no author
Gabriel Pecheanu
281 vizualizări 8 iun 2018

”Am adoptat, cu puţin timp în urmă, o declaraţie comună a Formatului Bucureşti 9 cu privire la Summitul de la Bruxelles, care va avea loc în curând. Este vorba de felul cum vedem noi viitorul NATO, în ce direcţie am dori să acţionăm. Mă bucur foarte mult că această declaraţie comună a fost adoptată, precum şi declaraţia comună adoptată cu trei ani în urmă la Bucureşti. Această declaraţie a pus bazele Summitului de la Varşovia şi s-a ajuns, în felul acesta, la o alianţă a Ţărilor Baltice, Bulgariei şi României, şi consider că declaraţia comună de astăzi, precum şi perspectiva coerentă în legătură cu viitorul NATO, vor contribui la luarea deciziilor în cadrul Summitului de la Bruxelles. Declaraţia vorbeşte despre provocările de astăzi şi despre toate ameninţările asupra cărora trebuie să ne îndreptăm atenţia, despre ameninţările din Flancul de Est, atitudinea Rusiei, este vorba despre conflictul militar din Ucraina care încă nu este soluţionat, vorbeşte despre situaţia din Orientul Apropiat, este vorba despre responsabilitatea noastră în ceea ce priveşte funcţionarea Alianţei, dar şi demonstrarea solidarităţii în cadrul Alianţei Nord Atlantice”, a declarat preşedintele Republicii Polone, Andrzej Duda, în timpul conferinţei comune cu preşedintele Klaus Iohannis.

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis, a afirmat că declaraţia comună reflectă evaluările şi obiectivele comune pentru consolidarea securităţii euroatlantice.

”În primul rând, trebuie să consolidăm în continuare flancul estic al NATO, baza unei abordări coerente şi integrate. Aici trebuie să implementăm în continuare iniţiativele dezvoltate ca parte a prezenţei înaintate NATO pe flancul estic, măsuri care, pe fond, întăresc capacitatea de descurajare şi de apărare colectivă a Alianţei pe toate dimensiunile - terestră, aeriană, maritimă - precum şi - foarte important - în spaţiul cibernetic. Au fost realizate progrese semnificative de la summitul aliat de la Varşovia şi pe această bază ne-am angajat să contribuim în continuare la creşterea interoperabilităţii forţelor şi capabilităţilor noastre, precum şi la procesul de adaptare a NATO, inclusiv în ceea ce priveşte structura de comandă aliată, cu aranjamente eficiente, credem noi, pentru regiunea noastră. În al doilea rând, este necesar să ne asigurăm că ne îndeplinim individual cât mai bine angajamentele luate, angajamentele pentru consolidarea capabilităţilor NATO şi să realizăm paşi concreţi în ceea ce priveşte împărţirea echitabilă a responsabilităţilor", a spus Iohannis.

Iohannis a reiterat sprijinul acordat abordării actuale a NATO faţă de Rusia, aşa cum s-a decis la Summiturile Aliate din Ţara Galilor şi de la Varşovia.

"Am evidenţiat rolul parteneriatelor NATO şi a politicii sale a uşilor deschise în consolidarea bunei guvernanţe, securităţii şi stabilităţii în Europa şi în vecinătatea sa. NATO este o alianţă politico-militară unică, fundamentată pe un set de valori, de aceea perspectiva europeană şi euro-atlantică pentru statele din Balcanii de Vest sau partenerii noştri din Est reprezintă un stimulent puternic pentru continuarea proceselor de reformă", a adăugat Iohannis.

Citește și: