Regizorul Alexandru „Ducu” Darie, o viață pe scenă, a murit: „Cel mai prețios lucru este timpul”

Regizorul Alexandru „Ducu Darie, o viață pe scenă, a murit: „Cel mai prețios lucru este timpul
Publicat: 18/09/2019, 18:49

De asemenea, actrița Anca Pandrea a declarat pentru Mediafax că regizorul Alexandru Darie a murit miercuri.

„A murit acum două ore, m-a sunat familia să mă anunțe. I-am aprins o lumânare. Nu am putut să merg la el la spital si nici la înmormantare nu voi merge. După Iura (moartea lui Iurie Darie, tată lui Alexandru Darie), eu nu mai merg la nicio înmormantare. M înțelegeam foarte bine cu Ducu, nu am avut nimic unul ce celalalt. Dumnezeul să-l odihnească!”, a mai spus actrița.

La sfârșitul săptămânii trecute, conducerea teatrului a declarat pentru Mediafax că regizorul Alexandru Darie era internat în stare gravă la Spitalul Fundeni din București, sub stricta supraveghere a medicilor.

Regizorul în vârstă de 60 de ani a fost diagnosticat cu ciroză în urmă cu mai mulți ani, dar, în ultima vreme, starea sa de sănătate s-ar fi agravat și, în prezent, el s-ar afla pe lista de transplant hepatic.

Alexandru (Ducu) Darie, fiul regretatului actor Iurie Darie și al actriței Consuela Roșu, este unul dintre cei mai cunoscuți regizori de teatru români, care a montat numeroase spectacole atât în țară, cât și în străinătate.

Regizorul Alexandru Darie, o viață pe scenă: „Cel mai prețios lucru este timpul”

„Cel mai prețios lucru este timpul și îmi pare rău că în unele momente ale vieții mele am lăsat să treacă timpul. Dacă ar fi să o iau de la început, acesta este singurul lucru pe care într-un fel l-aș schimba, pentru că până la 20 de ani timpul este al tău, după 30 este al altcuiva și cu cât mergi în sus, cu atât devine mai furgerător”, spunea Alexandru Darie în 2011.

Alexandru (Ducu) Darie a studiat regia de teatru la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” București, pe care a absolvit-o în 1983.

În studenție a regizat spectacolul „Paracliserul”, de Marin Sorescu, pentru care i s-a acordat marele premiu pentru cea mai bună producție la Festivalul International al școlilor de Teatru Jacques Lecoq, Riccione, Italia, 1981.

În 1992, a fost invitat de Oxford Stage Company să regizeze „Mult zgomot pentru nimic”, de William Shakespeare, BBC apreciind montarea drept un eveniment al stagiunii.

Alexandru Darie a regizat și spectacole montate în SUA, la Performing Arts Centre din New, dar și la Globe Theatre Tokio, Japonia.

În ianuarie 1995 a regizat „Trei surori”, de Anton Cehov, premiat de Asociația Criticilor de Teatru și de Uniunea Teatrală din România (UNITER).

În 1998, a montat la Teatrul Nottara o curajoasă adaptare a piesei „Viforul”, cu Stelian Nistor.

Din 2002, este directorul Teatrului Bulandra. În perioada 2006 – 2011, a fost președinte al Uniunii Teatrelor din Europa, organizație înființată de Giorgio Strehler, de care îl leagă afinități și momente hotărâtoare.
A montat spectacole care au marcat ultima parte a secolului 20, precum „Visul unei nopți de vară”, „Poveste de iarnă”, „Trei surori”. Despre „Visul unei nopți de vară”, cu care la începutul anilor ”90 a susținut un turneu în Marea Britanie, The Guardian a scris că este cea mai bună montare după cea semnată de Peter Brook.

Ducu Darie a jucat și în filme, precum „Galax, omul păpușă” (1984), de Ion Popescu-Gopo, dar și mai recentul „Poveste de dragoste”, de Cristina Iacob (2015)

„Normalitatea este singurul lucru care nu se simte. Ca și sănătatea, nu o simțim, avem o viață bună, dar când te împiedici și îți spargi nasul, atunci îți dai seama de sănătate”, spunea într-o conferință Alexandru Darie.

Artiștii deplâng moartea regizorului Alexandru Darie

Actrițele Oana Pellea și Emilia Popescu, cântărețul Nicu Alifantis, dar și fostul ministrul de Externe Teodor Baconschi și-au exprimat regretul privind moartea regizorului Alexandru Darie, miercuri, la vârsta de 60 de ani.

„Ducu…ne știm și iubim de când aveam 4 și tu 7 ani. Ce atâta grabă, Ducu? Ai ars ca lumânarea din „Trei surori”…repede și până la capăt. Ah…te iubesc. Mulțumesc. Drum bun. Ne mai întalnim noi…și…te iubesc! „, a scris actrița Oana Pellea.

Iar Emilia Popescu a scris „Ce frumos am trăit … Drum bun ,Ducu!”.

„Mulțumim că ne-ai fost, Ducu Darie”, este mesajul publicat pe pagina dedicată Amintiri din Teatrul Românesc.

„Știam că e în stare gravă, la Fundeni. Aflăm, iată, trista veste despre moartea prematură a acestui mare regizor și director de teatru. Magnificul spectacol „Coriolanus” – montat la „Bulandra” – devine testamentul artistic al lui „Ducu” Darie. Avea 60 de ani. Dumnezeu să-l odihnească!”, a scris și Teodor Baconschi.

Regizorul Constantin Văeni vorbește despre „o mare pierdere pentru Teatrul Românesc, atât cât mai e”, iar Nicu Alifantis și-a exprimat și el regretul într-un mesaj publicat pe Facebook: „Ne-a părăsit Ducu Darie.
Dumnezeu să-l odihnească!”.

Teatrul Bulandra din București îi invită pe cei care l-au cunoscut pe regizorul și managerul general al instituției, Alexandru Darie, care a murit miercuri, la vârsta de 60 de ani, să scrie despre acesta pe blogul bulandra.info.

„Dincolo de tristețe, să ne amintim cu toții momentele speciale care ne-au făcut să îl iubim pe Ducu Darie. Toți cei care l-au cunoscut și vor să scrie mai mult decât un efemer rând pe Facebook pot scrie pe blog…
http://www.bulandra.info/amintiri-despre-ducu/„, se arată într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a teatrului.

„Cu profund regret, Teatrul Bulandra anunță dispariția prematură a directorului său, regizorul Alexandru Darie. Suntem cu toții alături de familia îndurerată. Odihnește-te în pace, Ducu!”, se arată în anunțul prin care instituția a confirmat decesul, miercuri, al regizorului Alexandru (Ducu) Darie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Va fi obligatoriu pentru mașinile pe benzină sau motorină. Intră în vigoare din 1 mai
Un produs foarte căutat s-a ieftinit. Mulți români l-au cumpărat deja
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului