1177 vizualizări 10 apr 2018

Top 3 cele mai nesigure drumuri din UE este completat de Bulgaria, cu 96 de decese la milionul de locuitori, şi Croaţia cu 80. De partea cealaltă, cele mai bune drumuri din Europa în ceea ce priveşte siguranţa sunt cele din Suedia, unde s-au înregistrat 25 de decese la milionul de locuitori, din Marea Britanie(27), Olanda(31), Danemarca(32) şi Estonia(36), arată datele CE

Estonia şi Slovenia au raportat cea mai mare scădere a numărului de accidente mortale faţă de anul 2016, de -32 % şi, respectiv, -20 %.

Potrivit Comisiei Europene, în 2017, 25.300 de persoane şi-au pierdut viaţa în accidente rutiere pe teritoriul UE, cu 300 mai puţine decât în 2016 (-2 %) şi cu 6 200 mai puţine decât în 2010 (-20 %). Deşi tendinţa este încurajatoare, de acum îndeplinirea obiectivului UE de reducere la jumătate a numărului de accidente rutiere mortale între 2010 şi 2020 va fi foarte dificilă.

În plus, se estimează că alte 135.000 de persoane au suferit accidente grave anul trecut, printre care o proporţie însemnată de participanţi la trafic vulnerabili, cum ar fi pietonii, cicliştii şi motocicliştii. Accidentele rutiere mortale şi vătămările cauzate de accidente rutiere le afectează nu doar pe victime, ci şi întreaga societate, costurile socioeconomice estimate ridicându-se la 120 de miliarde de euro pe an.

„25.300 de persoane şi-au pierdut viaţa pe drumurile noastre în ultimul an şi multe altele au suferit vătămări grave care le vor afecta pe viaţă. În spatele acestor cifre se ascund tot atâtea poveşti de doliu şi durere. Siguranţa rutieră este, fără doar şi poate, o responsabilitate partajată cu statele membre, însă eu sunt convinsă că UE poate face mai mult pentru a-i proteja mai bine pe cetăţenii europeni. Comisia lucrează în prezent la o serie de măsuri concrete, pe care intenţionăm să le anunţăm în săptămânile ce urmează. Ambiţia este clară: să salvăm mai multe vieţi pe drumurile noastre”, a declarat Violeta Bulc, Comisar European pentru transporturi. 

CITEŞTE AICI RAPORTUL COMPLET AL CE

Citește și: