no author
Maria Stan
2963 vizualizări 26 feb 2019

„În ceea ce priveşte parametrii funcţionali de respectat pentru soferii amatori, din punctul meu de vedere, nu se impune acum o precizare, o modificare la ordin, ci o precizare către Direcţiile de Sănătate Publică cu condiţia să ajungă şi la spitalele din subordine care au posibilitatea să facă aceste fişe. Aceste precizări o să le transmitem comisiei - atât comisiei de abuzuri, cât şi comisiei pentru drepturile omului să cădem de acord , aş trimite inclusiv asociaţiilor pentru că noi am avut o corespondenţă”, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, în cadrul audierii de marţi a Comisia pentru abuzuri a Camerei Deputaţilor.

Pintea a mai spus că trebuie să existe o discuţie cu medicii, cu preşedintele Comisiei de specialitate, dar şi cu MAI, pentru că, până la urmă, Ministerul Sănătăţii este cel care îşi asumă prin semnătură.

 

 

Deputat PNL Adriana Săftoiu a adus, la audieri, în atenţia ministrului Sănătăţii, exemple de judeţe unde persoanelor cu deficienţe de auz le-a fost refuzat dreptul de a obţine permis auto.

„Solicitarea de întâlnire vine în urma multor sesizări pe care le-am primis de la peroane cu drept de a avea permis de conducere şi aceste sezizări pe care l-am primis de la persoane surde sau hipoacuzice, vedeţi, dacă vă uitaţi, sunt de la categoria B. Deci dacă în România permisul de conducere, categoria B nu are nicio restricţie şi este automat eliberat, vă vom dovedi aceste petiţii pe care ni le-au trimis că li s-a refuzat cel puţin la nivel unor judeţe, cel mai grav fiind în judeţul Argeş, unde li s-a refuzat eliberarea acestor permise de conducere în condiţiile în care persoanele respective aveau permise de conducere de 10-20 de ani. Pe de altă parte, din anul 2010, există Convenţia ONU, care spune foarte clar: toate statele trebuie să ia măsuri ca persoanele cu disabilităţi să aibă o viată autonomă independentă. În 2011, România ratifică această Convenţie. Deci, practic, noi în 2019 ar trebuie să luăm toate măsurile ca aceste persoane să aibă ceea ce spune această conveţie - o viaţă independentă”, a declarat Săftoiu.

Deputatul PNL a venit cu propunerea ca, pentru obţinerea permisului de către persoanele cu deficienţe de auz, medicul ORL să nu mai dea apt sau inapt, ci doar că precizeze că este apt, dar în anumiţi parametri.

 

„Cer următorul lucru: ca la examenul ORL pe care, evident, trebuie să-l facă, ca orice persoană care vrea să obţină permis de conducere şi unde în mod evident medicul constată surditatea sau hiposurditatea, să nu li se dea în baza surdităţii sau a a hipoacuziei inapt sau apt. Asta este problema că în momentul de faţă un medic ORL poate să spună că o persoană surdă este aptă sau inaptă. Şi asta cer: să nu mai dea acest calificativ. De ce? Pentru că în momentul de faţă la nivel mondial, pe cercetări dovedite ştiinţific, s-a dovedit să surditatea nu este o problemă în condus. (..) Artunci o să mă întrebaţi. Dacă nu dă apt sau inapt, de ce mai face controlul? De ce ar mai constata ca este surd? pentru că în baza acestei constatări, ministerul de Interne va obliga acel conducător auto să-şi modifice oglinzile retrovizoare. De asta medicul ORL trebuie să scrie, da, este surd, da, mai aude parametrii: 60-70. Deci, ce trebuie să faci tu? Să modifici oglinda retrovizoare. Dar în baza unui ordin”, a explicat Săftoiu.

În replică, Sorina Pintea a punctat că, probabil, trebuie să fie găsită altă sintagmă „apt dar cu condiţia verificării de MAI”.

„Apt sau inapt nu este decizia ministerului Sănătăţii. Fişa pentru obţinerea permisului are această chestiune- apt sau inapt, dar fişa nu este făcute de cei din ministerul Sănătăţii. Este un cadrul al MAi. (...) Acest ordin nu interzice medicului ORL din ţară să dea apt acestui cetăţean care doreşte să fie conducător auto. Eu cred că o proastă înţelegere, anumite persoane sau medici din anumite judeţe, nu poate fi generalizat la nivelul ţării. (...) Probabil trebuie să găsim altă sintagmă. Apt dar cu condiţia verificării de MAI”, a spus ministrul Pintea.

Deputatul PNL a precizat că, la nivel mondial, a fost atestat faptul că numărul accidentelor făcute de persoanele cu deficiente de auz este infim.

„Chiar mâine (miercuri -n.r.) voi depune iniţiativa legislativă prin care voi introduce un nou semn de circulaţie, semnul acela internaţional pentru persoanele surde - o ureche străbătută cu o dungă albă, dar trebuie să vă mărturisesc că va fi un semn de circulaţie opţional pentru că vorbind cu comunitatea surzilor şi întrebându-i cu Dumnezeu de acest semn nu e încă pe maşini având în vedere că în alte ţări el este folosit prin asta ajutându-te pe tine persoană auzitoare să ştii că în faţă ai o persoană surdă, dacă vrei să îl avertizezi foloseşti semenele luminoase sau are un accident, e încarcerat, poliţistul văzând semnul ştie că are acolo o persoană surdă care are nevoie de interpret. Ştiţi ce au spus că au mari rezerve faţă de acest semn pentru că le va fi frică că noi auzitori o să ne batem joc de ei în trafic şi m-au rugat să fie opţional şi nu obligatoriu”, a mai precizat Adriana Săftoiu.

Sorina Pintea a fost audiată, marţi, în Comisia de abuzuri a Camerei, în urma unei petiţii formulate şi depuse la forul legislativ de mai multe persoane cu deficienţe de auz legat de dificultăţile pe care le întâmpină în obţinerea permisului de conducere din cauza unui ordin al Ministerului Sănătăţii.

Citește și: