no author
Cătălina Mănoiu
437 vizualizări 12 oct 2017
„Astăzi am avut o audiere, a domnului Ioan Tarnu, fost şef al SRI Alba, lucrători în SRI de 27 de ani. A prezentat comisiei materiale, probe, înscrisuri, CD-uri, documente care sunt declasificate şi la care comisia poate să aibă acces. Ne-a explicat despre aspecte care au două componente, pe de-o parte unele anchete forţate sau insistări de tot felul pentru a se face anumite anchete şi pe de altă parte informaţii pe care domnia s-a le-a prezentat instituţiilor de rang superior unde nu s-a întâmplat nimic, despre care spune că sunt de o gravitate extrem de mare, se vorbeşte despre milioane, zeci de milioane de euro”, a declarat preşedintele Comisiei pentru controlul SRI, Claudiu Manda.
 
Aspectele prezentate de Ioan Tarnu intră în competenţa Comisie pentru controlul SRI şi vor fi verificate de aceasta, a spus Manda.
 
Ioan Tarnu a prezentat comisiei şi informaţii despre cazul Apostu şi Carabulea.
 
„A prezentat o situaţie în care o persoană sau în numele unei persoane din conducerea SRI a fost apostrofat pentru mandatul pe care l-a avut SRI Alba şi anume de a pune în aplicare o autorizaţie de interceptare a unor posturi telefonice, plus chestiuni de bucătărie internă pe care nu pot să le dezvolt, dar le putem verifica.Domnia sa spune că au fost încălcate regulamentele interne”, a spus Claudiu Manda.
 
Fostul şef al SRI Alba a vorbit şi despre o firma de soft „care este în atenţia opinie publice, despre care se ştia de la momentul anului 2010 şi a despre care a informat la momentul anului 2010 despre diferite aspecte şi nu s-a luat nicio măsură la momentul respectiv”.
 
Ioan Tarnu le-a spus parlamentarilor din Comisia SRI că despre presiuni făcute asupra judecătorilor şi despre implicarea Laurei Kodruţa Kovesi în dosarul său.
 
„A vorbit inclusiv despre cazul domniei sale, despre arestrea domniei sale, dând exemple în care persoană din conducerea SRI naţional i-ar fi spus: <<Predaţi cheile, ştampila, urmează să fiţi arestat (...) Vă rog să îi însoţiţi pe dânşii şi să mergeţi la DIICOT pentru a fi arestat>>. Spunea că ordonanţa de reţinere a fost eliberată la ora 17:00, dar la ora 9 şi 47 de minute apăruse deja în presă comunicatul că este reţinut şi urmează să fie arestat pentru 29 de zile, instanţa a respins propunerea de arestarea preventivă. Este un aspect pe care vrem să îl vedem, cum se întâmplă ca înainte să se ajungă la instanţă să apară în mass-media aceste aspecte. Domnia sa vorbea chiar despre o presiune făcută la adresa judecătorului, inclusiv mediatică, dar şi alt tip de presiuni pe care urmează să le clarifivăm”, a spus Manda.
 
„Domnul Tarnu a avut în faţa comisiei şi o explicaţie în ceea ce priveşte şi acuzarea domniei sale, (...) a spus că în prima instanţă a fost achitat, după care aici la Bucureşti a fost judecat de o anumită persoană sau un complet de judecată care avea apropieri cu doamna Kovesi. A fost consilierul doamnei Kovesi dacă nu mă înşel”, a adăugat Manda.
 
Fostul şef al SRI Alba a afirmat în comisie că în cazuri „destul de grave instituţiile statului nu au insistat cu măsurile de probare şi de trimitere în judecată”, a spus Manda.
 
Tarnu a vorbit şi despre sute de ascultări abuzive pentru care a adus probe a spus preşedintele Comisiei SRI.
 
„A vorbit despre ascultări abuzive, dar nu a indicat neapărat SRI, de sute de numere de telefon şi are probe în acest sens şi urmează să vedem daca este în competenţa noastră. Ascultări abuzive de sute de numere de telefon şi cereri de interceptare pe care le-au făcut şi care nu au fost aprobate în diferite speţe pe care le aveau în derulare”, a spus senatorul PSD.
 
Ioan Tarnu a fost condamnat, în martie 2016, la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru că a sprijinit o grupare de hoţi de utilaje din UE.
 
Procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Hunedoara au anchetat 24 de persoane pentru că ar fi făcut parte dintr-un grup infracţional organizat, specializat în furturi de utilaje din state ale Uniunii Europene. Valoarea estimată a prejudiciului era de 4.500.000 de euro.
 
În cursul investigaţiilor a reieşit faptul că activitatea infracţională a membrilor grupării ar fi fost sprijinită de către locotenent-colonel Ioan Tarnu, şeful Direcţiei Judeţene de Informaţii Alba, şi Liviu Schiau, subcomisar de poliţie la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba-Iulia.
 
 

Citește și: