no author
Gabriel Pecheanu
301 vizualizări 13 iun 2018

Raportul Comisiei SIPA cu privire la desfiinţarea Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie (DGPA) a fost adoptat cu 166 de voturi "pentru", 54 de voturi "împotrivă" şi patru abţineri.

Raportul adoptat va fi trimis către mai multe instituţii, printre care CSAT, SRI, Ministeul Justiţiei şi Parchetul de pe lângă Înaşta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru dispunerea de măsuri cu privire la competenţa fiecărei instituţii.

”Hotărârea de Guvern 127/2006 s-a făcut cu nesocotirea atât a normelor de tehnică legislativă, cât şi a actelor normative circumscrise securităţii naţionale, creându-se astfel riscuri şi vulnerabilităţi la adresa securităţii naţionale”, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX preşedintele Comisiei SIPA, Viorel Salan.

El a mai spus că în fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei ”a urmărit să demonstreze ineficienţa DGPA”.

”Pe parcursul anul 2005 ministrul Justiţiei în exerciţiu a căutat să demonstreze ineficienţa DGPA prin realizarea unui control inopinat în ianuarie 2005 şi prin executarea unei emisiuni de audit de Ministerul Apărării Naţionale pe baza unui protocol de colaborare instituţională. Acest protocol s-a încheiat fără temei legal şi cu încălcare normelor de drept referitoare la efectuarea auditului public intern”, a adăugat atunci Salan.

Potrivit lui Viorel Salan, a fost solicitată audierea a 57 de persoane, dintre care s-au prezentat în faţa comisiei 46, patru au transmis răspunsuri scrise, iar şapte persoane au refuzat să se prezinte la audieri.

În schimb, trei parlamentari PNL, membri ai Comisiei privind arhiva SIPA, Cristina Trăilă, Daniel Fenechiu şi Gabriel Andronache, au trimis o opinie separată în care susţin că demersurile Comisiei nu dus la niciun rezultat palpabil.

"În vederea realizării scopului pentru care a fost instituită Comisia, s-a procedat la solicitarea de informaţii de la instituţiile şi autorităţile publice descries în anexa II a raportului dar şi la audierea unor persoane, Din răspunsurile primite, cât şi din modul în care au fost conduse audierile persoanelor invitate în faţa Comisiei, nu s-a desprins nicio concluzie relevantă realizării scopului Comisiei", se arată în documentul trimis de liberali birourilor permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Citește și: