Reacția lui Tăriceanu după revocarea lui Kovesi. Șeful Senatului vorbește despre finalul unui ASEDIU NEREUȘIT

Publicat: 10/07/2018, 12:37

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care și-a luat CONCEDIU în perioada 9-11 iulie,a declarat, marți, că decretul de revocare din funcție a Laurei Codruța Kovesi reprezintă „finalul unui ASEDIU nereușit al instituțiilor nedemocratice asupra instituțiilor rezultate din votul românilor, care a generat însă COSTURI MASIVE”.

„Ne aflăm astăzi la finalul unui asediu nereușit al instituțiilor nedemocratice asupra instituțiilor rezultate din votul românilor, care a generat însă costuri masive: mii de destine frânte în urma abuzurilor, o mare neîncredere în societatea românească în legătură cu actul de justiție și o divizare a societății. Deciziile și acțiunile din următoarele săptămâni vor arăta dacă vom merge spre normalitate și pentru a repune societatea pe drumul cel bun, lăsând în urmă anii de abuzuri, conflicte și divizare. Decretul semnat de președinte este un act de normalitate în condițiile abuzurilor și încălcărilor repetate ale Constituției comise în mandatul fostei șefe a DNA și a deciziei CCR. Mai important decât decretul este să înțelegem momentul în care se află România astăzi, pentru că revocarea șefei DNA vine după mai bine de 10 ani de când fostul președinte Traian Băsescu a instituit un sistem ilegal, anticonstituțional al cărui scop a fost acapararea puterii în România, folosind metode antidemocratice – de la fabricarea de dosare liderilor politici incomozi, la abuzuri împotriva unor oameni care nu erau implicați politic, dar care au avut ghinionul să devină adversarii unor personaje cheie ale sistemului, cum a fost cazul Marianei Rarinca”, a scris pe Facebook Călin Popescu Tăriceanu.

În opinia președintelui Senatului, după 2014 „sistemul a scăpat complet de sub control și a generat abuzuri care au amintit de Securitatea anilor ”50″.

„Este singura cale prin care vom repune Justiția pe baze democratice, inclusiv acțiunile anticorupție și prin care putem rezolva divizarea societății românești. Modul în care dăm aceste răspunsuri este însă esențial! Fiecare instituție trebuie să își facă datoria și mă voi referi, momentan, la Parlament și CSM. Parlamentul are responsabilitatea de a genera un cadru legislativ care să susțină drepturile și libertățile cetățenilor – fie că vorbim de recentele legi ale Justiție, fie că vorbim despre înființarea unei autorități independente- , astfel încât abuzurile legate de ascultarea telefoanelor românilor să nu mai aibă loc. CSM are un rol important, de a repune în echilibru balanța din justiție. CSM este instituția chemată să se asigure că mentalitatea care a încurajat abuzurile, care a fost instaurată la nivelul DNA, nu va fi perpetuată sub noua conducere. CSM este chemat să vegheze că protocoalele dintre servicii și instituțiile din justiție nu vor mai funcționa”, a conchis Călin Popescu Tăriceanu.

„În foarte multe cazuri, actul de justiție a fost denaturat: dosare fabricate, oameni politici purtați în cătușe prin fața camerelor de luat vederi, anchete declanșate împotriva unor decizii de oportunitate ale Guvernului, cu sute de mii, dacă nu milioane de oameni ale căror telefoane au fost ascultate. Pentru a completa acest tablou al abuzurilor și încălcării drepturilor și libertăților cetățenilor, a fost pusă la punct o mașinărie de manipulare, cu UM din presă care răspundeau la comenzi; și aici am mari rezerve legate de implicarea unor oameni din servicii în susținerea acestei mașinării”, a adăugat Tăriceanu.

Liderul ALDE susține că rezultatul a fost divizarea întregii societăți românești.

„Mulți tineri, de altfel poate bine intenționați, au fost manipulați să iasă în stradă în baza unor lozinci și minciuni – și chiar când aceștia nu au mai ieșit (cum este cazul ultimelor săptămâni), mașinăria de manipulare a continuat să alimenteze ura și resentimentele din societate. Pe fond, decizia președintelui rezolvă prea puține lucruri și lasă multe semne de întrebare: ce se întâmplă cu protocoalele și ce garanții există că acestea nu vor mai fi instrumente folosite în mod curent? Care vor fi limitele puse în acțiunile serviciilor și mă refer aici în special la explozia numărului de ascultări de telefoane? Cum poate fi realizată o schimbare de mentalitate la nivelul DNA? S-a instituit o mentalitate a abuzului – în care drepturile și libertățile cetățenilor au fost de multe ori privite drept obstacole inutile pentru finalizarea unor dosare, care nu trebuie să continue după revocarea procurorului-șef al DNA. Citez una din declarațiile de ieri ale șefei DNA: „voința politică este pentru blocarea anchetelor, pentru blocarea justiției”. Nu pot să nu constat perpetuarea mentalității conform căreia „noi suntem DNA”. Cu alte cuvinte, cei care au condus vremelnic DNA au ajuns să confunde acțiunile lor antidemocratice, menite să le ofere cât mai multă putere, cu actul de Justiție, iar forul democratic suprem – Parlamentul – este pentru ei o piedică”, a mai afirmat Tăriceanu.

În opinia președintelui Senatului, „acum” este momentul aflării unor răspunsuri viabile.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Noua lege pe care ROMÂNIA o aplică din 31 martie. Decizia ISTORICĂ ne aduce în...
Noi reguli pentru șoferi. Totul va fi filmat
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață