Tăriceanu: Este timpul unei evoluții în consolidarea unor legături economice dintre Africa și Europa

Tăriceanu: Este timpul unei evoluții în consolidarea unor legături economice dintre Africa și Europa
Publicat: 18/03/2019, 13:28
Actualizat: 25/03/2019, 20:00

„Suntem cu toții de acord că originile conflictelor sunt adânc înrădăcinate în subdezvoltarea economică. Cu o populație în continuă creștere, țările africane își dedică eforturile pentru garantarea accesului universal la educație, oferirea de oportunități tinerei generații, investițiilor responsabile și creșterii durabile a economiei. Avem convingerea că este timpul unei evoluții a politicilor de asistență pentru dezvoltare spre consolidarea unor legături economice sustenabile între Europa și Africa, de pe poziții de egalitate. Observăm că această schimbare a avut deja loc în relațiile dintre statele africane și alte economii de primă mărime, iar Uniunea Europeană trebuie să identifice căile prin care să nu rămână în urmă față de acestea în timp ce conservă legătura comerțului și investițiilor cu imperativele respectării mediului, democrației și drepturilor omului. Eficiența acestor politici trebuie maximizată ca răspuns corespunzător la cerințele și aspirațiile legitime ale popoarelor Africii”, a susținut Călin Popescu Tăriceanu, la ședința plenară de deschidere a celei de-a 37-a sesiuni a Adunării Parlamentare Paritare Africa, Caraibe, Pacific – Uniunea Europeană (ACP-UE) – luni, 18 martie 2019.

El a afirmat că România sprijină dinamizarea relațiilor cu țările din Africa, Caraibe și Pacific.

„Relansarea relațiilor cu statele insulare din Pacific este un capitol al eforturilor României de a dezvolta dialogul internațional și cooperarea în spiritul Agendei de Dezvoltare ONU 2030. Pentru a cunoaște mai îndeaproape așteptările față de UE și România, am considerat că este oportun să ne focalizăm atenția asupra acestei regiuni îndepărtate care a suscitat interes ca urmare a dezvoltării unor noi dinamici, precum și a percepției legate de redistribuirea raporturilor de forță.(…) Parlamentul României, sprijină fără nicio rezervă toate demersurile guvernamentale, pe care le-am menționat, de dinamizare a relațiilor cu țările din Africa, Caraibe și Pacific pe care le reprezentați. Și pe viitor, suntem gata de a le sprijini și complementa cu o componentă de diplomație parlamentară cuprinzătoare care să vizeze dezvoltarea relațiilor noastre tradiționale cu Africa, interacțiunea activă cu statele insulare din Pacific și avansarea relației dintre România și Caraibe”, a adăugat Tăriceanu.

Președintele Senatului a susținut, de asemenea, că Președinția României la Consiliul UE urmărește promovarea noii alianțe cu Africa.

„Senatul României este onorat să fie gazda celei de-a 37-a sesiuni a Adunării Parlamentare Paritare ACP-UE, sub auspiciile dimensiunii parlamentare a președinției române a Consiliului Uniunii Europene. În cursul exercitării acestui mandat european, urmărim menținerea unității și consolidarea coeziunii în UE, precum și continuarea întăririi rolului său global. De aceea, acordăm o atenție specială promovării „noii alianțe cu Africa”, înțelegerii aprofundate a regiunii Caraibe ca întreg, întăririi relațiilor bilaterale cu statele insulare din Pacific și îndeplinirii rolului de facilitator imparțial în relațiile dintre UE și blocul ACP, în concordanță cu unul dintre principiile consacrate ale politicii externe românești: încrederea în multilateralism și în instituțiile sale”, a conchis Tăriceanu.

Acesta a reiterat că viitorul relațiilor Adunării Parlamentare Paritare Africa, Caraibe, Pacific – Uniunea Europeană (ACP-UE) după 2020 e o temă importantă pe agenda europeană.

„Viitorul relațiilor ACP-UE după 2020 este o temă importantă pe agenda europeană, ceea ce conferă Acordului Post-Cotonou statutul de dosar principal pentru Consiliul UE. Președinția română este hotărâtă să continue munca predecesorilor săi prin îndeplinirea rolului de observator în cursul negocierilor cu ACP. În opinia noastră, dezvoltarea de viitor a cadrului de cooperare trebuie fundamentată în Agenda de Dezvoltare 2030 și, totodată, să-i fie asigurată adaptarea la noile provocări și oportunități caracteristice unui context global în permanentă schimbare. Ne bucurăm să constatăm că părțile împărtășesc ambiția de a determina prin relația ACP-UE facilitarea de poziții comune în forurile internaționale și construirea de alianțe când este posibil. Așa cum ne spune un cunoscut proverb african: „Cine vrea să ajungă repede, să meargă singur. Cine vrea să ajungă departe, să meargă împreună cu alții”. Doar prin efortul de a lucra împreună și prin asumarea unui parteneriat cu avantaje reciproce vom reuși să implementăm obiectivele de dezvoltare globală, în folosul întăririi păcii mondiale și prosperității, prin ghidarea întregii lumi pe calea sustenabilității și rezilienței, cale pe care nimeni nu este lăsat în urma”, a mai susținut liderul ALDE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Toți românii au INTERZIS. Legea peste care nu poate trece NIMENI. Se dau amenzi de...
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția