Sute de școli DESFIINȚATE sau COMASATE în țară. Elevii, puși pe drum să ajungă în sala de clasă

Sute de școli DESFIINȚATE sau COMASATE în țară. Elevii, puși pe drum să ajungă în sala de clasă
Publicat: 08/09/2018, 09:46
Actualizat: 11/02/2019, 16:53

SUCEAVA

Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Suceava a decis ca din 10 septembrie, când începe noul an școlar 2018 – 2019, să fie închise cinci grădinițe și trei școli din județ, ca urmare a scăderii numărului de elevi, dar și a comasării școlilor. Acestea se adaugă celor 64 de unități școlare desființate în ultimi cinci ani în județul Suceava.

Astfel, două grădinițe din orașul Cajvana vor fi închise începând cu noul an școlar, la fel ca și grădinițele din Drăgoiești, Stânca și Slobozia.

De asemenea, vor fi desființare școlile primare din Bahna Arini (comuna Preutești), Petia (comuna Bunești) și Racova (comuna Udești), elevii urmând să-și continue studiile la școlile din vecinătate.

În ultimii cinci ani în județul Suceava au fost închise 64 de unități de învățământ – școli și grădinițe, principalele cauze fiind natalitatea scăzută din ultimii ani și masivele plecări ale tinerilor în străinătate.

Conform statisticilor IȘJ Suceava, în ultimii cinci ani cele mai multe unități de învățământ din județ au fost desființate în anul școlar 2015 – 2016, când s-au închis 26 de școli și grădinițe.

În anul școlar 2013 – 2014 au fost desființate zece unități de învățământ din județul Suceava, iar în perioada 2014 – 2015, alte șapte.

15 școli și gădinițe s-au închis începând cu anul școlar 2016 – 2017, iar anul trecut au fost închise alte șase unități.

În județul Suceava există peste 110.000 de elevi și preșcolari înscriși în învățământul public de stat.

GORJ

Desființarea unei școli din județul Gorj i-a scos pe părinți în stradă, aceștia protestând nemulțumiți că cei mici vor fi nevoiți să parcurgă aproape cinci kilometri până la școala unde vor fi repartizați.

În cele din urmă, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean au stabilit că elevii pot rămâne în școală și vor învăța simultan. Potrivit unui raport prezentat de reprezentanții Prefecturii Gorj, 31 de unități de învățământ, majoritatea grădinițe, au fost închise în acest an.

Părinții elevilor de la Școala Gimnazială Dumbrăveni, din comuna Crasna, au protestat, vineri seara, după ce au aflat că unitatea va fi închisă, din lipsă de elevi. Aceștia au susținut că nu sunt de acord cu repartizarea copiilor la o altă școală și au amenințat că nu-i vor mai trimite pe cei mici la cursuri.

Sute de școli desființate sau comasate în țară. Elevii, puși pe drum să ajungă în sala de clasă

„De ce nu ne-au anunțat mai devreme? Aflăm după vacanță! Să le fie rușine!”, a declarat un părinte nemulțumit de această situație.

În timp ce părinții protestau în curtea școlii, inspectorii școlari au intrat în ședință și au decis ca școala să rămână deschisă pentru cei șapte elevi, care vor învăța simultan, chiar dacă unii sunt în clasa zero, iar alții în clasa a IV-a.

Ileana Cenușe, învățătoare la școala din Dumbrăveni, a declarat că nu știe unde își va desfășura activitatea în următorul an școlar.

Vineri seara, reprezentanții IȘJ Gorj au anunțat că unitatea va rămâne deschisă, iar copiii vor învăța simultan.

„Vor începe cursurile într-uN mod normal la Dumbrăveni, atât în ceea ce-i privește pe elevii din ciclul primar, cât și pe cei din preșcolar”, a declarat, corespondentului Mediafax, Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj.

Reprezentanții Primăriei Crasna au anunțat că, în cazul comasării, ar fi pus la dispoziție microbuze școlare.

„Școala Gimnazială Dumbrăveni va funcționa cu o singură clasă, ciclul primar, exact așa cum a fost dorința părinților. Sunt sub efectiv, am făcut demersurile către inspectoratul școlar de câteva zile, de când am constatat că, din numărul minim de 12 cât poate să funcționeze un post de învățător în ciclul primar, au rămas doar șapte elevi. Am făcut toate demersurile și am trimis la ISJ Gorj, care este în măsură să aprobe funcționarea sub efectiv. Rămâne așa școala, cu elevii care mai sunt I-IV, cu predare simultană. Puteau fi mutați la cea mai apropiată școală, la cinci kilometri, pentru ciclul primar, unde primăria asigură transportul, iar pentru ciclul gimnazial la zece kilometri”, a precizat, pentru Mediafax, viceprimarul comunei Crasna.

Școala Dumbrăveni este construită în anul 1970 și nu a fost reabilitată, fiind întreținută de reprezentanții primăriei cu fonduri proprii.

Potrivit unui raport prezentat de reprezentanții Prefecturii Gorj, 31 de unități de învățământ, majoritatea grădinițe, au fost închise în acest an, ca urmare a scăderii numărului de copii și a comasării.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
E strict interzis în România dacă stai la BLOC. Se face ÎNCHISOARE
Miliardar român, fără noroc în dragoste. Dat în judecată de a patra nevastă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Veniturile din toată lumea se vor micșora până în 2050 din cauza schimbărilor climatice