Biro ATTILA
Biro ATTILA
104659 vizualizări 26 nov 2014

“A fost primul scrutin electoral la care nimeni n-a acuzat elemente de fraudă”, a declarat ieri Victor Ponta în Parlament. El este însă contrazis de sutele de sesizări trimise la Ministerul de Interne de ONG-urile care au monitorizat alegerile. MAI a aplicat zeci de sancţiuni după ce a constat încălcări ale legii electorale. Însuşi Liviu Dragnea a acuzat în primul tur ACL că a cumpărat voturile studenţilor din Bucureşti. Un raport emis ieri de Centrul pentru Resurse Civice a constatat sute de astfel de încălcări.

Asociaţia Centrul pentru Resurse Civice (CRC), înfiinţată în 2006, a monitorizat turul doi al alegerilor prezidenţiale cu câteva sute de observatori în toată ţara. La turul I, asociaţia a primit 250 de cereri de acreditare de la tineri care dorea să fie observatori în secţiile de votare, iar pentrul primul tur au primit suplimentar alte 450 de cereri. CRC a menţionat că s-au emis 973 de acreditări pentru secţiile de vot din ţară şi străinătate.

“Acest număr nu reflectă, însă, numărul total de observatori prezenţi pe teren în zilele de 2 şi 16 noiembrie (o parte dintre aceştia au solicitat acreditarea ca observator independent în mai mult de un judeţ sau sector) şi nici numărul de secţii supravegheate (majoritatea au ales să observe o singură secţie de vot, însă o parte au optat pentru funcţionarea ca observator mobil, acoperind mai multe secţii de vot apropiate)”, precizează CRC. Asociaţia a emis un raport preliminar pe baza a 200 de fişe de observaţii redactate de observatorii acreditaţi. În raportul final, CRC va contabiliza exact numărul total de observatori prezenţi în secţiile de votare.

“Un aspect evident, dar pe care îl vom menţiona totuşi, este acela că judeţele cu un adevărat istoric de fraudă electorală au fost printre primele opţiuni consemnate în cererile de acreditare (Teleorman – 59 observatori, Olt- 31 observatori, Ilfov – 46 observatori, Contanţa – 36 observatori etc.)”, se menţionează într-un raport al CRC bazat pe raportările observatorilor.

Raportul preliminar al CRC arată că observatorii au consemnat suspiciuni consistente de încălcare a legislaţiei electorale. Observatorii CRC au constat că în secţiile de votare s-a practicat turismul electoral - în 16% din secţiile de votare observate - şi în 23 % din cazuri, primarul era prezent în secţie. Au fost raportate şi cazuri de manipulare a votului.

Redăm mai jos concluziile raportului preliminar al CRC:

"Indicii de turism electoral”.

Stabilirea cu certitudine a cazurilor de turism electoral este, desigur, dificilă, deoarece presupune ca observatorii să se poată deplasa fără restricţii de la o secţie de votare la alta. De asemenea, numai un număr foarte restrâns de observatori au fost organizaţi în echipe mobile care au monitorizat şi împrejurimile secţiilor de votare. Cu toate acestea, indicii de turism electoral au fost semnalate în 16% din totalul secţiilor de votare observate. De cele mai multe ori, observatorii au raportat sosirea la secţiile de votare a unor grupuri mari de alegători din afara localităţii, uneori însoţiţi de persoane care le îndrumau.

„Accesul neautorizat al administraţiei locale în secţiile de votare

Prezenţa primarilor în secţiile de votare (pentru o perioadă mai lungă decât timpul necesar votării, iar în unele cazuri pe toată durata zilei alegerilor) sau la intrarea în secţiile de votare a fost semnalată la 23% din secţiile de votare observate; toate aceste cazuri au fost observate în mediul rural şi în general în comunităţi mici, unde influenţa primarilor asupra cetăţenilor este mai mare decât în zonele urbane. Observatorii au mai notat şi faptul că un număr mare de alegători s-au adresat primarilor, fie ca să întrebe cu cine să voteze, fie ca să îi asigure că au votat potrivit indicaţiilor acestora.

„Manipularea intenţiei de vot şi influenţarea alegătorilor prin diverse mijloace

Pentru majoritatea secţiilor de votare observate în mediul rural, observatorii au exprimat îndoieli cu privire la legitimitatea asistenţei oferite unor alegători în cabina de vot.

Potrivit legii, "alegătorul care, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoţitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secţiei de votare sau al candidaţilor." În fapt, observatorii au semnalat cazuri foarte frecvente în care persoanele care însoţesc alegătorii în vârstă în cabina de vot nu o fac pentru a-i ajuta să-şi exprime opţiunea de vot proprie, ci votează efectiv în locul acestora.

De asemenea, s-au semnalat cazuri în care autorităţile locale, persoane influente din comunitate sau chiar membrii comisiei au încercat manipularea intenţiei de vot a alegătorilor. Un caz care trebuie menţionat este acela al unei secţii de votare din judeţul Olt, unde locuitorilor li s-au distribuit lemne de foc (ajutor din partea primăriei) chiar în curtea clădirii în care se afla secţia de votare, în timpul votării, de către primar.

„Condiţii improprii de observare

Observatorii au raportat că activitatea lor a fost împiedicată prin diverse mijloace (de cele mai multe ori prin interzicerea accesului în secţia de votare, prin împiedicarea observatorilor de a asista la unele etape ale procesului electoral sau prin refuzul preşedinţilor BESV de a le pune la dispoziţie informaţii de interes public) în 25% din totalul secţiilor de votare observate. Toate aceste cazuri au coincis cu o atitudine ostilă din partea membrilor BESV faţă de observatori, iar unele au dus la situaţii foarte tensionate şi la intimidarea, ameninţarea şi chiar agresarea fizică a observatorilor. De asemenea, mulţi dintre preşedinţii secţiilor de votare au refuzat să primească sesizări scrise din partea observatorilor, ceea ce potrivit legii constituie o contravenţie. De aceea, considerăm că sunt necesare prevederi legale mai clare referitoare la drepturile şi obligaţiile observatorilor şi o mai bună instruire a preşedinţilor BESV în acest sens.

Pe lângă aceste probleme, rapoartele de observare au mai menţionat că un număr mare de secţii de votare nu sunt accesibile persoanelor cu dizabilităţi, că alegătorii, în special în mediul rural, sunt insuficient familiarizaţi cu procedurile de votare şi că unele dintre secţiile de votare s-au aglomerat excesiv în anumite perioade ale zilei. De asemenea, mulţi observatori au menţionat faptul că unii membri BESV care reprezentau partidele mai mici erau în fapt, în mod explicit şi declarat, afiliaţi altor partide decât cele care i-au nominalizat" - SURSA: Raport preliminar al CRC

CITEŞTE AICI RAPORTUL INTEGRAL

Dacă Victor Ponta susţine că nu s-au înregistrat fraude, numărul 2 din PSD, Liviu Dragnea, a afirmat atât la turul I, cât şi după turul II că social-democraţii au sesizat numeroase fraude electorale.

După primul tur, Liviu Dragnea acuza ACL de mită electorală. Dragnea acuza că studenţii din Bucureşti şi-au vândut voturile pentru ACL.

“Sunt mulţumit că oamenii nu au fost speriaţi să vină la vot, indiferent de încercările de intimidare.(...) Vreau să spun că am o nemulţumire, pentru că aceşti oameni fără Dumnezeu şi-au permis să manipuleze studenţi şi să-i convingă să-şi vândă viitorul pe 30 de euro. S-au cumpărat voturi în Regie, în Grozăveşti şi în campusul studenţesc din Iaşi. Noi am făcut sesizări de sâmbătă la poliţie, având aceste informaţii. Nu ştiu daca au acţionat, dar este o realitate", a spus Dragnea.

"Vreau să fac un apel către tinerii studenţi: să voteze aşa cum cred ei. 30 de euro s-ar putea să fie o plată mult prea mică pentru un viitor pe care şi l-ar putea distruge votând un anumit candidat, respectiv Klaus Iohannis", a subliniat Dragnea citat de Antena 3.

De asemenea, după turul 2 Liviu Dragnea declara că PSD a făcut numeroase sesizări în care indica suspiciuni de fraudă electorală.

Au fugit cu urna de vot

La Coloneşti-Olt, în două secţii de votare urnele cu voturi au fost sustrase. Observatorii au raportat că după închiderea scrutinului mai multe persoane au luat pur şi simplu urnele de vot din secţiile 154 şi 155 din Coloneşti le-au pus într-o maşină şi au plecat. “Acest X6 a plecat cu voturile, cu observatorii lui Bulă, malaci de doi pe doi şi un prăpădit de la ACL. Fără preşedinte, fără nimeni, doar ei! Să mai zic că nu au făcut procesul verbal?”, a scris pe Facebook unul dintre observatorii independenţi din Coloneşti care a postat şi o poză

Acelaşi observator a explicat că Biroul Electoral Judeţean a anulat voturile din cele două secţii de vot. În plus, presa locală a relatat că procurorii investighează acest caz.

“La Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina au fost înregistrate în data de 17.11.2014 două plângeri penale având ca obiect comiterea infracţiunilor de Abuz în serviciu, faptă prevăzută de art. 297 alin. 1 C.pen şi Falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale, faptă prevăzută de art. 391 alin.l C.pen., constând în faptul că, preşedinţii şi vicepreşedinţii a două secţii de votare de pe raza localităţii Coloneşti, jud.Olt, împreună cu membrii birourilor secţiilor de votare, ar fi părăsit secţiile de votare, deplasându-se la Primăria Coloneşti, anterior încheierii procesului electoral şi fără a se consemna acel aspect în procesul-verbal privind rezultatul scrutinului, împrejurări pretins a fi constatate şi de către organele de poliţie”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Slatina citat de Gazeta Oltului 

Turism electoral cu microbuzul

Silviu Cârligeanu a fost observator în turul II al prezidenţialelor în Sănduleni, Bacău. A relatat pe larg pe pagina lui de Facebook despre suspiciunile de turism electoral şi posibile fraude. Acesta a povestit cum au fost aduşi la vot alegătorii cu microbuzul:

“Dintr-o dată, pe la ora 9:20, aflându-mă în holul şcolii cât să mă încălzesc puţin, observ cum intră un grup dubios de mare pentru ora aia, nefiind încă grupul aşteptat de la biserică care în mod normal ar fi ajuns pe la ora 14. În secunda 1 am ieşit afară şi, desigur, din faţa şcolii pleca un microbuz. Am reuşit să-l fotografiez, dar în niciun caz să-i iau numărul. “Vine înapoi”, îmi spune cineva. Am aşteptat 15 min, timp în care am văzut cum ieşeau deja din secţia de votare şi se adunau în faţa porţii, mai disciplinat decât în staţia de autobuz.

Trec minutele, microbuzul apare. În acel moment am început să-l filmez, chiar de când era la distanţă, iar când s-a oprit m-am îndreptat cu telefonul spre geamul şoferului şi l-am întrebat “Ce căutaţi aici ? De ce aduceţi oameni cu microbuzul ? Am sunat la poliţie.”. Şoferul a avut grija să-şi cenzureze faţa, iar persoanele care coborau, dar şi care vroiau să urce, au început să strige la mine. După câteva minute m-am dus în secţie şi i-am relatat totul preşedintelui de comisie, cu precizarea că vreau să fac o sesizare în scris. Dânsul mi-a oferit o coală de hârtie, iar în timp ce scriam, cam la 10 minute după toată scena de afară, apare domnul primar, Petrea Clopotaru, care mă roagă să nu mai depun sesizarea cu garanţia că nu va mai circula niciun microbuz. Aşa i-am spus că fac, cât să mă lase în pace”, a relatat Slivuiu Cârligeanu

“Se făcea schimb de buletine în secţia de votare”

Denis Binişor a fost observatoare din partea Centrului pentru Resurse Civice de la secţia de votare din localitatea Naipu, judeţul Giurgiu. În ziua alegerilor a relatat, pentru gândul, că a încercat să fie cât mai atentă în legătură cu modul în care s-au desfăşurat alegerile şi a constat o serie de nereguli.

”Erau persoane care veneau cu mai multe buletine şi încercau să obţină mai multe buletine de vot în baza acelor cărţi de identitate. Am sesizat verbal preşedintele secţiei de votare (...) Înclin să cred că unul dintre alegătorii care s-a prezentat mai de dimineaţă a introdus în urmă mult mai multe buletine pliate. În general erau destul de dese situaţiile în care se făcea schimb de buletine în secţia de votare”, ne-a spus femeia.

În opinia sa, cei din secţia de votare i-ar fi avertizat pe cetăţenii care încercau să fraudeze votul în legătură cu prezenţa observatorului.

”Îmi aduc aminte de încă o situaţie în care a venit un domn foarte hotărât. S-a dus către unul dintre cei din secţia de votare, iar acesta i-a făcut semn discret cu un deget ridicat, ceva de genul <<doar unu>> pentru că eram eu acolo. Altfel înclin să cred că folosea mai multe buletine şi vota de mai multe ori”, a povestit Denis Binişor.

La un moment dat, văzând că nu există un sigiliu pe un geam, femeia a făcut o poză, fiind atenţionată de membrii comisiei că nu are voie să facă acest lucru.

”În această poză nu apare absolut nimic altceva, nici membri ai comisiei, nici alegători, nici alte elemente legate de vot, ştampile, urne”, spune ea.

Lucrurile s-au rezolvat la faţa locului, însă, după o oră, a apărut primarul, iar când femeia a propus să sune la BEJ Giurgiu pentru a lămuri incidentul legat de poza făcută înainte, primarul ar fi încercat să-i ia telefonul.

”Primarul a încercat să-mi smulgă telefonul de la ureche, timp în care efectiv trăgea de mine şi de părul meu. Am fost plimbată dintr-o parte în alta a sălii. Am reuşit totuşi după vreo trei încercări să apelez 112 şi a venit poliţia”, a mai povestit observatorul.

50 de lei votul la Popeşti-Leordeni

Unul dintre observatorii Centrului pentru Resurse Civice a declarat pentru gândul că a văzut cum alegătorii de pe listele suplimentare din Popeşti-Leordeni au primit după vot câte 50 de lei. Acesta a relatat pentru gândul că, după ce a încercat să îi fotografieze pe cei care împărţeau banii, a fost ameninţat.

Florin C. este observator pentru Centrul pentru Resurse Civice într-una din secţiile de votare din Popeşti Leordeni. El a povestit pentru gândul că a depistat persoane care plăteau alegătorii.

„Alegătorii erau aduşi cu maşina. Grupuri de votanţi coborau şi, după ce votau, am văzut cum primeau. La colţul şcolii, am văzut cum primeau bani. Apoi s-au mutat pe o altă stradă. Acolo se duceau majoritatea celor care votau pe liste suplimentare şi îşi primeau banii. Am văzut cum un tip cu geacă albastră înmâna câte 50 de lei unui grup de 5 - 6 votanţi. Am sunat la poliţie. A venit un echipaj şi am dat o declaraţie. Am fost ameninţat pentru că încercam să îi pozez. Cel care mă ameninţa era aşa-zisul Lăutaru, care face parte din clanul Sportivilor”, a declarat pentru gândul Florin C.

96 de infracţiuni constatate de MAI

Un număr de 96 de infracţiuni au fost constatate în turul doi al alegerilor prezidenţiale, pentru care o persoană a fost reţinută şi alte 86 sunt cercetate, cele mai multe pentru fapte de corupere a alegătorilor şi vot multiplu, a anunţat, luni, Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Potrivit purtătorului de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, duminică 16 noiembrie au fost înregistrate 124 de sesizări privind săvârşirea unor fapte penale.

"În urma verificărilor efectuate până în prezent, s-au constatat 96 de infracţiuni pentru care sunt cercetate 87 de persoane, una în stare de reţinere. Cele mai multe dintre aceste persoane sunt cercetate pentru coruperea alegătorilor, pentru că au votat de două sau de mai multe ori şi pentru violarea confidenţialităţii votului. În toate cazurile, cercetările se fac sub coordonarea unităţilor de Parchet competente. Precizez că la alegerile din 2009, în cel de-al doilea tur de scrutin, s-au efectuat cercetări cu privire la 160 de persoane", a spus Monica Dajbog.

Citește și: