no author
Raluca Manga
24435 vizualizări 7 ian 2017

Raportul, intitulat "Combaterea corupţiei prin trucuri: Atacul României asupra statului de drept", avertizează că au loc practici care arată o continuitate considerabilă cu cele din era comunistă.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), de exemplu, este un participant activ în lupta politică, şi există o corelare puternică între cei vizaţi de urmărirea penală şi interesele celor aflaţi la putere. Politicienii români sunt angajaţi în activităţi ce presupun reglări de conturi politice şi încălcări grave ale drepturilor omului sub masca eforturilor anti-corupţie, anunţă raportul comisiei de experţi Henry Jackson Society.

Politicienii îşi pot exercita influenţa asupra DNA, folosindu-şi controlul prin desemnări-cheie şi prin direcţionarea unor anchete importante. "Există o precupare din ce în ce mai mare privind rolul ascuns al serviciilor de informaţii în coordonarea unor activităţi de urmărire anticorupţie. Serviciul Român de Informaţii (SRI) efectuează 20.000 de interceptări telefonice în numele DNA în fiecare an, iniţiază anchete DNA şi (...) vede sistemul judiciar ca pe un «câmp tactic» al operaţiunilor. Guvernul a refuzat să ancheteze acuzaţii că SRI s-a infiltrat în serviciile judiciare şi de urmărire penală. Atât SRI şi DNA au fost criticate pentru subminarea independenţei judiciare. Judecătorii care nu reuşesc să răspundă cererilor DNA şi să delibereze în favoarea acesteia au devenit ei înşişi ţinte ale anchetei, în timp ce cei consideraţi favorabili intereselor instituţiei şi-au văzut loialitatea răsplătită. (...)", arată raportul.

"Practica de interceptare a convorbirilor telefonice fără un mandat a fost reluată pentru investigaţii anticorupţie sub coordonarea Monicăi Macovei, iar DNA a devenit dependentă în mare măsură de sprijinul serviciilor de informaţii în furnizarea de probe de la interceptări”, se arată în document.

Potrivit raportului întocmit de Henry Jackson Society (un grup de experţi britanici, denumit după politicianul american Henry Jackson, senator Democrat cu viziuni liberale şi anticomuniste), cele mai importante constatări sunt:

• Există temeri că serviciile de informaţii direcţionează pe ascuns urmăriri anti-corupţie. Cu toate acestea, Guvernul a refuzat să ancheteze acuzaţii că serviciile de informaţii s-au infiltrat în serviciile judiciare şi de urmărire penală.

• Au existat numeroase abuzuri la nivelul proceselor. Persoanele arestate au fost nevoite să defileze încătuşate prin faţa presei, rudele suspecţilor au fost ameninţate cu acuzarea, suspecţilor li s-a oferit imunitate pentru implicarea cuiva mai important, iar dovezile au fost în mod sistematic divulgate către media.

Evaluarea guvernului SUA a fost la fel de pozitivă, cu oficiali care au laudat cu regularitate activitatea Laurei Kovesi si si-au folosit influenta pentru a sustine DNA. Ambasadorul american la Bucuresti a făcut apel la partidele politice din România să renunţe la candidaţi acuzaţi de coruptie.

-Valurile de arestări sunt, de obicei, însoţite de campanii de denuntare retorice care vizeaza maximizarea efectului lor politic si stabilirea vinovatiei lor in fata opiniei publice.
- Probe de timpul urmarire penala, inclusiv stenograme ale interceptarilor telefonice, sunt apoi scurse selectiv in mass-media cu scopul de a consolida impresia de vinovatie. Politicienii, si chiar judecatorii, fac comentarii negative cu privire la comportamentul inculpatului intr-un mod care sugereaza ca procesul in sine va fi o simpla formalitate. Dupa ce a fost deja marcat ca un criminal, inculpatul este transformat intr-un proscris in societate. Scopul acestui circ este de a ataca si discredita ceea ce reprezinta apartenenta lor politica, opiniile sau afacerile - si sa se asigure ca daca nu se va da o condamnare in instanta s-ar ajunge la proteste publice.

• Principiile esenţiale ale justiţiei consacrate în Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului, precum şi Carta Uniunii Europene a Drepturilor Fundamentale, sunt încălcate în mod curent. Acestea includ dreptul la un proces echitabil şi prezumţia de nevinovăţie.
- Faptul ca SRI priveste sistemul juridic ca un "camp tactic" de operatiuni, in care pastreaza un rol activ in timpul sedintelor de judecata, ofera o paralela directa cu trecutul. In comun cu politia secreta a altor regimuri comuniste, Securitatea s-a infiltrat in sistemul judiciar ca modalitate de cresterea controlului asupra societatii si au existat suspiciuni de lunga durata, practica ce a continuat in epoca democratica.

Partenerii internaţioali ai României ar trebui să ia în considerarea acestea ca aspecte de precocupare gravă şi să ia măsuri, avertizează raportul.
Documentul recomandă o serie de măsuri prin mecanismele existente din partea Marii Britanii, Uniunii Europene şi Departamentului de Stat american.

În particular, Comisia Europeană ar trebui să declanşeze Mecanismul privind Statul de Drept, care este conceput pentru gestionarea ameninţărilor sistemice emergente faţă de statul de drept în cadrul UE, mai scrie în raport. În plus, Marea Britanie ar trebui să reformeze sau să înlocuiască Mandatul European de Arestare astfel încât acesta să încludă măsuri de siguranţă mai solide privind drepturile omului; au fost două cazuri recente când autorităţile române au putut folosi Mandatul European de Arestare pentru a întreprinde acţiuni legale motivate politic prin intermediul tribunalelor britanice, potrivit documentului.

Despre Henry Jackson Society
Raportul a fost intocmit de o asociatie fondata in Cambrige de Robert Kagan - sotul asistentei secretarului de stat al SUA, Victoria Nuland, o susţinătoare a înfiinţării DNA şi a luptei anti-corupţie în România.

Citește și: