no author
no author
Vasie Măgrădean
Adina Chirvasa
1245 vizualizări 7 feb 2019

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Sălaj, Marius Mesaroş, a declarat, joi, corespondentului Mediafax că jandarmii au monitorizat deplasarea mistreţului prin oraş.

”O femeie şi un bărbat au sesizat că au fost muşcaţi de un porc mistreţ în timp ce circulau pe o stradă din Şimleu Silvaniei. La faţa locului s-au deplasat echipaje de jandarmi, Poliţie, Poliţie Locală şi ambulanţă”, a spus Mesaroş.

Aşa cum se vede şi în imagini, mistreţul aleargă printre blocuri şi la un moment dat atacă o femeie, pe care o muscă de picior, după care îi smulge geanta din mână. Femeia reuşeşte să se refugieze într-un magazin alimentar.

Cei doi răniţi au fost preluaţi de către ambulanţe şi transportaţi la spitalul din localitate pentru investigaţi medicale.

Jandarmii au acţionat doar în oraş, monitorizând deplasarea mistreţului, pentru a se asigura că nu au fost alte persoane în calea lui.

Mistreţul a fugit din oraş şi a intrat într-o pădure din vecinătatea localităţii, iar o grupă de vânători a pornit în urmărirea lui pentru a-l captura.

Ursul care a terorizat localnicii din Miercurea Ciuc va fi împuşcat

Ursul care a fost zărit de trei ori în ultimele patru zile pe străzile din Miercurea Ciuc, chiar şi în apropierea spitalului, va fi împuşcat. Autorităţile spun că este vorba de un exemplar solitar, adult, care ar putea pune în pericol oamenii din zonă.

Ordinul de extragere pentru ursul văzut, în ultimele zile, în preajma Spitalului de Urgenţă din Miercurea Ciuc, judeţul Harghita a fost dat în cursul zilei de miercuri.

„A fost dat ordinul de extragere a exemplarului care a fost văzut şi a produs daune în zona Spitalului de Urgenţă de la Miercurea Ciuc. A fost emis ordinul în decursul zilei de ieri (miercuri - n.r.). Este un urs adult – un exemplar solitar adult, care a fost văzut de mai multe ori în zona Spitalului de Urgenţă şi a intrat şi în mai multe gospodării”, a declarat Szep Robert, comisarul general adjunct Garda Naţională de Mediu (GNM).

Ursul a fost văzut de mai multe ori şi a intrat în mai multe gospodării.

„Pericolul este iminent, gospodăriile se află la câţiva zeci de metri de Spitalul de Urgenţă, deci el ar putea să producă nişte probleme mult mai mari, adică ar pune în pericol chiar siguranţa locuitorilor sau a celor care vin la spital”, a explicat Szep Robert.

De asemenea, acesta a mai spus că în zonă există o problemă cu urşii.

„Ursul care se obişnuieşte cu hrana uşoară procurată în intravilan sau în apropierea intravilanului niciodată nu se mai dezobişnuieşte. (...) Acum este o altă problemă, de ce se găseşte acolo mâncare, este problema gestionării deşeurilor, dar problema aceasta nu există în zona respectivă, eu vin chiar din Miercurea Ciuc, nu avem o problemă acolo. Problema este, în realitate, că avem zone suprapopulate şi asta trebuie să o spunem.

Dacă vorbim de starea de conservare favorabilă, care indubitabil există trebuie să vorbim, în acelaşi timp, şi de faptul că oare suprapopularea aceasta nu duce la pipernicirea speciei, nu duce la pierderea valorii genetice a acestor exemplare? Eu zic că la un moment dat trebuie să intervenim asupra populaţiei de urşi tocmai în sensul acesta de a recâştiga valoarea lor genetică, că se degradează, sunt foarte mulţi, într-un fond forestier. (...)

Sunt mai mulţi decât ar putea să susţină fondul forestier respectiv Şi atunci ei coboară, exemplarele mai mici, care nu mai au loc de exemplarele mai mari. (...) Se alungă unii pe alţii, de asta apar exemplarele mai mici în oraşe”, a explicat comisarul general adjunct GNM.

Ursul a fost filmat dând târcoale în preajma Spitalului în weekend, iar în zilele următoare au fost mai multe apeluri la 112 pentru ca jandarmii să intervină şi să alunge animalul.

Tot în zonă a fost semnalată şi prezenţa unei ursoaice cu pui, dar pentru ea, potrivit lui Szep Robert, nu a fost emis ordin de relocare.

Foto: Captură

Citește și: