alexandru Vișinescu a fost condamnat în 2016 la 20 de ani de închisoare pentru crimele din perioada în care a fost comandant al lagărului de la Râmnicu Sărat. În urmă cu exact doi ani, în iulie 2013, Gândul îl găsea pe unul dintre cei mai cumpliți călăi ai României. Alexandru Vișinescu, în vârstă de 91 de ani, care încearca să treacă drept un bătrânel cumsecade pe străzile din centrul Bucureștiului, a condus închisoarea comunistă de la Râmnicu Sărat. Numeroși deținuți politici și-au pierdut viața acolo în urma instituirii unui regim de teroare.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 1956-1963, Alexandru Vișinescu, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, „a săvârșit acțiuni și inacțiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivității reprezentată de deținuții politici încarcerați în acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestora, pe motive de ordin politic”.

A murit torționarul Alexandru Vișinescu

Membru al plutonului de execuție al mareșalului Ion Antonescu

În mai multe lucrări de specialitate despre temnițele comuniste, se menționează că Alexandru Vișinescu a făcut parte din plutonul de execuție al mareșalului Ion Antonescu. Acesta a fost condamnat la moarte pe 17 mai 1946, de un tribunal al poporului. Pe 1 iulie, Antonescu a fost excutat de un pluton de ofițeri.

Născut în 1925 în comuna Lecuiești din Buzău, la 21 de ani, Vișinescu a fost unul dintre cei care au tras în mareșalul Ion Antonescu. Această informație apare într-o carte publicată de Cicerone Ionițoiu, deținut politic și autor al unor lucrări de referință în domeniul represiunii comuniste.

Portret de torționar

După episodul Jilava, Vișinescu ajunge la Penitenciarul de femei Mislea, cunoscut drept o închisoare politică dură. Alice Panaiodor, deținut politic în acest penitenciar, scrie în cartea „Traversarea focului” că regimul de detenție instituit de Vișinescu la Mislea era unul de tortură.

„Dezbrăcăte, eram acolo toate goale în coridorul neîncălzit, în timp ce hainele erau scormonite amănunțit căutându-se mici obiecte care ar fi putut fi ascunse în tivuri sau cusături. A urmat apoi umilirea și mai penibilă a unei vizite corporale minuțioase făcută cu îndemânarea unui chirurg fără nici un fel de jenă, chiar sub privirile celorlalte arestate,” povestește Alice Panaiodor.

A murit torționarul Alexandru Vișinescu

După activitatea de la penitenciarul de femei, Vișinescu a fost avansat la Penitenciarul Râmnicu Sărat,pe care l-a și condus din 1956. Despre această inchisoare, IICCMER spune că era o adevărată mașinărie de tortură a deținuților politici. Prin celulele de la Râmnicu Sărat și-a găsit sfârșitul și marele disident politic Ion Mihalache.

În cei șapte ani în care a condus penitenciarul, Vișnescu a instaurat un regim de tortură și teroare. În sesizarea depusă la parchet, IICCMER spune că Vișinescu este vinovat de omor deosebit de grav. În 1963, penitenciarul de la Râmnicu Sărat a fost desființat. În urma desființării penitenciarului Râmnicu Sărat, Alexandru Vișinescu a rămas în cadrul Direcției Generale a Penitenciarelor, unde a îndeplinit în continuare funcții de conducere: ofițer controlor în Serviciul inspecții din DGPCM (1963); locțiitor comandant pentru pază și regim la penitenciarul Ploiești (1965-1967); comandant al Secției „Căscioarele” din cadrul penitenciarului Ilfov (3 iun. 1976).

Foto: Hepta

Ionut Muresan
Ionuț Mureșan este reporter pe domeniul Justiție-Afaceri Interne din 2006 și a lucrat de atunci pentru publicațiile NewsIn, Gardianul, Puterea, Mediafax, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Regula care NU îți dă voie să circuli cu mașina. E OBLIGATORIU conform Codului Rutier...
Schimbări pe piața imobiliară. Investițiile, reglementate printr-o lege nouă
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...