Primarii din Ardeal, nemulțumiți de rectificarea bugetară: Suntem într-un derapaj masiv, avem datorii

Primarii din Ardeal, nemulțumiți de rectificarea bugetară: Suntem într-un derapaj masiv, avem datorii
Publicat: 06/08/2019, 16:24

Primarul Aradului, Călin Bibarț (PNL), a declarat, marți, corespondentului Mediafax, că nu este mulțumit de proiectul de rectificare bugetară, în condițiile în care orașul a pierdut, în ultimii doi ani, aproape 30 de milioane de euro ca urmare a măsurilor luate de Guvern.

„Nu avem cum să fim mulțumiți din moment ce pierdem în fiecare an ca urmare a măsurilor Guvernului circa 15 milioane de euro pe an. Deci în doi ani de zile am pierdut 30 de milioane de euro și ni se întorc zero lei, zero barat. Aradul, alături de alte orașe mari, suntem principali contributori la bugetul central. Nu suntem mulțumiți, deloc, nici anul trecut, nici anul acesta. Ei sunt într-o situație financiară proastă, în care acest Guvern a ajuns datorită incapacității sale de a manageria o țară. Sunt măsuri luate pe picior, măsuri fiscale schimbate de la o zi la alta și neseriozitate în abordarea discuțiilor. Nu noi ne-am adus în situația aceasta, ei ne-au adus. Au transferat către autoritățile locale cheltuieli fără sursă bugetară”, a afirmat Călin Bibarț.

Primarul Aradului a precizat că la această rectificare bugetară ar fi fost normal ca orașul să primească măcar banii pierduți în ultimii doi ani.

„Nu avem pretenția, deși ar fi normal la cât contribuie Aradul la bugetul central, dar cel puțin pierderile bugetare luate ca urmare a măsurilor fiscale luate de Guvern să ne fie compensate. Sunt aproape 15 milioane de euro anul trecut și 15 milioane de euro anul acesta, acești bani să ni se dea înapoi. Și dacă ne-au încărcat cu cheltuieli sociale, să ne asigure și finanțarea. La fel ca fiecare primărie, încercăm să ne ținem în frâu cheltuielile, dar problema este că ne afectează investițiile, capacitatea de a derula investițiile”, a mai spus Călin Bibarț.

Și primarul Reșiței, Ioan Popa (PNL), este nemulțumit de proiectul de rectificare bugetară, având în vedere că orașul are datorii de patru milioane de lei la furnizori și va primi doar un milion și ceva de lei.

„Știu că primim un milion și ceva de lei la rectificare. Noi suntem într-un derapaj masiv, avem undeva la vreo patru milioane de lei datorii la furnizori. Evident că ne bucurăm că primim ceva, dar asta nu rezolvă problema de distribuție a impozitului pe venit, asta este problema noastră. Impozitul pe venit a scăzut de la 16 la zece la sută și noi am pierdut o parte din bani, pe care nu-i vom recupera prin aceste rectificări bugetare. Sunt binevenite sumele de bani de la rectificare, pentru că eram într-o situație financiară extrem de proastă. Noi am avut un plan de investiții anul trecut, care s-a derulat pe o perioadă mai lungă de timp la care noi ne-am angajat și ne-am trezit că pe măsură ce derulam lucrările, ni s-a tăiat din buget, efectiv s-au acumulat în timp datoriile de patru milioane de lei. Cei un milion și ceva de lei pe care-i primim la rectificare reprezintă 25 la sută din ce ar trebui să primim ca să ne reechilibrăm”, a afirmat primarul Reșiței.

Ioan Popa a mai adăugat că, în acest an, au fost luate o serie de măsuri pentru a se putea acoperi datoriile, printre care concedierea a 67 de persoane din Primăria Reșița și reducerea salariilor cu cinci la sută.

„Noi am luat măsuri, noi am dat afară 67 de oameni din primărie în acest an, în perioada aprilie-mai, am închis 70 de posturi vacante, am redus salariile cu cinci la sută la tot personalul din primărie, am luat măsuri ca să închidem acest decalaj. Prin ceea ce am întreprins noi, facem o economie de vreo 1,5 milioane de euro pe an. Am încercat prin această măsură de reducere de personal, de resursă umană și de salarizare să acoperim această gaură”, a explicat primarul Reșiței.

Ministerul Finanțelor a publicat proiectul de rectificare a bugetului, cheltuielile bugetului general consolidat se majorându-se cu suma de 3.959,4 milioane lei, iar deficitul bugetului general consolidat în termeni cash se menține la nivelul de 2,76% din PIB, cât s-a stabilit inițial.

Au pierdut bani ministerele Educației Naționale, Fondurilor Europene, Cercetării și Inovării, Agriculturii și Dezvoltăroo Rurale, Pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Economiei, Apelor, Pădurilor și Mediului, Transporturilor, la care se adaugă Secretariatul General al Guvernului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
Vreme de coșmar. Ține o săptămână
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Horoscop zilnic, 20 aprilie 2024: Leii trebuie să fie foarte atenți în fața cui își...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Tulburătoare și Înălțătoare discuția dintre Ana Blandiana și Adrian Artene | ALTCEVA CU ADRIAN ARTENE