Cristina ANDREI
Cristina ANDREI
786 vizualizări 14 nov 2017

„PSD vrea să dubleze taxa de salubritate, popular numită taxa de gunoi, după ce a câştigat Primăria Sectorului 2 promiţând taxa zero pentru salubritate

- Taxa de salubritate va fi majorată la minim 12,84 lei fără TVA
- Valoarea recomandată a taxei de salubritate este de 14,86 lei fără TVA
- Aceste valori au fost aprobate de Consiliul Local al Sectorului 2 la iniţiativa primarului PSD în şedinţa extraordinară CLS2 din 13 noiembrie 2017
- Consilierii locali PSD au votat dublarea taxei de salubritate
- În campanie,primarul PSD a promis taxa zero la gunoi
- PSD e acelaşi peste tot: promite mai bine, face mai rău", arată USR care susţin că măsura nu are nicio justificare economică.

Concret, aceştia arată că există sectoare în care taxa de gunoi este 0, iar cea mai mare valoare a taxei este de 7,11 lei fără TVA şi, cu toate acestea, consilierii locali PSD au aprobat o valoare recomandată de 14,86 lei fără TVA, dar nu mai puţin de 12,84 lei fără TVA.

Contractul curent, cu Supercom S.A., pentru servicii de salubrizare şi deszăpezire în Sectorul 2, a fost semnat la data de 25 octombrie 1999 de către Primăria Municipiului Bucureşti, cu o valabilitate de 5 ani. Prin decizia nr. 58 din 13 noiembrie 2009 Consiliul Concurenţei a solicitat organizarea unei licitaţii publice, în condiţiile în care, prin prelungirea contractului după 2004, societatea contractantă era avantajată şi, implicit, era împiedicată concurenţa şi încălcată legea în vigoare, arată USR-iştii. 

A fost elaborat un studiu de oportunitate pentru a alege modalitatea de realizare a serviciului de salubritate: direct de către Primărie, Consiliu sau o societate deţinută integral de către Primăria Sectoruliu 2 sau delegat, prin intermediului unui operator de salubritate, desemnat prin licitaţie publică. Prin studiul de oportunitate aprobat de către Consiliul Local al Sectorului 2, în pofida opoziţiei consilierilor locali USR, valoarea recomandată a taxei de salubritate este de 14,86 lei fără TVA, cu o valoare minimă de 12,84 lei fără TVA.

Considerăm că dublarea taxei de salubritate afecteză grav bugetul unei familii care locuieşte în Sectorul 2. Astfel, valoarea recomandată a taxei pentru o familie de trei persoane creşte la 53 lei, faţă de 25 lei cât este în prezent. Este regretabil că PSD, prin consilierii săi, promite în campanie taxa zero, însă dublează nejustificat taxa de salubritate. Niciun alt sector nu are o taxa mai mare de 7,11 lei, iar în celelalte oraşe mari taxa este semnificativ mai mică faţă de valoarea votată de PSD pentru Sectorul 2", a declarat Adrian Alexandru, liderul grupului de consilieri USR Sector 2. 

Citește și: