no author
Daniela Timofti
349 vizualizări 24 oct 2018

Organizaţia neguvernamentală SOS Satele Copiilor există de 25 de ani în România, timp în care au fost ajutaţi aproape 450 de copii. Beneficiarii spun că programul le-a oferit o şansă la viaţă.

“De la vârsta de doi ani, când am ajuns în satul SOS, am avut toată protecţia de care un copil avea nevoie. Am stat până la 14 ani în sat, iar ulterior m-am mutat în comunitatea de tineri. Pot spune că aici am crescut, am copilărit şi m-am maturizat. Alături de ei am învăţat că viaţa nu e perfectă şi nici nu trebuie să fie. Ei au fost alături de mine când am rămas însărcinată şi m-au direcţionat să fac ceva cu viaţa mea”, a spus Oana, beneficiară a proiectului în cadrul evenimentului “Gala SOS Satele Copiilor - De 25 de ani în România”, desfăşurat, marţi, la Ateneul Român.

De aceeaşi părere este şi Andreea, o altă beneficiară a programului, care susţine că SOS Satele Copiilor a învăţat-o să-şi depăşească limitele.

“M-a ajutat exact când eram într-o perioadă dificilă şi pur şi simplu mi-au fost alături. Ei mi-au oferit a doua şansă la viaţă, iar alături de mama SOS şi fraţii SOS am învăţat ce înseamnă să ai o familie”, a spus Andreea.

În casa SOS locuiesc şase copii şi o mamă, care are grijă mereu de beneficiari. Mamele SOS susţin că este o meserie frumoasă de a avea grijă de mai mulţi copii şi de a-i ajuta să-şi găsească drumul în viaţă.

“Dacă ar fi aici toţi copiii (n.r. - pe care i-a crescut în casa SOS) le-aş spune că îi iubesc şi să nu uite niciodată că ei au avut a doua şansă ca să-şi găsească o familie şi să ofere la rândul lor, de câte ori au ocazia, a doua şansă”, a declarat în timpul evenimentului Emilia Drăghici, mamă SOS.

În acelaşi timp, mamele spun că activitatea presupune şi o responsabilitate mare, care însă le aduce bucurii.

“De câte ori copiii îmi spun mamă simt emoţie, bucurie şi o satisfacţie foarte mare. Pentru mine a fi mamă SOS înseamnă provocări, responsabilităţi, dar în acelaşi timp şi multe satisfacţii. Să aveţi încredere în mine că voi fi tot timpul alături de voi”, a spus Adriana Castrasă, mamă SOS.

SOS Satele Copiilor, de 25 de ani în România

Organizaţia SOS Satele Copiilor nu ajută doar copiii orfani, dar şi pe cei care se află în familii defavorizate.

“Astăzi suntem aici pentru că ne-am îndeplinit misiunea, pentru că împreună am reuşit. (...) 450 de copii au crescut în satele SOS, sunt tare mândră de ei. Sunt oameni realizaţi, oameni pe care îi întâlniţi pe stradă, dar nu ştii că sunt de la SOS. (...) Suntem mândri de ei. (...) Mai sunt 172 de copii şi încă 800 în familiile defavorizate, care au nevoie de noi”, a spus preşedintele organizaţiei neguvernamentale SOS Satele Copiilor, Diana Podaru.

Unul dintre ambasadorii organizaţiei SOS Satele Copiilor este Andreea Bălan, care spune că a ajuns pentru prima dată în satul SOS din Bucureşti la un eveniment al beneficiarilor.

“Copiii îşi serbau ziua de naştere, iar eu eram o surpriză pentru ei, trebuia să cânt. S-au bucurat când m-au văzut. În casă am cunoscut-o pe mama Lucreţia şi nu voi uita niciodată căldura cu care m-a îmbrăţişat şi candoarea cu care povestea despre fiecare copil în parte. (...) Consider că aceste mame sunt adevărate eroine, renunţă la vieţile lor şi-şi dedică tot sufletul şi toată dragostea şi viaţa în creşterea acestor copii. Părinte este acel care te creşte, nu cel care te naşte.(...) Alături de aceşti copii şi eu copilăresc. Mă joc alături de ei şi îmi trăiesc copilăria pe care nu am trăit-o pentru că am fost pe scenă”, a spus Andreea Balan, unul din ambasadorii proiectului.

În Bucureşti, Sibiu şi Bacău, există trei astfel de sate sociale, din care fac parte circa 200 de copii. Organizaţia poate admite copii cu vârsta de cel puţin trei ani. Din 2019, finanţarea acestui proiect va fi doar internă, ceea ce înseamnă că ONG-ul va trebui să acopere 83% din finanţare, 17% fiind acoperită de stat.

Foto: SOS Satele Copiilor/ Facebook

Citește și: