Serviciul 112 depinde de Windows XP, un software învechit, care poate ceda

Serviciul 112 depinde de Windows XP, un software învechit, care poate ceda
Publicat: 22/09/2018, 10:25
Actualizat: 25/03/2019, 21:13

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a întocmit o notă de fundamentare privind necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului „Modernizarea infrastructurii hardware și software a Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență (SNUAU)”, în calitate de administrator al sistemului informatic.

Documentul publicat în Monitorul Oficial arată că, eși performanțele SNUAU sunt recunoscute la nivel european, infrastructura critică ce asigură funcționarea acestuia pentru 40 din cele 41 de centre 112, cu dispeceratele și substațiile aferente acestora, are o vechime de peste 41 de ani, iar funcționarea neîntreruptă din această perioadă a dus la o uzură excesivă. S-a constatat o triplare a intervențiilor neprogramate de natură tehnică, iar riscul de nefuncționare crește de la an la an și nu poate fi diminuat fără înnoirea echipamentelor sau a sistemului.

Specialiștii în telecomunicații arată că sistemul 112 funcționează pe o platformă software Windows XP învechită, iar celelalte componente suferă în egală măsură din pricina faptului că nu au fost înnoite.

„Componenta de bază a sistemului 112 este într-o situație critică, generată în principal de umătorii factori: uzură fizică, ca urmare a funcționării neîntrerupte de la punerea în funcțiune a sistemului național în anul 2005 și până în prezent, dar și uzura morală a componentelor sistemului cauzată de evoluția tehnologică. Mai mult, la nivelul infrastructurii IT, după încheierea perioadei de acordare a suportului pentru platforma Windows XP, 8.04.2014, nu se mai produc sisteme de operare, aceste constrîngeri ducând la imposibilitatea înlocuirii infrastructurii hardware care asigură funcțiile de bază ale sistemului existând pe măsura defectării acesteia, un risc de nefuncționare a serviciului 112. Aplicația 112 actuală funcționează doar pe platforma hardware-software Windows XP uzată moral, iar introducerea unor beneficiari noi în sistem nu mai este posibilă, limitîndu-se astfel interoperabilitatea SNUAU cu noi sisteme sau agenții de urgență”, arată STS.

În plus, multe dintre componentele sistemului de urgență 112 nu mai beneficiază de garanție, iar uzura lor poate conduce în orice clipă la o defecțiune.

„Echipamentele de comunicații care asigură interconectarea dispeceratelor cu centrele 112 județene, conform arhitecturii de rețea implementate în anul 2014, prin intermediul sistemelor radio de bandă largă cu acces multiplu în tehnologia LMDS, în banda 28 GHz, nu se mai fabrică și nu mai beneficiază de suport postgaranție iar modulele și componentele necesare pentru reparații nu mai sunt disponibile. În condițiile în care rata de defecte apărute în funcționarea acestora este foarte mare în ultima perioadă, iar posibilitățile de remediere sunt limitate, este necesară implementarea unei noi soluții de asigurare a serviciilor de comunicații în amplasamentele operaționale din cadrul SNUAU”, informează STS.

Prin modernizarea SNUAU, se arată în nota de fundamentare a proiectului, va crește capacitatea de primire a mesajelor, informațiilor și apelurilor de urgență, precum și capacitatea de răspuns a sistemului la solicitările cetățenilor aflați în situații de urgență, prin distribuirea inteligentă a apelurilor la nivel național în funcție de gradul de disponibilitate a operatorilor 112/dispecerilor.

Raed Arafat, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, avertizează că sistemul se află în acest moment la limita funcționării.

„Sistemul 112 devine mai sigur, pentru că foarte multe dintre echipamente sunt foarte vechi.O parte din echipamente dateză încă din anii 2003-2004, servere, tot… Software-ul poate fi modernizat prin acest proiect, să ajungem la un software de management al urgențelor și al apelurilor de urgență mult mai modern decât îl avem acum și să includem niște facilități pe care nu le avem, precum video-call, precum conexiuni cu anumite aplicații din social-media care pot fi interesante în gestionarea apelurilor de urgență. Oricum, ce se face acum este foarte necesar și este un proiect extrem de important. Consider că suntem chiar la limită și trebuia să se facă de ceva timp, așa că mă bucur că acum se face”, a declarat Arafat.

Prin documentul întocmit, STS mai arată că modernizarea sistemului va conduce la „reducerea timpului de gestionare a urgențelor, atât la nivelul operatorilor 112, cât și la nivelul dispeceratelor, alertarea imediată a entităților înrolate în SNUAU, îmbunătățirea posibilităților de preluare și gestionare a informațiilor de localizare asociate apelurilor de urgență în vederea creșterii gradului de acuratețe și de precizie a localizării apelanților aflați într-o situație de urgență. Modernizarea SNUAU va genera o creștere a calității în procesarea apelurilor de urgență, prin distribuirea inteligentă a apelurilor la orele de vârf sau în situații de amploare către toți operatorii disponibili la nivel național, reducerea cu minimum 5 secunde a timpului mediu de procesare a urgențelor la nivelul centrelor 112 și al dispeceratelor”.

Despre reducerea timpilor de preluare a apelurilor prin 112, secretarul de stat Raed Arafat, a declarat că ” cele 5 secunde contează pentru că înseamnă să iei alt apel în așteptare. Datorită noului software, s-ar putea să reducem mai mult, pentru că avem niște proiecte împreună cu STS, finanțate de guvernul elvețian, prin care încercăm să schimbăm și modul de lucru în dispecerate. Va mai dura un pic, însă eu consider acest proiect pozitiv și foarte bine venit „.

La acest moment, timpul mediu de răspuns la situații de urgență, valoarea de referință este stabilită la 59 de secunde, iar valoarea țintă, după implementarea programului, este 54 de secunde.

Finanțarea proiectului se realizează din fonduri externe nerambursabile în cadrul Programului operațional infrastructură mare 2014-2020 axa prioritară 5 și de la bugetul de stat prin bugetul STS, va fi derulat pe o perioadă de 36 de luni începând cu intrarea în vigoare a contractului de finanțare, iar valoarea totală estimată a proiectului este de 221.740.000 lei, inclusiv TVA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață