no author
Raluca Lazaroi
432 vizualizări 13 oct 2018

Peste 10 ore au aşteptat pelerinii pentru a se putea închina la racla cu moaştele Sfintei Parascheva, depuse într-un baldachin în curtea Catedralei Metropolitane din Iaşi, coada fiind de aproape trei kilometri.

Până sâmbătă dimineaţa, peste 100 de persoane au avut nevoie de asistenţă medicală. De asemenea, 15 persoane au fost amendate pentru comerţ ilicit sau pentru că au înjurat.

”Au fost peste 100 de cazuri de asistenţă medicală. Este vorba de persoane în vârstă, media de vârstă a participanţilor este ridicată şi este normal să apară. Au fost probleme precum căderi de calciu, simptome obişnuite, am zice noi. Ne bucurăm că, de data aceasta, vremea a fost de partea noastră, pelerinii sunt liniştiţi... Au fost aplicate şi mai multe sancţiuni contravenţionale pentru diferite fapte: proferarea de expresii jingnitoare în spaţiul public, care au dus la indignare altor persoane sau pentru comerţ ilicit. Sunt aspectele pentru care noi ne-am autosesizat şi am luat măsuri. Există cel puţin 15 situaţii de genul acesta, în care am aplicat sancţiuni, majoritatea fiind avertismente”, a declarat, corespondentului Mediafax, Alexandru Mormenchi, purtătorul de cuvânt al Grupării de Jandarmi Mobilă ”Alexandru cel Bun” din Bacău, care gestionează pelerinajul Hramul Sfintei Parascheva.

Organizatorii estimează că până sâmbătă dimineţa, peste 67.000 de oameni s-au închinat la raclele cu moaştele Sfintei Parascheva şi se aşteaptă ca şi mai mulţi oameni să vină la ora 20.00, când va avea loc slujba de priveghere a Sfintei Cuvioase Parascheva - Vecernia, Litia şi Utrenia în Catedrala Mitropolitană.

În total, peste un milion de credincioşi din ţară şi din alte colţuri ale lumii vin anual pentru a se ruga şi a atinge moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, fiind convinşi că Sfânta îi ajută pe credincioşi.

Anul acesta, de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva sunt aşteptaţi la Iaşi peste 200.000 de pelerini. Ziua de pomenire a Sfintei Cuvioase Parascheva este 14 octombrie.

 

 

Citește și: