Primele informații privind colaborarea lui Munteanu cu securitatea. CNSAS: Dosarul nu e finalizat

Primele informații privind colaborarea lui Munteanu cu securitatea. CNSAS: Dosarul nu e finalizat
Publicat: 08/06/2016, 14:22
Actualizat: 08/06/2016, 15:34

„Dosarul (lui Marian Munteanu – n.r.) este încă în cercetarea CNSAS. Nu s-a dat încă un răspuns oficial. Este o direcție de investigații care, sesizată fiind, investighează dosarul de aici și cere informații și de la alte instituții, cum ar fi SRI sau SIE”, a declarat pentru MEDIAFAX Dinu Zamfirescu, membru al Colegiului CNSAS.

El a mai spus că referatul Direcției de investigații, făcut pe baza constatărilor și informațiilor din dosar, este trimis Oficiului juridic al CNSAS, apoi supus Colegiului CNSAS, care decide dacă îl trimite Curții de Apel pentru a constata dacă persoana cercetată a fost sau nu colaborator al Securității.

Dinu Zamfirescu a mai spus că nu poate estima când va fi luată decizia în privința lui Marian Munteanu, deoarece depinde și de celelalte instituții, care ar trebui să furnizeze informații în acest caz.

CNSAS a demarat verificarea lui Marian Munteanu, la solicitarea PNL. Potrivit legii, verificarea sa era obligatorie doar în cazul în care are fi ajuns să își depună candidatura la BEC, ceea ce nu s-a mai întâmplat, având în vedere că el a fost retras de PNL din cursa pentru Primăria Capitalei, la doar 10 zile de la nominalizare, ca urmare a valului de critici ale societății civile. Marian Munteanu a negat tot timpul că ar fi colaborat cu Securitatea.

Surse din Colegiul CNSAS au declarat pentru MEDIAFAX că citatele din articolul publicat în cotidianul Adevărul sunt veridice și că autoarea nu putea să publice fotocopia angajamentului lui Marian Munteanu deoarece aceasta s-a acreditat ca cercetător, iar în această calitate nu a putut decât să transcrie filele cuprinse în dosarul lui Marian Munteanu.

Marian Munteanu, liderul studenților din Piața Universității, cel care, pentru doar câteva zile, a fost candidatul PNL pentru Primăria Capitalei, la alegerile locale de luna aceasta, a semnat, în 28 martie 1988, un angajament cu fosta Securitate, primind numele conspirativ „Ioan”, relatează Adevărul.

„Subsemnatul Munteanu Marian Teofan-Dragoș, născut în data de 19.06.1962, fiul lui Vladimir și al Mariei, student la Facultatea de Filologie, domiciliat în București, mă angajez să sprijin în mod organizat și secret organele de securitate. Mă angajez, totodată, ca în activitatea mea să dau dovadă de sinceritate și corectitudine și să nu fac cunoscut nimanui, indiferent de gradul de rudenie sau prietenie, nimic în legătură cu această activitate. Datele pe care le voi furniza le voi semna cu numele de Ioan”, scrie cotidianul citat.

Potrivit sursei citate, conform dosarului de la CNSAS al lui Marian Munteanu, acesta a scris prima notă informativă sub numele „Ioan” la scurt timp după momentul semnării angajamentului de colaborare cu Securitatea. Este vorba despre o informare din 19 aprilie 1988, avându-l ca subiect pe un profesor portughez.

„Adevărul” l-a contactat telefonic pe Marian Munteanu, pentru a discuta cu el despre dosarul de la CNSAS în care apare ca persoana de sprijin „Ioan” a Securității. Munteanu a fost rugat să răspundă dacă își menține în continuare declarațiile, făcute de-a lungul timpului, referitoare la necolaborarea lui cu fosta Securitate, dar și să comenteze activitatea lui din perioada 28 martie 1988 – 2 martie 1989, momentul în care a semnat angajamentul și cel în care colaborarea a încetat. Munteanu, însă, a avut un răspuns evaziv, evitând să răspundă concret la întrebări, ba oprind orice discuție care viza dosarul lui, susținând că „nu sunt interesat”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului