Primăria generală NU AUTORIZEAZĂ Mitingul Diasporei din 10 august. Nu se poate organiza PROTEST LEGAL cu 1 milion de oameni în București

Primăria generală NU AUTORIZEAZĂ Mitingul Diasporei din 10 august. Nu se poate organiza PROTEST LEGAL cu 1 milion de oameni în București
Publicat: 20/07/2018, 06:34
Actualizat: 26/03/2019, 04:03

Primarul general al Capitalei cere Federației Românilor de Pretutindeni, care a cerut autorizarea unui protest pe 10 august anunțând un milion de participanți, să-și reconsidere cererea din punct de vedere al numărului, precizând că la mitingul PSD au fost 250.000 de participanți declarați.

„Am luat act, la revenirea din concediul legal de odihnă, de faptul că cererea Federației Românilor de Pretutindeni de a organiza un miting în București a primit aviz negativ din partea Comisiei de Avizare a evenimentelor, motivul invocat fiind acela că 1 milion de participanți, potrivit cifrei înaintate de către organizatori, ar perturba grav activitatea și libera circulație în Capitală, inclusiv a vehiculelor care intervin în situații de urgență și ar pune forțele de ordine în imposibilitatea de a garanta siguranța, atât a manifestanților, cât și a celorlalți cetățeni care tranzitează zona fără a participa la miting”, a transmis Gabriela Firea, prin intermediul unui comunicat de presă remis joi seară Mediafax.

românii din diaspora promit să vină la protest

Primarul precizează că, în situația în care organizatorul își va reconsidera solicitarea inițială, astfel încât să se încadreze în limite rezonabile din punct de vedere al numărului participanților, Comisia își va reevalua punctul de vedere și nu va mai exista niciun motiv pentru a nu fi autorizată manifestația.

„Pentru comparație, la mitingul organizat de PSD în data de 9 iunie 2018, despre care s-a vorbit în acest context, în spațiul public, numărul de participanți declarați de organizatori în Piața Victoriei a fost de 250.000, iar în momentul de vârf al evenimentului s-au înregistrat un număr de 380.000 – 400.000 de persoane, care ocupau în întregime Piața Victoriei, precum și străzile adiacente. Inițial, PSD a intenționat organizarea unui miting la care să participe 1 milion de persoane, dar în urma discuțiilor cu instituțiile implicate în menținerea ordinii publice și a gestionării situațiilor de urgență s-a decis redimensionarea evenimentului în concordanță cu particularitățile și capacitatea zonei vizate”, completează Gabriela Firea.

Primăria Capitalei transmite că nu vrea să obstrucționeze în niciun fel manifestațiile publice, dar cere ca organizatorii să-și asume explicit respectarea legii și „să-și dimensioneze acțiunile astfel încât să nu fie periclitată siguranța nici a participanților, nici a celorlalți cetățeni”.

„Solicit să se pună capăt acuzațiilor și jignirilor proferate în spațiul public la adresa mea și a Primăriei Capitalei, câtă vreme nu există niciun motiv pentru care vreo entitate să fie lezată de vreo acțiune ireversibilă a autorităților. Legea și regulile sunt aceleași pentru toată lumea și nu se aplică după principiul „cine țipă mai tare”. Democrația înseamnă respectarea libertăților cetățenești câtă vreme acestea nu încalcă libertățile celorlalți. Regret că unii oameni politici cu pretenții s-au grăbit să arunce cu invective și acuzații, fără să cunoască situația de fapt și legea sau, mai grav, cunoscându-le dar ignorându-le cu bună știință, doar pentru câștiguri efemere în planul imaginii”, a mai transmis edilul.

Mișcarea #rezist a reacționat imediat la decizia primăriei și invită românii care muncesc în strănătate să posteze fotografii cu mesaje pentru PSD.

„După încercările de blocare a dreptului la vot al românilor din diaspora, PSD vrea să le interzică și dreptul la liberă exprimare și protest pașnic în București,” se scrie în mesajul de pe pagina de Facebook a grupării. „Invităm fiecare român care lucrează în afara țării, și nu numai, să își facă o poză la locul de muncă afișând un mesaj pentru PSD.”

Președintele PNL București, Cristian Bușoi, a declarat, joi, că pretextul pentru care administrația nu a autorizat mitingul diasporei din Capitală de pe 10 august este „o aiureală„.

„Decizia administrației PSD din București, în lipsa doamnei Firea, semnată cu mâna unui domn viceprimar, care prin exprimările sale publice atacă des bunul simț și limba română, este o golănie politică pesedistă, pentru care viceprimarul respectiv ar trebui să plătească cu funcția. Pentru că administrația PSD-Firea știe că puterea stă în pixul ei și pentru că are tupeul să folosească o interpretare abuzivă a Legii 60/1991 privind adunările publice, a decis să blocheze mitingul diasporei din 10 august, la București. Pretextul folosit de administrația PSD și anume că mitingul diasporei durează până la ora 23:00 este o aiureală, din moment ce mitingul PSD din luna iunie a durat vesel și neîntrerupt tot până la aceeași oră”, a transmis Cristian Bușoi într-un comunicat de presă remis de Mediafax.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Capcana STB pentru șoferii nesimțiți. Nimeni nu mai scapă
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Tatăl lui Mirel Dragomir, despre crima sângeroasă comisă de fiul său: "Nu pot să-l privesc...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Test de cultură generală. Care a fost prima țară care a trecut la ora de...