Putin acuză SUA că încalcă Tratatul INF prin instalarea sistemului BALISTIC în România

Putin acuză SUA că încalcă Tratatul INF prin instalarea sistemului BALISTIC în România
Publicat: 02/02/2019, 15:29
Actualizat: 27/03/2019, 02:08

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, i-a prezentat sâmbătă președintelui Vladimir Putin situația Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF), în contextul deciziei SUA de retragere din acest acord.

„Referitor la Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare, după cum știți, este în vigoare din anul 1988 și avea un termen nedeterminat.

Conform informațiilor pe care le avem la dispoziție, Statele Unite au început să încalce acest Tratat din anul 1999, când au început să testeze drone militare care au caracteristici similare cu cele ale rachetelor terestre de croazieră interzise prin Tratat.

Statele Unite au continuat acțiunile, folosind rachete balistice pentru testarea sistemului de apărare antirachetă, iar în anul 2014 au început instalarea în Europa a sistemelor cu lansare verticală Mk 41.

Aceste sisteme sunt compatibile total cu rachetele Tomahawk cu rază medie de acțiune”, i-a spus Serghei Lavrov lui Vladimir Putin, potrivit stenogramei conversației, postată pe site-ul Ministerului rus de Externe.

„Sunt încălcări clare ale Tratatului INF”, a constatat președintele Vladimir Putin.

Serghei Lavrov a continuat: „Sunt încălcări clare ale Tratatului. Sisteme de lansare de acest tip au fost instalate deja în România și se fac pregătiri pentru a le amplasa și în Polonia și Japonia”.

„O altă problemă care ne îngrijorează este că recent, în urmă cu un an, Statele Unite, prin Revizuirea doctrinei nucleare în 2018, au fixat obiectivul dezvoltării unor arme atomice de capacitate mică și este probabil ca rachetele cu rază medie de acțiune să fie utilizate pentru lansarea acestor arme (…)”, a subliniat Lavrov.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat că Rusia a suspendat aplicarea Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF) în urma unei decizii similare din partea SUA, potrivit Kremlinului, informează agenția Reuters. Statele Unite ar trebui să rezolve diferendul cu Rusia prin dialogul, nu prin amenințarea cu retragerea din Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF), a transmis, la rândul său, Ministerul de Externe de la Beijing, potrivit postului CNBC.

China: SUA să nu se retragă din Tratatul INF, ci să rezolve diferendul cu Rusia prin dialog

„Un tratat bilateral important în ceea ce privește controlul armamentului și dezarmării, Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare are o mare importanță în îmbunătățirea relațiilor dintre marile puteri, întărirea păcii internaționale și regionale, și menținerea echilibrului strategic și a stabilității globale”, se afirmă într-un comunicat publicat sâmbătă de Ministerul de Externe al Chinei.

„China se opune acțiunii de retragere și îndeamnă Statele Unite și Rusia să-și rezolve diferențele într-un mod adecvat printr-un dialog constructiv”, se mai precizează în comunicat, Beijingul avertizând că retragerea în mod unilaterală ar putea avea „consecințe negative”.

China susține că nu este în favoarea elaborării unui nou acord multilateral de control al armamentului care să înlocuiască Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare, spunând că problemele sunt prea complicate și că acordurile existente ar trebui menținute și puse în aplicare.

Un nou Război Rece?

Statele Unite au suspendat începând de sâmbătă obligațiile asumate în cadrul Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF), semnat cu Rusia, a anunțat vineri secretarul de Stat, Mike Pompeo.

Washingtonul insistă că Administrația de la Moscova a dezvoltat o nouă rachetă cu rază medie de acțiune, Novator 9M729 (SSC-8, potrivit terminologiei NATO), prin încălcarea Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare. Acordul INF a intrat în vigoare în anul 1987, fiind semnat de președintele american de la acea vreme, Ronald Reagan, cu omologul său din Uniunea Sovietică, Mihail Gorbaciov. Potrivit cotidianului The New York Times, în afara faptului că Rusia ar fi încălcat Tratatul INF, Administrația SUA vrea să renunțe la acest acord deoarece este constrânsă să nu dezvolte armament care ar putea fi folosit pentru descurajarea Chinei în consolidarea poziției în vestul Oceanului Pacific. Dat fiind că nu este semnatară a Tratatului INF, China a putut dezvolta rachete nucleare cu raze medii de acțiune.

Putin a mai afirmat că Rusia va începe să dezvolte noi rachete, inclusiv supersonice.

Liderul de la Kremlin le-a mai spus oficialilor ruși să nu inițieze discuții privind dezarmarea cu Washingtonul.

Rusia a suspendat tratatul INF, după o decizie similară a SUA, a transmis sâmbătă Putin, citat de Reuters.

„Partenerii americani au declarat că suspendă participarea la acord, astfel încât facem același lucru”, a spus Putin în timpul unei întâlniri televizate cu miniștrii de Externe și ai Apărării.

Statele Unite vor suspenda începând de sâmbătă obligațiile asumate în cadrul Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF), semnat cu Rusia, a anunțat vineri secretarul de Stat, Mike Pompeo.

foto: Hepta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
China și SUA ar trebui să fie parteneri, a declarat Xi Jinping