RETROSPECTIVA 2019 | Papa Francisc în România: „Sunt bucuros să mă găsesc în frumoasa dumneavoastră țară” / „A fost o bucurie să pășesc precum un pelerin”

RETROSPECTIVA 2019 | Papa Francisc în România: „Sunt bucuros să mă găsesc în frumoasa dumneavoastră țară / „A fost o bucurie să pășesc precum un pelerin
Publicat: 28/12/2019, 15:08

Suveranul a fost așteptat de președintele Iohanis și de câțiva reprezentanți ai bisericii ortodoxe, moment în care Papa a sărutat crucea de la gâtul ÎPS Nifon, arhiepiscopul Târgoviștei.

Undeva între 300 si 400 de mii de oameni, nu numai romani, s-au înșiruit de bună voie, pe traseul calatoriei Suveranului Pontif in lungul si latul Romaniei, timp de trei zile, indiferenți la ploaia insistent turnată, din cerurile noroase ale unui mai posomorât.

Într-un prim mesaj în cadrul vizitei istorice desfășurate în țara noastră, precizând, într-un discurs ținut la Palatul Cotroceni, Papa Francisc a sps că se bucură că se regăsește într-o țară atât de frumoasă, la 20 de ani de la vizita Papei Ioan Paul al II-lea.

„Adresez salutul meu cordial și mulțumirile mele domnului președinte și doamnei premier pentru invitația de a vizita România. Îl salut pe membrii corpului diplomatic și pe membri societății civile. Pe fratele meu Daniel țin să îl salut cu iubire frățească. (…) Îl salut cu drag pe episcopi, preoții și toți membrii Bisericii Catolice. Sunt bucuros să mă găsesc în frumoasa dumneavoastră țară, la 20 de ani de la vizita Papei Ioan Paul al II- lea și când țara dvs deține președinția Consiliului UE, la 30 de ani când țara dvs s-a eliberat de la regimul comunist”, a declarat Papa Francisc, într-un discurs ținut la Palatul Cotroceni.

Suveranul Pontif a amintit că România s-a angajat pentru recunoașterea fundamentală a libertății religioase.

Călătoria apostolică a papei Francisc în România a avut loc la 20 de ani după cea efectuată de Sfântul Ioan Paul al II-lea, în 1999, și s-a desfășurat sub genericul „Să mergem împreună!”.

Prima zi a papei în România s-a încheiat cu Sf. Liturghie oficiată în catedrala „Sf. Iosif” a arhidiecezei romano-catolice de București.

Vizita l-a dus la Târgu Mureș, după care a pornit spre Miercurea-Ciuc, pentru a ajunge în arhidieceza romano-catolică de Alba-Iulia. Papa Francisca călătorit la sanctuarul Fecioarei Maria de la Șumuleu-Ciuc, unde a celebrat Sf. Liturghie cu pelerinii prezenți și a ținut omilia celebrării euharistice.

„Acest pelerinaj anual aparține moștenirii Transilvaniei, dar aduce cinstire tradițiilor românești și ungurești deopotrivă; participă la el și credincioși de alte confesiuni și este simbolul dialogului, al unității și al fraternității; un apel la a recupera mărturiile de credință devenită viață și de viață devenită speranță. A peregrina înseamnă a fi conștienți că venim, ca popor, în casa noastră. Un popor a cărui bogăție stă în miile sale de chipuri, culturi, limbi și tradiții; sfântul popor credincios al lui Dumnezeu care, împreună cu Maria, este pelerin, cântând milostivirea Domnului”, a spus papa Francisc la Sfânta Liturghie celebrată sâmbătă, 1 iunie 2019, la sanctuarul marian de la Șumuleu Ciuc, în ungurește Csíksomlyó, potrivit Vatican News.

Papa a vizitat și Catedrala romano-catolică din Iași, după care a ajuns în fața Palatului Culturii pentru o întâlnire mariană cu tinerii și familiile, cărora le-a adresat cel de-al șaselea discurs al vizitei. Papa Francisc a fost copleșit de primirea din inima Moldovei. A recitat din Eminescu la Iași și le-a spus moldovenilor că se simte „acasă” printre ei. Francisc dat jos lanțul de delimitare și a binecuvântat copiii bolnavi. „România este Grădina Maicii Domnului și în această întâlnire am putut să-mi dau seama de acest lucru, pentru că ea este o mama care cultivă visurile fiilor, care le păzește speranțele și care aduce bucuria în case. Este o mama duioasă și concretă, care are grijă de noi. Voi sunteți comunitatea vie și înfloritoare, plină de speranță pe care o putem oferi mamei. Ei, mamei, să-I consacrăm viitorul tinerilor, viitorul familiilor și al bisericii”, a spus Suveranul Pontif.

Suveranul pontif a mers și la Blaj, pentru a vizita sediul istoric al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică. Pontiful a celebrat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie cu beatificarea a șapte episcopi greco-catolici martiri, ritul sacru desfășurându-se pe Câmpia Libertății. Francisc a vizitat și comunitatea romă din localitate.

„Este greutatea discriminărilor, a segregărilor și a maltratării suferite de comunitățile voastre. Istoria ne spune că nici creștinii și nici chiar catolicii nu au fost străini de răul acesta atât de mare. Pentru aceasta aș vrea să vă cer iertare. Cer iertare, în numele Bisericii, Domnului și vouă pentru momentele când, în decursul istoriei, v-am discriminat, maltratat sau v-am privit într-o manieră greșită, cu privirea lui Cain și nu cu cea a lui Abel, și nu am știut să vă recunoaștem, să vă prețuim și să vă apărăm în specificitatea voastră”, a afirmat Sfântul Părinte la întâlnirea cu comunitatea romă.

Papa a plecat din România de la Sibiu, duminică, 2 iunie. Peste 2.000 de oameni l-au așteptat pe Papa Francisc la Aeroportul din Sibiu de unde suveranul pontif urma să părăsească România. Pelerinii s-au ascuns de ploaie sub corturile amplasate de autorități. Unii dintre credincioși au venit de la zeci de kilometri distanță ca să îl vadă pe Suveranul Pontif.

Suveranul pontif a spus că diversele întâlniri pe care le-a avut programate în timpul vizitei apostolice „au scos în evidență valoarea și nevoia de «a merge împreună», atât în ceea ce privește creștinii, la nivel de credință și caritate, cât și cetățenii, la nivel de angajament civic”.

Papa Francis și-a exprimat profunda recunoștință în timp ce a amintit de primirea caldă de care a avut parte din partea patriarhului Daniel și a Sfântului Sinod al Bisericii ortodoxe române, vorbind din nou despre angajamentul Bisericii catolice de a merge împreună spre o totală unitate.

Suveranul pontif a mai vorbit despre slujba ținută în Catedrala Mântuirii Neamului din București, „un moment de o mare valoare simbolică”, despre ceremonia de beatificare a șapte episcopi greco-catolici români, pe Câmpia Libertății din Blaj, și despre întâlnirile, „intense și festive” cu tineri și familii la Iași, „care i-au invitat la o deschidere de drumuri pe care să pășească împreună, în bogăția diversității”.

De asemenea, Papa Francisc a cerut din nou să se elimine toate formele de discriminare și a îndemnat la respectarea oamenilor indiferent de etnie, limbă și religie.

„Am venit să-l întâmpinăm pe Sfântul Părinte, la plecare. Îl așteptăm cu mult drag. Ne-am pus aceste straie de sărbătoare, pentru că așa sărbătorim noi, suntem de la Axente Sever, unde de fiecare data când este sărbătoare ne îmbrăcăm cu aceste străvechi costume populare, în alb și negru”, a spus una dintre femeile îmbrăcate în haine populare care a venit la aeroport.

Papa Francisc a publicat, după încheierea călătoriei apostolice de trei zile în țara noastră, un mesaj în limba română pe platforma de micro-blogging Twitter. „Fecioara Maria să-și întindă ocrotirea ei de mamă peste toți cetățenii României care, în decursul istoriei, și-au pus întotdeauna încrederea în mijlocirea ei. Fecioarei Maria vă încredințez pe voi toți și mă rog pentru ca ea să vă călăuzească pe calea credinței. #ApostolicJourney”, a scris suveranul pontif pe Twitter.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Anunț pentru PROPRIETARII de case și terenuri. Guvernul PREGĂTEȘTE schimbări majore
Anca Alexandrescu este "o nenorocită", un "cancer"! I-a trădat pe toți cei cu care a...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Telescopul Spaţial Hubble împlineşte 34 de ani de funcţionare