Sindicatele din învățământ condamnă decizia comisiei liceului din Ploiești ce a găsit-o vinovată pe profesoara înjunghiată

Sindicatele din învățământ condamnă decizia comisiei liceului din Ploiești ce a găsit-o vinovată pe profesoara înjunghiată
Publicat: 19/04/2019, 10:44

„Federația Sindicatelor Libere din Învățământ condamnă ferm decizia membrilor comisiei de cercetare din cadrul Colegiului „Spiru Haret” – Ploiești care consideră că, profesoara care a fost înjunghiată în fața cancelariei pe 29 ianuarie 2019, se face vinovată de nerespectarea Regulamentului de Organizare și Funcționare. Este inadmisibil să i se impute faptul că nu a supravegheat intrarea în unitatea de învățământ alături de portar. Cum ar fi schimbat situația de fapt, deosebit de gravă, dacă profesoara ar fi fost la intrare? Agresorul nu și-ar fi continuat planul? Oare, membrii comsiei nu ar trebui să aibă un alt obiectiv, respectiv acela prin care să dispună toate măsurile prin care un astfel de incident să nu mai aibă loc?”, arată Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), într-un comunicat de presă remis vineri Mediafax.

Sindicaliștii cer Ministerului Educației să intervină în acest caz în care cadre didactice din acea unitate de învățământ demonstrează, arată aceștia, nu doar superficialitate, ci lipsă de empatie față de propria lor colegă aflată într-o situația de o gravitate ieșită din comun și un total dezinteres față de problema reală, și anume faptul că o profesoară a fost înjunghiată într-o unitate de învățământ.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) atrage atenția tuturor angajaților din învățământ, dar și opiniei publice și factorilor de decizie asupra unei situații extrem de grave cu care se confruntă întreg sistemul de învățământ, respectiv că angajații din învățământ sunt vulnerabili în acest moment în fața oricărei forme de agresivitate care se poate petrece în orice unitate de învățământ, fără să se poată apăra direct, că unitățile de învățământ au fost transformate în spații în care violența nu poate fi prevenită sau pedepsită și că avem, prin exemplul oferit de membrii comisiei de cercetare din cadrul Colegiului „Spiru Haret” – Ploiești, dovada clară a unor oameni care nu știu să vadă dincolo de prevederile unui regulament.

Totodată, sindicaliștii sunt nemulțumiți de faptul că regulamentele de organizare și funcționare a unităților de învățământ sunt prost concepute și prost aplicate și nu fac altceva decât să adâncească această criză privind protecția cadrelor didactice și a elevilor în incita spațiilor școlare, dar și de lipsa de solidaritate în fața agresiunilor.

„Ținând cont de toate acestea, FSLI cere Ministerului Educației Naționale, Guvernului României și Parlamentului, constituirea e urgență a unei comisii speciale care să găsească soluții concrete și care pot fi aplicate imediat pentru combaterea actelor de violență din școli. Precizăm faptul că federația noastră va iniția o petiție, cu strângere de semnături, prin care vom cere modificarea legii privind siguranța și securitatea unităților de învățământ”, potrivit sursei citate.

Profesoara care, la sfârșitul lunii ianuarie, a fost înjunghiată de un fost elev în fața cancelariei Colegiului „Spiru Haret” din Ploiești a fost găsită vinovată de producerea incidentului, comisia de cercetare a școlii stabilind că nu a respectat Regulamentul de Organizare și Funcționare. Comisia care s-a întrunit, la nivelul școlii, imediat după ce profesoara de matematică a fost înjunghiată de un fost elev, la sfârșitul lunii ianuarie, a stabilit că agresorul a rugat-o pe o altă profesoară să o cheme afară din cancelarie pe victimă, iar după câteva zeci de secunde aceasta s-a întors în cancelarie ținându-se cu mâinile de abdomen, strigând la durere și solicitând colegilor să cheme ambulanța pentru că a fost înjunghiată. În documentul citat s-a precizat că profesoara agresată era programată conform graficului să îndeplinească activitatea de profesor de serviciu pe școală.

„Victima se face răspunzătoare în sensul în care nu a respectat prevederile articolului 50 din Regulamentul de Organizare și Funcționare al colegiului”, se arată în procesul verbal al comisiei de cercetare întrunit la Liceul „Spiru Haret”.

Conform articolului invocat, profesorul de serviciu „supraveghează intrarea elevilor în școală, împreună cu portarul”.

Comisia de cercetare nu a propus sancționarea profesoarei înjunghiate, ci doar diminuarea salariului cu 10% în cazul paznicului, pe o durată de trei luni.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
FOTO. Cum mai arată Diana Gureșoaie, „Strâmba lui Dodel”. Fosta iubită a lui Cristi Tănase...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
VIDEO Un consilier PNL a uitat să închidă camera în timpul unei ședințe pe Zoom...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Oana Radu, acuzații dure la adresa fostului soț: ,,Mi-a spus că ne bate pe amândouă”....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Șoferii care circulă prea încet, „vânați” cu drona - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege...
Surpriză pentru posesorii de iPhone-uri vechi. Ce funcție lansează Apple
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Viteză fără precedent! O universitate a creat Internetul de 4,5 milioane de ori mai rapid