Sindicaliștii din penitenciare îi răspund lui Toader. Victimele trebuie despăbugite, nu deținuții. Ministrul Justiției: În alte țări au primit cinci euro pe zi

Sindicaliștii din penitenciare îi răspund lui Toader. Victimele trebuie despăbugite, nu deținuții. Ministrul Justiției: În alte țări au primit cinci euro pe zi
Publicat: 21/03/2018, 13:10

UPDATE 13:00 Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, că unele state europene, precum Italia și Ungaria, au despăgubit deținuții care au stat în condiții necorespunzătoare, cu 5 euro pe zi. Precizarea, după ce ministrul a anunțat că este în lucru un proiect de lege în acest sens.

Știrea inițială. „Propunerea ministrului Toader de a premia infractorii este inoportună și imorală. Îi propunem domnului Tudorel Toader următoarele amendamente: „Plata acestei despăgubiri să se facă pentru toți deținuții care au stat în condiții improprii. Dacă scopul este acela de a repara o nedreptate. Cu siguranță că aceste condiții nu au fost improprii doar în perioada 2012-2017. Plata acestei despăgubiri să se facă în mod egal pentru fiecare zi de serviciu în condiții improprii pentru angajații sistemului penitenciar. Dacă situația este atât de gravă, considerăm că toți cei care au trăit și lucrat în aceste condiții trebuie să fie despăgubiți. Plata acestei despăgubiri să fie acordată și victimelor infracțiunilor în cuantum cel puțin egal cu cea a infractorului. Considerăm că dacă Statul Român își poate permite să premieze hoți, tâlhari, corupți, criminali trebuie să poată plăti o despăgubire și victimelor sau familiilor acestora pentru suferințele îndurate”, arată Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP), într-un comunicat de presă.

FSANP mai precizează că estimările indică faptul că „la o durată medie a pedepsei executate de 4 ani, foștii deținuți ar urmă să primească între 8.000 și 12.000 de Euro, conform cifrelor avansate de către ministrul Justiției”.

Sindicaliștii susțin că ministrul Tudorel Toader „denaturează adevărul” atunci când susține că CEDO ne obligă la această măsură, precum și în ceea ce privește faptul că CEDO ar putea da o amendă de 80 de milioane de euro.

„În realitate CEDO ne obligă la măsuri care să modernizeze sistemul penitenciar și nu ne impune nici grațieri mascate și nici premii pentru infractori”, precizează FSANP.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, marți, că deținuții care au stat în condiții necorespunzătoare și nu au beneficiul celor șase zile, ieșind din penitenciar înainte de octombrie 2017, vor primi despăgubiri financiare, un proiect de lege fiind în lucru la MJ.

„Avem măsuri de natură legislativă pe care trebuie să le propunem în aplicarea Hotărârii Pilot (a CEDO – n.r.). (…) Ce trebuie să mai facem noi în aplicarea foii de parcurs ? Legea 169 a dat beneficiul celor șase zile considerate executate la 30 în condiții necorespunzătoare, dar unii deținuți au ieșit din penitenciar înainte de octombrie 2017. Au stat în condiții necorespunzătoare și nu au beneficiul celor șase zile, că, între timp au ieșit. CEDO ne spune să găsim și pentru ei un remediu prin care să le conferim despăgubiri, de data aceasta în bani. Prin urmare, la Ministerul Justiției se lucrează la un proiect de lege pentru conferirea de despăgubiri, compensații materiale pentru perioada cât el, deținutul, a stat în condiții necorespunzătoare, repet, dându-se o sumă pentru fiecare dintre zilele cât a stat în condiții necorespunzătoare”, a declarat la Parlament ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Ministrul Justiției a adăugat că în cuprinsul proiectului se prevede că „ANP face o evidență privind circuitul de plasare a condamnatului”.

„Îi dai numai pentru zilele cât a stat în condiții necorespunzătoare. Va fi o lege, va fi o lege cu impact financiar, că până la urmă trebuiesc bani. Rezultă obligația din Hotărârea CEDO, Hotărârea Pilot, nu este o invenție românească au aplicat-o și alții, spre exemplu, Ungaria, Italia și alte țări. Vom urma același drum pentru că, până la urmă, Hotărârea CEDO este obligatorie”, a adăugat Toader.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția