Studenții sunt în febra cazărilor: Cămin cu 100 de lei pe lună versus chirie cu 440 de euro la Cluj

Publicat: 29/09/2019, 09:22
Actualizat: 29/08/2022, 13:12

Cele șase universități de stat din Cluj-Napoca le oferă studenților pentru acest an universitar aproape 15.000 de locuri de cazare, la tarife care încep de la 100 de lei și ajung până la 100 de euro pe lună.

Cea mai mare instituție de învățământ superior din Cluj-Napoca, Universitatea „Babeș Bolyai” (UBB), oferă studenților 6.158 de locuri de cazare în cele 17 cămine proprii, în camere cu cinci locuri, trei locuri și două locuri, capacitatea acestora acoperind cererile în proporție de 50-55% în condițiile în care UBB are înscriși peste 45.000 de studenți, masteranzi și doctoranzi.

„Studenții noștri beneficiază de internet gratuit în cămine, iar pentru desfășurarea diferitelor proiecte pot utiliza săli din spațiile UBB, teatrul de vară, spațiile de la Baru-Mare, Arcalia, Beliș, fără să achite taxe pentru utilizarea acestora. Sunt amenajate, pentru studenți, locuri de relaxare/spații verzi, cu bănci și mese în spatele unor cămine, pentru care nu se percep taxe. La Căminul 16 este amenajat un spațiu pentru sport și jocuri, biliard, tot fără taxă”, au declarat, corespondentului MEDIAFAX, reprezentanții universității clujene.

Potrivit acestora, în unele cămine sunt amenajate spălătorii pentru studenții cazați, unde taxa pentru haine este de 7 lei/spălare/uscare.

De asemenea, căminele dispun de locuri de parcare, unde taxa este de 25 de lei/loc/lună.

Tarifele de cazare sunt cuprinse între 100 de lei și 170 de lei, în funcție de numărul de paturi din cameră și de condițiile oferite.

În acest an, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN) pune la dispoziția studenților aproape 5.000 de locuri de cazare distribuite în cele două complexe – Mărăști și Observator.

Pentru buna primire a studenților, au fost realizate lucrări de modernizare și întreținere a căminelor care se ridică la peste două miliarde lei, cum ar fi hidroizolații cantine, cămine, reabilitare completă a 30 de camere din căminul V Observator și a căminului de fete din Mărăști.

„Aici a avut loc reabilitare completă, în sensul că s-a schimbat tot, de la instalații sanitare, mobilier, parchet, gresie, faianță, băi, saltele noi, fiind executate reparații la centrala termică și la rețeaua de canalizare, au fost amenajate alei”, au precizat reprezentanții UTCN.

Taxele de cămin se mențin neschimbate față de anul precedent, fiind cuprinse între 155 lei/pat în cameră de patru persoane și 220 lei/pat în cameră de două persoane.

Un student în anul I la UTCN, Teodor Huștiuc, din Botoșani, a primit un loc într-o cameră cu patru paturi al unui cămin din campusul Observator, la ultimul etaj, aceasta fiind cutuma la cazare, condițiile fiind considerate „decente”, mult mai bune decât cele la care se aștepta.

„Sincer să fiu îmi place camera, spre surprinderea mea, nu sunt gândaci, cum se mai spunea pe la mine prin oraș. Pereții sunt văruiți, m-am bucurat că nu trebuie să dau cu var. Paturile, eu stau deasupra și chiar e rezistent, sincer, mă ține. Avem fiecare opt compartimente la dulapuri, rafturi, chiar îs condiții decente. Și avem și apă caldă la duș ceea ce ne bucură. Șase prize, două le folosim pentru frigider, pentru celelalte patru avem prelungitoare, nu ne este frică de pene de curent. Wireless-ul va fi pornit de la 1 octombrie în tot căminul”, a spus studentul.

O studentă în anul IV la Inginerie Electrică, Corina Șimona, este din județul Mureș, și spune că s-a obișnuit de atâția ani cu viața de cămin.

„M-am obișnuit de atâția ani, la început a fost dificil, am venit de acasă, singură în cameră, cu toate condițiile, a fost destul de greu. Dar acum totul mi se pare normal, totul e ok, nu am treabă. Chiar nu m-aș muta în chirie în momentul de față. Îmi place, mă întâlnesc cu colegii. Condițiile mi se par destul de ok, față de alte cămine al nostru e chiar ok. Suntem patru în cameră, avem baie, avem wireless, cam toate condițiile. Mașină de spălat pe hol, uscătoare, de toate, oficiu. Ca și condiții e foarte ok”, a spus Șimon.

Șeful Serviciului Social, Cămine, Cantine al UTCN, Maria Macrea, a declarat că pe lângă condițiile de cazare din cămine, studenții de la UTCN cazați în cele două campusuri beneficiază de câte un teren de fotbal, iar în Observator a fost amenajat un spațiu de sport, cu aparate de fitness instalate în aer liber.

La UTCN sunt peste 21.000 de studenți.

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca pune la dispoziția studenților, în anul universitar 2019-2020, un număr de 1.400 de locuri de cazare în căminele proprii.

USAMV dispune de cinci cămine, iar tarifele de cazare pentru acest an sunt cuprinse între 125 și 300 de lei lunar, în funcție de numărul de paturi și gradul de confort din camere.

Cererile de cazare ale studenților au fost aprobate înaintea începerii anului universitar în proporție de 80%.

La USAMV învață peste 5.100 de studenți.

Și Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” oferă cazare studenților și rezidenților în 8 cămine, ce însumează 2.100 de locuri. Căminele au camere cu câte două, trei și patru locuri.

„Au fost igienizate toate căminele și s-au efectuat zugrăveli și reparații curente. Tarifele de cazare valabile pentru anul acesta sunt aceleași ca și cele de anul trecut”, au subliniat reprezentanții UMF, care au precizat că Universitatea are peste 6.000 de studenți.

Tarifele de cazare sunt cuprinse între 140 și 280 de lei, același ca cele de anul trecut.

Cele două instituții de învățământ superior mai mici din Cluj-Napoca, Universitatea de Artă și Design (UAD) și Academia de Muzică „Gheorghe Dima” (AMGD), pun la dispoziția studenților puțin peste peste 200 de locuri de cazare.

Astfel, UAD administrează două cămine studențesti cu condiții diferite de cazare, care oferă, în total 124 de locuri.

Costurile de cazare sunt cuprinse între 150 și 450 de lei pe lună în funcție de numărul de paturi din camere și de condițiile de confort oferite. UAD are aproape 1.200 de studenți.

AMGD oferă un număr de 124 de locuri de cazare într-un singur cămin studențesc, la un tarif de 240 de lei pe lună. Academia are peste 1.000 de studenți.

Cele aproape 15.000 de locuri de cazare sunt insuficiente pentru cei 77.000 de studenți din centrul universitar clujean, dar nu toți au nevoie de locuri în cămine în condițiile în care o mare parte provin chiar din orașul Cluj-Napoca, iar mulți refuză căminele studențești, preferând să închirieze garsoniere sau apartamente care le oferă intimitate.

Pentru cei din afara orașului care nu au prins sau nu doresc un loc de cazare în căminele studențești, oferta de chirii este generoasă, cu prețuri care variază în funcție de condiții.

Astfel, un apartament cu două camere în cartierul Grigorescu, cu o suprafață de 48 mp se închiriază cu 390 de euro, în timp ce pentru unul cu trei camere, situat în cartierul Mănăștur și care are o suprafață de 65 de m, se cere o sumă de 440 de euro. Tot în Grigorescu, un apartament cu o cameră, cu o suprafață de 30 de mp, se închiriază cu 299 de euro.

La Constanța, peste o mie de cereri de cazare în cele patru cămine ale Universității „Ovidius” au fost depuse, până la data limită – 19 septembrie, cazarea efectivă încheindu-se vineri, 27 septembrie.

Potrivit reprezentanților Universității, la cazare au avut prioritate studenții bursieri ai statului român, cazurile sociale, precum și studenții sosiți prin programe de mobilități.

Astfel, din cele 1.327 de locuri disponibile în căminele universității pentru noul an, au rămas pentru studenții români 767 de locuri, repartizate pe facultăți. Pentru aceste locuri au fost depuse 1.001 dosare, dintre care au fost validate 989.

„Dintre acestea, 767 au fost admise, iar 212 au rămas în așteptare”, a precizat purtătorul de cuvânt al instituției, Valentin Vanghelescu.

El spune că în ceea ce-i privește pe studenții care au solicitat cazare în căminele universității dar nu au prins un loc, situația se va rezolva și niciun student nu va rămâne fără un acoperiș deasupra capului.

Candidații admiși care nu au achitat taxa de cazare pentru luna octombrie și nu au semnat contractul până la data de 27 septembrie, ora 18.00, își pierd locul atribuit în cămin și, potrivit situației din ultimii ani, numai 70 – 80 la sută dintre studenții care primiseră bonurile de cazare s-au și prezentat pentru a încheia contractul.

„Pe data de 29 septembrie se va face o regenerare finală a clasamentului, pentru ocuparea eventualelor locuri rămase libere. Ne referim la acele locuri care nu au fost confirmate de către studenții aflați pe lista clasamentului final validat. Astfel, cei cu statusul vor avea șansa de a obține unul dintre aceste locuri. Candidații care se vor califica pentru ocuparea unui loc de cazare, în urma regenerării finale a clasamentului, sunt așteptați să confirme acest loc până pe data de 30 septembrie prin plata taxei de cazare pe luna octombrie și semnarea contractului”, a mai spus Vanghelescu.

Ulterior, la data de 1 octombrie, dacă vor mai rămâne locuri libere după cea de-a doua etapă de cazare, se vor caza la liber toți studenții care solicită, în limita locurilor disponibile.

În căminele Universității „Ovidius” din Constanța pot fi cazați studenți care nu au domiciliul stabil în orașul Constanța ori în localități situate la o distanță mai mică de 45 de kilometri de oraș, care nu au avut abateri disciplinare și nu au fost sancționați disciplinar, în următoarea ordine de priorități: studenți care sunt cazuri sociale (integraliști), studenți la forma de învățământ zi fără taxă, studenți la forma de învățământ cu taxă, în ordinea descrescătoare a mediilor.

Tarifele de cazare au rămas aceleași din ultimii ani, respectiv de 280 lei pentru studenții la forma de învățământ cu taxă și 165 de lei pentru studenții la forma de învățământ fără taxă.

Studenții înscriși pe lista celor cazați, dar cu restanțe la regia de cămin din anii anteriori, nu primesc repartiție până la achitarea debitului.

Camerele destinate studenților în cele patru cămine ale universității sunt în sistem garsonieră, cu bucătărie la capătul culoarului, în fiecare cameră putând locui până la patru persoane.

Studenții care optează pentru o cameră în care au locuit în anul anterior și au referat favorabil din partea administratorului căminului că au întreținut camera și au predat-o în condiții bune, vor fi cazați în aceeași cameră.

Pe de altă parte, cei care nu reușesc să prindă un loc în cămin sau nu doresc să locuiască în campus, pot alege dintre nenumăratele oferte de la particulari.

Prețurile de cazare sunt cuprinse între 50 de euro/persoană/ lună pe cameră și ajung până la 500 de euro/ apartament, în funcție de dotările locuințelor și de zona în care se află acestea.

La mijloc se află prețurile pentru garsoniere, care pot fi închiriate cu aproximativ 120 – 150 de euro/ lună.

În Galați, cazările au început cu o noapte albă în Campusul studențesc al Universității „Dunărea de Jos” unde 40 de studenți din Republica Moldova au sosit pentru a fi cazați în cămine.

Ei au ajuns în România cu un autocar, transportând bagaje pline cu lucrurile necesare vieții de student căminist, cursa fiind oganizată de asociațiile studențești ale basarabenilor de la Universitate.

Corina este studentă în anul I la Economie la UDJ Galați și a venit dintr-un oraș din Republica Moldova. Pentru a-și aminti de copilărie și de casă, ea a adus în România jucăria de pluș preferată.

„Are o valoare sentimentală, îmi aduce aminte de casă. O să dorm cu ea în brațe. La prima vedere camera de cămin arată bine. O preferam pe cea de vizavi pentru că are frigider, dar înțeleg că această cameră este provizorie. Nu am emoții, sper să fie totul bine”, ne-a spus Corina.

Cu multe bagaje a sosit și Patricia. Ea vine din raionul Orhei și este studentă în anul I la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerii din Galați. Este pentru prima dată când pleacă departe de casă, așă că a avut grijă să ia tot ce-i trebuie.

„Am multe bagaje. A trebuit să iau haine, strictul necesar. Am adus mai puțină mâncare. O să cumpăr de aici pentru început”, a declarat studenta de peste Prut.

Dacă în alți ani bagajele moldovenilor erau pline cu bunătăți de acasă, precum pârjoalele, carnea în untură, zacusca și magiunul de prune, anul acesta studenții nu au adus prea multă mâncare.

„Nu am adus zacuscă și conserve. Peste o săptămână mă duc acasă și atunci voi veni cu mâncare. Acum mama mi-a gătit doar niște clătite pentru drum și pentru prima seară în cămin”, a spus Anastasia.

Pentru venirea studenților, cei care administrează campusul au amenajat camere speciale unde vor fi cazați temporar, iar pentru procedurile legate de cazare și scurtarea timpului de așteptare, ei au fost ajutați de voluntari ai Ligii Studenților Basarabeni.

Universitatea gălățeană are circa 3.000 de locuri în cămine, dar în prima parte a anului nu vor fi deschise toate spațiile de cazare deoarece una dintre clădiri este în proces de reabilitare.

Reprezentanții instituției spun că vor reuși să acopere toare cererile astfel încât studenții să nu fie nevoiți să caute cazare în alte părți.

În căminele Universității Dunărea de Jos studenții beneficiază de săli de lectură, rețea de internet și cablu tv, săli de fitness și puncte de prim ajutor.

De asemenea, în campus sunt patru cantine, cabinet medical dotat cu ambulanță, centru de mediere socială și un post de poliție.

„Capacitatea față de anul trecut s-a modificat, în sensul că anul acesta unele cămine intră în reabilitare și astfel locurile au fost diminuate cu 600, un procent de aproximativ 25 la sută. Provizoriu, până se vor termina lucrările de reabilitare. Vom caza 2.500 de studenți, anul acesta avem undeva la 700 de solicitări de cazare pentru studenții de anul I. (…) Noi am făcut eforturi să onorăm toate solicitările (…) Am terminat și curățenia. Ca noutate, anul acesta am făcut o investiție pe partea de cazarmament, am reușit să dotăm toate căminele cu perdele și draperii noi, am înlocuit saltele, am ingieniziat camerele, am făcut reparații electrice sanitare”, a explicat directorul Cristinel Ioja.

În ceea ce privește tarifele de cazare, acestea au rămas la același nivel ca anul trecut, respectiv 145 de lei pentru studenții la buget și 260 de lei pentru studenții la taxă.

În perioada următoare tarifele ar putea să fie modificate, precizează reprezentanții UDJ.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
„Semn clar” pentru Harry și Meghan că nu sunt bineveniți în Marea Britanie
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Emisiile de la marile companii de petrol și gaze ar putea cauza milioane de decese...