Purtătorul de cuvânt al Spitalului Floreasca: ANMCS a suspendat procesul de acreditare al spitalului. Activitatea nu e afectată

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Floreasca: ANMCS a suspendat procesul de acreditare al spitalului. Activitatea nu e afectată
Publicat: 30/12/2019, 18:12

„Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate a suspendat procesul de acreditare al spitalului, nu activitatea spitalului. Nucleul de management al calității din spital se va întâlni și va stabili ce avem de făcut, în urma acestei suspendări. (…) Spitalul Floreasca urma să fie acreditată anul viitor. Acum s-a suspendat acest procrs de acreditare. Vom transmite un comunicat de presă”, a spus Oprița, pentru MEDIAFAX.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Floreasca a precizat că pacienții și activitatea întregului spital nu sunt afectate.

Referitor la aceeași decizie a ANMCS, deputatul Emanuel Ungureanu consideră că șeful acestei autorități ar trebui să demisioneze, făcând referire la Vasile Cepoi.

„Din punctul meu de vedere, conducerea ANMCS ar trebui să-și dea demisia urgent în urma acestei decizii, pentru că ei sunt responsabili direct că nu au supravegheat ca în procesul de acreditare a acestei proceduri interne care ține de dezinfecția pacienților să fie construită corect. Practic, prin acestă decizie, ANMCS și-a dat cartonaș roșu și eu cer public demiterea domnului Cepoi. Cred că deocamdată avem de-a face cu fonduri care deja au fost date, iar suspendarea acreditării intră în vigoare atunci când există și un act în acest sens, pe care eu nu l-am văzut. Oricum, domnul Cepoi nu poate lua decizii de capului lui. (…) În mod normal, această situație (suspendarea acreditării) nu se poate întâmpla într-un stat civilizat peste noapte din cauza inconștienței unui individ ca Cepoi”, este de părere Ungureanu, cel care a și făcut publicat cazul de la Spitalul Floreasca.

Procesul de acreditare a Spitalului Floreasca din Capitală a fost suspendată, luni, de Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS), ca urmare a faptului că o pacientă de 66 de ani a ars pe masa de operație, iar unitatea medicală nu a raportat incidentul.

„Suspendarea acreditării unității sanitare se dispune până la remedierea de către aceasta a deficiențelor care au condus la suspendarea acreditării, dar nu mai mult de șase luni de la data intrării în vigoare a ordinului de suspendare. În termen de maximum cinci zile lucrătoare de la primirea ordinului, unitatea sanitară elaborează și transmite A.N.M.C.S. spre avizare planul de măsuri pentru remedierea cauzelor care au condus la suspendarea acreditării”, anunță autoritatea într-un comunicat publicat pe site.

Conform sursei citate, pe parcursul perioadei de suspendare, unitatea sanitară raportează săptămanal către A.N.M.C.S. măsurile adoptate pentru remedierea neconformităților.

„Având în vedere constatarea de către Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate a apariției la nivelul Spitalului Clinic de Urgentă București a unui eveniment advers grav asociat asistenței medicale neraportat de către unitatea sanitară în termenul prevăzut la art. 8 alin. (2) din Metodologia de monitorizare a unităților sanitare acreditate aprobată prin Ordinul Președintelui Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate nr. 639/2016, dar și referatul Unității de Evaluare și Acreditare a Spitalelor, din 30.12.2019, vă comunicăm că ANMCS a emis ordinul de suspendare a acreditării Spitalului Clinic de Urgență București”, se arată în comunicatul ANMCS.

Ministrul Costache a fost prezent, luni, la Spitalul Floreasca, pentru a avea o discuție cu managerul și directorul medical al unității sanitare. La ieșirea din spital, ministrul a fost întrebat de jurnaliști dacă există protocoale în ce privește raportarea cazurilor precum cel al pacientei de 66 de ani, care a fost arsă pe masa de operație.

„Protocoalele nu au fost respectate. Există niște protocoale standard care sunt elaborate de către ANMCS (Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate – n.red.). Este un eveniment deosebit de grav, un eveniment santinelă, un eveniment care nu trebuie să se întâmple niciodată și care trebuie raportat imediat. Aceste evenimente sunt, din fericire, deosebit de rare. (…) Nu sunt mușamalizate pentru că nu pot fi mușamalizate”, a spus Victor Costache.

Anterior vizitei la spital, ministrul Sănătății a anunțat tot luni, în ședința de Guvern, că există un raport preliminar realizat de Corpul de Control și l-a asigurat pe prim-ministrul Ludovic Orban că „responsabilii vor fi sancționați conform legii”.

„Din păcate, după cum știți, pacienta a decedat ieri seară, și vrem să transmitem condoleanțele noastre familiei îndurerate. Deja avem un raport preliminar al Corpului de Control care denotă o cascadă de nereguli deosebit de grave și vreau să vă asigur că vom face totul ca acest gen de eveniment revoltător să nu se mai întâmple într-u spital din România și să vă asigur că echipele noastre lucrează pentru aflarea adevărului”, a declarat Victor Costache, la începutul ședinței de luni a Guvernului.

Serviciul Omoruri al Poliției Capitalei a deschis un dosar penal de ucidere din culpă după ce femeia care a ars pe masa de operații de la Spitalul Floreasca a murit duminică seară.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Moment ISTORIC în România. Intră în vigoare oficial pe 31 martie: Vom avea drepturi depline
Exclusiv: Anghel Damian n-o scapă din ochi pe Theo Rose. Iubitul vedetei a păzit-o la...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
O navă de război misterioasă care s-a scufundat în 1742 a fost, în sfârșit, identificată