Dosarele care îi vizează pe Ghiță, Udrea, Dragnea, preluate de noile completuri de judecată. Prima ședință într-o altă formulă la ÎCCJ

Dosarele care îi vizează pe Ghiță, Udrea, Dragnea, preluate de noile completuri de judecată. Prima ședință într-o altă formulă la ÎCCJ
Publicat: 19/12/2018, 09:52
Actualizat: 26/03/2019, 06:13

Pe rolul Completului 1 de 5 judecători sunt procesele lui Sebastian Ghiță, în care fostul deputat a fost achitat pe fond alături de fostul edil al Ploieștiului, Iulian Bădescu, cel în care au fost achitați pe fond George Scutaru și Dan Motreanu, precum și cel în care au fost condamnați Cristian Rizea și Lucian Colțea.

Fostul deputat Sebastian Ghiță este judecat în acest dosar pentru dare de mită, instigare la abuz în serviciu și spălare de bani. Potrivit Codului Penal, infracțiunea de spălare de bani se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea exercitării unor drepturi. Astfel, procurorii au solicitat magistraților de la Curtea Supremă să dispună, pentru Sebastian Ghiță, pedeapsa de 10 ani de închisoare. Totodată, acuzarea a mai cerut să fie confiscată de la Ghiță suma de 1.116.000 lei și ca cei doi să plătească prejudiciul de 1.500.000 lei. Procurorul a mai cerut ca lui Iulian Bădescu să îi fie confiscată suma de 900.000 lei.

Fostul primar al Ploieștiului, Iulian Bădescu, este acuzat de luare de mită și abuz în serviciu având drept consecință obținerea pentru altul a unui folos necuvenit.

„Nu am discutat niciodată cu Ghiță de vânzarea/cumpărarea casei din Ploiești. Ca om, și eu și familia mea am pierdut foarte mulți bani. Nu sunt vinovat cu absolut nimic. În ceea ce privește acuzațiile DNA, nu am făcut ceva să prejudicieze Consiliul Prahova și nici să îmi pericliteze cariera. Nu știu ce va face domnul Ghiță. Este problema domniei sale. Sper să fie sănătos. E cel mai important. În ceea ce mă privește, aceste denunțuri au fost făcute la Parchetul Curții de Apel Ploiești, au fost înregistrate de către domnul Negulescu. Domnul Negulescu, după ce a întocmit aceste declarații și le-a realizat, a declinat competența către DNA, dar cu acest material probatoriu existent”, declara în urmă cu un an fostul primar al Ploieștiului.

Tot pe rolul acestui complet se află în apel dosarul în care Viorel Hrebenciuc a fost condamnat de Secția Penală a Înaltei Curți la 2 ani de închisoare cu exectare, aceeași pedeapsă primindu-o și Ioan Adam în dosarul retrocedărilor frauduloase de păduri.

Pe rolul Completului 2 de 5 judecători se află dosarul în care Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanță la 3 ani și 6 luni de închisoare pentru instigare la abuz în serviciu în legătură cu angajările fictive la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (D.G.A.S.P.C.) Teleorman.Completul a decis amânarea procesului pentru data de 21 ianuarie, pentru că apărătorul unuia dintre inculpați nu s-a putut prezenta.

Potrivit procurorilor, în 2006, pe când era președinte al Consiliului Județean Teleorman, dar și președinte al filialei județene a PSD, Liviu Dragnea le-a cerut șefelor de laDirecția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Teleorman să angajeze două tinere, Adriana Botorogeanu și Anisa Stoica. Desigur, deși au figurat vreme de6 ani și jumătatepe statele de plată ale unei direcții ferită de controale, cele două nu au fost nici măcar o zi la muncă dintr-un motiv foarte simplu: în aceeași perioadă munceau cu sârgpentru PSD Teleorman. Situația a fost cunoscută și de soția de atunci a liderului PSD, Bombonica Prodana, care însă a scăpat de procesplătind o treime din prejudiciul imputatîn dosar.”DNA, pentru mine, vrea închisoare pe viață. Pentru mine și pentru alți oameni politici,vrea pe viață,” a declarat Liviu Dragnea la ultimul termen al procesului. „Se dorește în continuare să se continue cu aceastăserie de abuzuri, cu această justiție cu probe contrafăcute, cu amenințări și cu înscenări, dar să nu fim foarte încruntați, până la urmă, instanța decide. Eu nu vreau să influențez justiția. Niciodată nu mi-am permis să îmi dau cu părerea pe ce va face instanța, dar toate afirmațiile, toate acuzațiile, toate protestele au un singur scop : să încerce să influențeze decizia instanței. (…) Am spus-o, noi cei care suntem târâți în acest proces, pentru noi este o poveste de viață. Sunt oameni care au fost acolo în sală, careau viețile distruse. Mă simt vinovat că de asta sunt acești oameni aici.Am afirmat cu tărie nevinovăția mea, nu am comis absolut niciuna din faptele presupusele fapte pe care DNA le-a aruncat în rechizitoriu.”

Tot pe rolul acestui complet se află în apel și dosarul lui Sebastian Ghiță, în care acesta a fost achitat pentru acuzațiile că ar fi intervenit la vârful Poliției Prahova și Parchetului Curții de Apel Ploiești.

Acest complet mai ia în discuție miercuri contestațiile în anulare formulate de Alina Bica, Șerban Pop, Dan Șova, Constantin Niță sau Dinu Pescariu împotriva deciziilor instanței ierarhic inferioare.

La Completul 3 de 5 judecători va fi luată în discuție o contestație în anulare declarată de Elena Udrea, precum și apelul formulat de DNA în dosarul lui Toni Greblă, fost senator achitat pentru faptele de corupție în dosarul „Ferma struților”.

Avocații Elenei Udrea și Alinei Bica au încercat să convingă o instanță din Costa Rica de anularea condamnărilor primite în România de cele două, prezentând informații despre decizia Curții Constituționale privind sistemul completului de cinci judecători. Autoritățile române au negat oficial argumentația, iar judecătorii din San Jose au decis menținerea lor în detenție până la finalizarea procedurilor de extrădare.Elena Udrea și Alina Bicaau fost reținutepe 3 octombrie de autoritățile din Costa Rica, în baza unor mandate Interpol emise la cererea României.

Componența noilor completuri în materie penală este:

C1 penal – Nenita Simona Cristina, Dragomir Iulian, Epure Constantin, Marius Foitos, Matei Ionuț

C2 penal – Enceanu Simona Daniela, Rog Tatiana Lucia, Rus Alexandra Iuliana, Mera Luciana, Popa Rodica Aida

C3 penal – Vasile Francisca Maria, Cerbu Silvia, Bogdan Ioana, Alexandrescu Anca Mădălina, Iancu Ana

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a organizat pe 13 decembrie noua tragere la sorți a completurilor de 5 judecători pentru anul 2018, așa cum a cerut Secția pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii. De data aceasta, sunt în total șase completuri de 5 judecători, spre deosebire de 4, câte erau până acum. La începutul anului 2019, va avea loc o nouă tragere la sorți.

Au fost trase la sorți trei completuri de judecători în materie penală și trei în materie civilă, spre deosebire de câte două, câte erau până acum.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
Alimentul-minune pe care japonezii îl mănâncă înainte de a merge la somn. Se trezesc fericiți...
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Marea Britanie îşi întăreşte legislaţia împotriva pornografiei deepfake
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
INTERZIS total pentru cei care stau la APARTAMENT. Regula obligatorie pentru ziua de 1 Mai
Capii lumii interlope, la priveghiul lui Costel Corduneanu. Hotelurile din Iași nu mai au camere
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Corpurile femeilor au devenit „câmpuri de luptă”, avertizează ONU