Peste 100.000 de români, în frunte cu Familia Regală și Klaus Iohannis, așteptați în Orașul Unirii de 1 DECEMBRIE

Peste 100.000 de români, în frunte cu Familia Regală și Klaus Iohannis, așteptați în Orașul Unirii de 1 DECEMBRIE
Publicat: 24/11/2018, 10:43

La 100 de ani de la Marea Unire, la Alba Iulia sunt așteptați peste 100.000 de oameni, mai mulți decât au fost acum 100 de ani, când cei 1.228 de delegați au decis unirea Transilvaniei cu România.

Viceprimarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că președintele Klaus Iohannis va veni la Alba Iulia după ce va participa la parada militară de la București, cu elicopterul, dacă vremea va permite, sau cu avionul până la Sibiu.

Șeful statului va participa, la ora 15.00, la inaugurarea Monumentului Marii Uniri, o construcție de 20 de metri înălțime, din piatră, sub forma a patru cruci și a două litere „U” întoarse. Acesta este finalizat recent, construcția fiind finanțată de Ministerul Culturii cu 10,2 milioane de lei. Tot cu această ocazie va fi inaugurat și Podul Unirii, care face legătura între monument și Catedrala Reîntregirii, în care au fost încoronați Regii Ferdinand și Maria.

Klaus Iohannis va participa, de la ora 15.00, la ceremonialul militar, care se anunță a fi cel mai grandios din ultimii ani. Prin fața oamenilor vor defila peste 2.000 de militari, din cadrul Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Afacerilor Interne, dar și foarte multe mijloace tehnice, între care Humvee-uri (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle), Vamtac, TAB-uri Zimbrul, TAB-uri cu aruncător de cal. 82 mm, autocamioane DAC cu aruncătoare de calibru 120 mm, autospeciale pentru depistarea dispozitivelor explozive improvizate, autocamioane DAC cu tunuri antiaeriene 2×35 mm, sisteme de rachete HAWK, radare mobile, centre de comunicații transportabile tip container radioreleu îmbarcate pe camion.

Dacă vremea va fi favorabilă, de la Baza 71 Aeriană „General Emanuel Ionescu” Câmpia Turzii vor decola nouă elicoptere de atac IAR 330 PUMA, care vor zbura în celule de câte trei. Parada va fi deschisă de trei elicoptere cu steag tricolor.

De asemenea, potrivit ultimelor informații, cerul va fi brăzdat de șase avioane supersonice de luptă F16, două avioane de transport – C17 J Spartan și C 130 Hercules – cinci avioane IAR Șoim.

La Alba Iulia sunt așteptați aproape toți membrii Familiei Regale, Patriarhul României și al Ierusalimului, mai mulți comisari europeni, miniștri, parlamentari de la toate formațiunile politice, primari din mai multe județe ale țării, dar și din Austria, Germania și Italia.

Manifestările prilejuite de Ziua Națională a României vor începe, în acest an, din seara zilei de 29 noiembrie cu spectacol de folk, la Casa de Cultură a Sindicatelor.

În dimineața zilei de 30 noiembrie manifestările continuă cu ceremonii militare de depunere de coroane și jerbe de flori la Statuile lui Ion I.C. Brătianu, Iuliu Maniu, Mihai Viteazul, Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, dar și cu arborarea drapelului în Piața Tricolorului.

De asemenea, vor fi depuse coroane și jerbe de flori și la mormântul lui Samoilă Mârza, singurul fotograf al evenimentelor de la 1 Decembrie 1918. Nici după 100 de ani nu există explicații clare cum de singurele fotografii de la cel mai mare act de voință al tuturor românilor au fost făcute de un tânăr de 32 de ani, venit dintr-un sat de lângă Alba Iulia. Cert este că nici Samoilă Mârza nu știa că el urma să fie singurul „fotograf al Unirii”. Pe de o parte, unele surse istorice susțin că fotograful oficial al orașului, Arthur Bach, angajat de către organizatorii Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, ar fi boicotat evenimentul, însă altele arată că el nu a fost contactat deoarece nimeni nu s-a gândit la acest aspect.

Vor mai fi depuse coroane și jerbe de flori și la mormântul lui Ion Arion, singurul „erou martir al Marii Uniri”, care a fot împușcat în 30 noiembrie 1918 pentru că flutura, pe geamul trenului care ducea spre Alba Iulia, steagul tricolor și milita pentru unirea Transilvaniei cu România.

Tot în ziua de 30 noiembrie, în program mai figurează lansarea unor volume de artă, dezvelirea a două busturi – Thomas Woodrow Wilson și Emmanuel de Martonne -, respectiv concerte de muzică ușoară și clasică.

În dimineața Zilei de 1 Decembrie programul continuă, de la ora 7.00, cu oficierea Serviciului Religios, la Catedrala Încoronării din Alba Iulia.

De la ora 8.00 are loc Marșul Unirii. Zeci de mii de români din mai multe județe, Republica Moldova și diaspora sunt așteptați la un marș al Centenarului, organizat pentru unirea Republicii Moldova cu România. Traseul are șase kilometri, iar participanții la marș vor veni cu steaguri ale României de la 1918, însemne tricolore și vor intona cântece patriotice.

De la ora 10.30, în Sala Unirii din Alba Iulia, se va da citire „Rezoluțiunii Adunării Naționale de la Alba lulia”. Sala Unirii reprezintă un simbol și templu al României Mari, în care delegații românilor transilvăneni au votat Unirea Transilvaniei cu România, clădirea fiind proaspăt reabilitată.

La ora 10.45, în fața Sălii Unirii are loc primirea Soliilor din Cetățile de Scaun, iar cei prezenți vor asculta mesaje emoționante care vor aduce aminte de momentele petrecute la 1918.

De la ora 12.30 va avea loc sfințirea Monumentului Unității Naționale.

Masa populară va fi formată din circa 36.000 de porții, număr record. Bucătarii vor găti pentru turiști și localnici mămăligă cu brânză, fasole cu cârnați și varză cu cârnați.

În ziua de 1 Decembrie vor avea loc numai concerte de muzică populară și cântece patriotice, iar seara se va încheia cu spectacol de artificii și un omagiu sunetului românesc, cu un recital de nai și orgă.

În dimineața zilei de 2 decembrie va avea loc un spectacol pentru copii, reconstituirea momentului de intrare a Armatei Române la Alba Iulia și se va încheia cu concerte.

Cu autobuzele Societății de Transport Public se va circula, gratuit, de 1 Decembrie, iar circulația rutieră va fi dirijată de sute de polițiști, în speranța ca traficul să nu fie paralizat.

De asemenea, întrucât majoritatea străzilor vor fi blocate, la intrările în oraș, dinspre Cluj-Napoca, Sibiu și Munții Apuseni se vor amenaja parcări imense, pe terenuri agricole, în care încap peste 8.000 de mașini și 300 de autobuze.

În dimineața zilei de 1 Decembrie 1918, în sala mare a cazinoului militar s-au adunat cei 1.228 de delegați aleși din toate categoriile sociale și veniți de pe întreg cuprinsul pământului transilvan pentru a vota Unirea Transilvaniei cu România.

În cadrul Marii Adunări Naționale s-a prezentat Rezoluția de Unire care cuprindea un amplu și avansat program de reforme democratice care urmau să stea la temelia noului stat. Rezoluția adoptată de Marea Adunare Națională, primită cu entuziasm de mulțimea masată pe întinsul platou din spatele cetății, a pecetluit unirea Transilvaniei cu România și a conturat totodată sensul dezvoltării democratice a societății românești.

Rezoluția Marii Adunări Naționale a fost citită delegaților de către Vasile Goldiș, iar apoi a fost votată.

Pe 27 iulie 1990, Parlamentul a decis ca 1 Decembrie să devină Ziua Națională a României.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Sprijin de 330 LEI LUNAR în România. Decizia oficială anunțată azi, 29 martie
Exclusiv: Anghel Damian n-o scapă din ochi pe Theo Rose. Iubitul vedetei a păzit-o la...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Aaron Taylor-Johnson, a fi sau a nu fi noul James Bond?