4501 vizualizări 18 oct 2010

O zi mai târziu, Sorin Ovidiu Vîntu îl contactează pe DoruBuşcu, redactor sef Academia Caţavencu, discuţia referidu-se lajurnaliştii care au plecat la publicaţie pentru a lansaKamikaze:

"S. O. VÎNTU: -Bun, şi Doru, încă o chestiune,tati : să nu avem discuţii : Academia Caţavencu a devenit dinmomentul preluării mele, eu am lăsat-o liniştit în pace, să o lassă-mi calce chiar propriile mele interese, dar in momentul în carea trecut pe finanţarea mea, Academia Caţavencu este o organizaţiepatronală. Ea trebuie să răspundă intereselor patronatului.Intereselor de business ale patronatului. Acest lucru trebuievorbit cu oamenii. Răbdare! E momentul delicat chiar în acestmoment : vreau să-mi angajez o trupă de copii de 19, 20, 21 de ani,care să nu aibă niciun fel de prejudecată sau rahat la creier,oameni care înţeleg exact ce timpuri străbatem.

D. BUŞCU: - Ăştia se formează în ani,Sorin.

S. O. VÎNTU:: -Da, se formează în ani, sunt deacord cu tine, dar eu nu mai concep niciun fel de dizident înAcademia Caţavencu. Academia Caţavencu, ca orice instituţie depresă din trustul meu, răspunde intereselor patronatului. Punct! Dedata asta am vorbit cu Sergiu, va veni, vom discuta pe faţă cu toţioamenii. Cui îi place rămâne, cui nu-i place pleacă. S-a terminatcu glumele de genul independenţă editorială, să îmi pot face euşmenurile.

S. O. VÎNTU: - Dar stai puţin: şocul a trecut,de-acuma eşti în organizare. Organizeaz-o, te rog frumos, ca pe oinstituţie patronală. Este totuşi un business făcut pe banii mei,şi nu puţini, sunt câteva zeci de milioane de euro.

D. BUŞCU: - Instituţia patronală o organizeazăpatronul. Eu nu mai sunt patron, eu mă ocup de conţinutul acesteipublicaţii.

S. O. VÎNTU: - Tocmai de aceea, ce-ţi spun,dragul mei prieten, ea trebuie să răspundă intereselorpatronatului. Punct ! Organizaţia trebuie să fie pregătită sărăspunsă intereselor patronatului. Eu nu cer altceva.

S. O. VÎNTU: - Iubitul meu, hai să prezumăm căaceastă coincidenţă este un fapt real, acest tip de fapte reale nutrebuie să se petreacă. Nu mai trebuie să se petreacă de acum. Eatrebuie să răspundă intereselor lui Sorin Ovidiu Vîntu. Punct !Întâmplarea fericită pentru voi face că interesele lui Sorin OvidiuVîntu sunt doar interese de business. Nu mai am alte afaceri înRomânia. Singurul meu interes de business în România este presa.Deci dacă eu spun că am un interes, înseamnă că trustul acesta depresă are acest interes. Deci orice urmă de dizidenţă să ştii că sesancţionează cu desfacerea contractului de muncă. Are toată lumealibertatea de pe lume: poate pleca când vrea dacă nu-i convine. Noinu ţinem pe nimeni legat cu funia, cu cătuşele de scaun sau decolţul mesei. Dar nici nu mai concep de-acuma, nu mai concep un alttip de abordare a acestui trust de presă. In totalitatea lui. CuSergiu am vorbit, când a venit înapoi acuma i-am spus ce tip deorganizaţie vreau să producă, şi nu în şapte ani, ci în câtevasăptămâni. Să discute foarte clar cu oamenii, că n-am chef să stausă negociez cu oamenii mei interesele mele. Ce, am înnebunit!

D. BUŞCU: Da, înţeleg asta, e absolut OK.

S. O. VÎNTU: - Băi, tati, normal, nu sunt uncretin, nu mă amestec pe chestiile de…dar în interiorul uneistrategii editoriale nu mai mişcă nimeni. Dacă decidem, de exemplu,mâine suntem tovarăşi cu Băsescu. Păi de mâine toată lumea îl laspe Băsescu în pace. E ca exemplu. Sau mâine agresăm, criticăm cusupra de măsură, instituţia f...ut- ului din România. Toată lumeaîncepe să înjure Instituţia f...ut-ului din România.

S. O. VÎNTU: - Nu, n-ai înţeles : ei suntagresaţi în funcţie de interesele mele. Atât ! Eu asta încerc să-ţispun. Că, dacă fixăm ca strategie că de mâine susţinem acteleguvernului, de mâine, trustul ăsta de presă, inclusiv AcademiaCaţavencu, susţine actul de guvernare. Asta încerc să-ţi spun.

D. BUŞCU: - Cu condiţia ca actul de guvernaresă merite să fie susţinut. Pentru că dacă…

S. O. VÎNTU: - Nu, nu m-ai înţeles : singuracondiţie care este aici este decizia lui Vîntu. Asta încerc să-ţiexplic, Doruleţ.

S. O. VÎNTU: Iubitul meu amic, da, dar dinmomentul ăsta, eu asta încerc, din momentul ăsta, de pe 7decembrie, deciziile mele sunt literă de lege. Iţi convin, nu-ţiconvin, ai libertatea să-ţi dai demisia, să pleci acasă. Nu maimaschez nimic, nu mai manipulez nimic, nu mai negociez cusalariaţii mei.

D. BUŞCU: Un adevărat patron de presă.

S. O. VÎNTU: Da, tati, da, e un businesspatronal. Punct, şi cu asta, basta, am încheiat subiectul.

D. BUŞCU: Vrei să te încadrezi în statura demogul, în definiţia de mogul.

S. O. VÎNTU: Nu, mamă, nu, mă, Doruleţ ! Darcum să lucreze salariaţii, cărora le dau să mănânce, împotrivaintereselor mele ? Asta-i noaptea minţii ! Pe banii mei ! Asta estenoaptea minţii ! Ei luându-şi o şpagă de doi bani sau aranjându-şivreun post în viitorul guvern. Nu se poate aşa ceva. Si dacă amfost cu menajamente, cu mănuşi, cu aia, cu aia, de-acuma nu maisunt, de-acuma e pe faţă totul. Si aşa e normal în toată lumeaasta. Ce, am fost eu puţin legat la ochi, dar lucrurile s-auterminat. Deci construieşte organizaţia în acest sens, bătrâne ! Numai există de-acuma când discutăm : Domnule. Vasile Ionescu esteatacat la noi. Păi din momentul ăla, Vasile Ionescu s-a terminat cuel ! El nu mai există în paginile Academiei Caţavencu.

S. O. VÎNTU: Mă, nu ne..., dar nu sunt uncretin, nu sunt tâmpit la cap, ştiu regulile acestui joc, slavaDomnului! Nu mă apuc acuma să.... Eu nu sunt Mihai Iacob săpornesc... să încep să-mi f...t duşmanii. Ce, am înnebunit?! Ceeace îţi spun eu ţie, bătrâne, este faptul că această autorizaţietrebuie, de la tine, Academia Caţavencu, care este singura expresieîn print pe care am păstrat-o, trebuie să înţeleagă că este acolopentru două lucruri: să răspundă intereselor cetăţenilor şi înprimul rând interesele patronatului. Pentru că, dacă patronatul arecâştig, au şi ei servicii câştig. Dacă patronatul nu are câştig,îşi ia o şpagă măruntă astăzi şi mâine rămân fără pâine. Oameniitrebuie să ştie că ei sunt acolo angajaţi la patron. Că au şansa săfie angajaţi la un patron luminat, asta e bafta lor, dacă nu oînţeleg nici pe asta, dă-i dracului! Scuză-mi lipsa demodestie.

D. BUŞCU: Nu, am remarcat-o pe asta cu patronulminunat din urmă cu câţiva ani. E ştiută, a făcut turulorganizaţiei asta. E ok, adică e...

S. O. VÎNTU: Doruleţu', e în firescul lorpovestea asta, dar nu mai vreau de acuma să-mi spui că nu ai pututsă struneşti organizaţia, că nu ştii cine ce a zis, că nu ai pututsă-l ţii pe ăla să nu facă scandal. Mă doare în p...ă, îl daiafară. În momentul în care unul îşi permite să încalce strategiagrupului de presă Realitatea Caţavencu, ăla pleacă acasă fărăniciun fel de altă dispensă, de intervenţii, de rugăminţi, de stai,domnule, că se potoleşte... mi se rupe p...a! Ăia când îşi lanseazăziarul?

D. BUŞCU: Acuma ies cu el.

S. O. VÎNTU: Vezi tu, la ăştia 14 care auplecat, trebuia să le ataşezi şi un om de încredere al nostru, săfim şi noi înăuntru, acolo.

D. BUŞCU: Este, dar este şi unul de-al loraici, îl ştiu.

S. O. VÎNTU: Da.

D. BUŞCU: Mie îmi displac chestiile astea.

S. O. VÎNTU: După cum ai văzut, nu trebuiesă-ţi displacă, trebuie să fii foarte atent la chestiile astea.

D. BUŞCU: Da, eu sunt alt gen. Le-aminterceptat şi corespondenţa, printr-o greşeală pe care au făcut-oei, am pus mâna pe corespondenţa lor pe mail, adică nu a săpatcineva în mod special, dar... şi am văzut că povestea era discutatăde 7-8 luni, adică era hă, hă, era o chestie pusă bine la punct.Dar în fine, nu vreau să mai aud de ei şi nici nu vreau să mai amde-a face cu ei. Deşi sunt vreo 2-3 acolo care au fost luaţi cuforţa, ştii, dintr-un entuziasm din ăsta, băieţesc, la bere şi desolidaritate soldăţească.

S. O. VÎNTU: Ăia nu mai au ce căuta înapoi,indiferent de situaţie".

(Departamentul Eveniment, eveniment@mediafax.ro)

Citește și: