Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans: Dacă NU era membră UE, România risca INGERINȚE RUSE precum cele din Ucraina

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans: Dacă NU era membră UE, România risca INGERINȚE RUSE precum cele din Ucraina
Publicat: 11/03/2019, 20:25

„Integrarea europeană a făcut atât de multe lucruri în ultimii 20 de ani. Avantajul de a fi în poziția mea, de a avea traiectoria mea publică (…) este că vă pot spune că am văzut România cu ochii mei și era complet diferită la sfârșitul anilor 1980 și la începutul anilor 1990. Dacă îmi spuneați atunci că România va fi un stat membru al Uniunii Europene în 2007, v-aș fi spus că trebuia să ne internăm într-un spital de boli mintale. Dar poporul român a făcut acest lucru posibil. Și restul Uniunii Europene a făcut acest lucru posibil. A fost un eveniment istoric. Nu este niciun dubiu în mintea mea că, dacă nu făceați acest pas istoric, ceea ce Putin face acum în Ucraina ar fi făcut și în România. Pentru mine, aceasta este o problemă fundamentală”, a declarat Frans Timmermans.

Rusia a anexat regiunea ucraineană Crimeea în anul 2014. Administrația Vladimir Putin este acuzată că oferă susținere grupurilor insurgente separatiste proruse implicate în confruntări militare cu serviciile de securitate ucrainene în provinciile Lugansk și Donețk. Moscova neagă acuzațiile.

Frans Timmermans: De când am publicat raportul MCV nu am văzut niciun progres în România

„Am spus clar că vreau să vorbesc cu reprezentanții Guvernului României despre recomandările pe care Comisia le-a dat în raportul MCV. Vrem să ne asigurăm că există progrese în privința Justiției din România, vrem să ne asigurăm că lupta împotriva corupției continuă, pentru că este foarte important pentru viitorul acestei țări. Problema mea este că de când am publicat raportul MCV nu am văzut niciun progres”, a declarat prim-vicepreședintele CE, Frans Timmermans, luni, la București.

Întrebat despre activarea articolului 7 din Tratatul UE, cum s-a întamplat în cazul Ungariei și al Poloniei, oficialul european nu a dorit să speculeze ce se va întâmpla, însă a zis că România poate utiliza raportul MCV pentru a se pune în acord cu Comisia Europeană.

„Nu voi specula următorii pași. Fiecare țară este diferită și avem o posibilitate unică cu România pentru că poate utiliza raportul MCV pentru a rezolva chestiunile cu care nu suntem de acord astăzi. Să sperăm că vom fi de acord mâine. Trebuie să ne asigurăm că facem pași înainte. Ne-am oferit de multe ori ca atunci când puneti la cale o legislatie nouă să veniți înainte să ne sfătuim, asta e ce spun de fiecare dată ca România să nu mai facă pași în direcția greșită. Știu că e necesară transpunerea deciziilor CCR în legislație, dar la fel de important e să nu faceți pași înapoi în lupta împotriva corupției”, a mai spus Frans Timmermans.

Oficialul european a participat, luni, la Biblioteca Centrală Universitară din București, la evenimentul la care Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) i-a acordat înalta distincție de Doctor Honoris Causa. La eveniment a vorbit despre drepturi și libertăți fundamentale, dar și despre statul de drept, spunând că atunci când acesta este încălcat, insituțiile sunt puse sub un anumit control.

„Dacă o democrație decide să introducă legi care încalcă drepturile fundamentale, trebuie să ne asigurăm că în Europa de după război așa ceva nu mai este posibil. Societatea noastră și instituțiile noastre sunt bazate pe democrație, stat de drept și respectarea drepturilor omului. Nu poți să folosești unul dintre aceste concepte împotriva celuilalt. Dar ceea ce am văzut în ultimii ani, din păcate, foarte des, că Comisia Europeană, Consiliul Europei, spre exemplu, critică schimbări care ar spori controlul puterii executive asupra celei judiciare și uneori această sporire a ingerințelor se apără cu argumentul că . Și când sunt criticate atacurile împotriva mass-media cei care se lansează în aceste atacuri spun că eu dețin majoritatea. Este un concept fundamental pentru funcționarea societăților noastre. O democrație poate fi judecată prin protejarea minorităților. Majoritatea de azi ar putea fi minoritatea de mâine. Ce se întâmplă atunci când statul de drept este încălcat? Vedem că instituțiile sunt puse sub un anumit control. Dacă statul de drept este amenințat, dacă presa este îngrădită, dacă democrația este reinterpretată după ideea că câștigătorul ia totul, atunci cu siguranță veți vedea acest lucru consemnat”, a declarat Frans Timmermans la evenimentul la care a fost decorat de SNSPA.

Prim-vicepreședintele CE Frans Timmermans se află în România cu ocazia reuniunii informale a miniștrilor și secretarilor de stat pentru afaceri europene din statele membre ale Uniunii Europene, în contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene. Oficialul european a participat, luni, la Biblioteca Centrală Universitară din București, la evenimentul la care Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) i-a acordat înalta distincție de Doctor Honoris Causa. După evenimentul organizat de SNSPA, Timmermans a plecat la Palatul Victoria, unde are o întrevedere cu premierul Viorica Dăncilă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia