CONTROALE la vamă și pachete MAI MICI. Pesta Porcină dă BĂTĂI DE CAP românilor care trimit produse TRADIȚIONALE rudelor din străinătate

CONTROALE la vamă și pachete MAI MICI. Pesta Porcină dă BĂTĂI DE CAP românilor care trimit produse TRADIȚIONALE rudelor din străinătate
Publicat: 26/12/2018, 18:28
Actualizat: 11/02/2019, 14:16

Majoritatea companiilor de transport din Bistrița preiau pachete și le duc în străinătate, dar își avertizează clienții că s-ar putea ca anul acesta porcul trimis cu autocarul să nu ajungă.

„Noi preluăm pachete ca în fiecare an, însă nu le putem garanta anul acesta clienților noștri că produsele lor din carne vor ajunge la destinație. Chiar și așa oamenii, care trimit de foarte multă vreme produse în străinătate, în perioada sărbătorilor, își asumă riscul și trimit rudelor de peste hotare pachete de Crăciun cu diferite preparate făcute în gospodărie”, a declarat, pentru corespondentul Mediafax, Alina Mărginean, de la o companie de transport internațional.

Veterinarii bistrițeni recomandă celor care vor să trimită produse tradiționale din porc în străinătate ca preparatele să fie achiziționate de la un producător autorizat și ambalate în așa fel încât să se vadă ștampilele de siguranță alimentară.

„Pot fi trimise fără niciun fel de restricții produse din carne de porc, achiziționate din spațiile autorizate, cu marcă de sănătate, ștampila aceea ovală care trebuie pusă pe etichetă. Sunt două tipuri de produse care pot fi transportate în străinătate. Primul tip, cel pentru consumul propriu și aici legislația nu interzice transportul acesteia, dar există o limitare legată de cantitate și cealaltă parte, unde nu s-a modificat nimic anul acesta, este legată de produsele achiziționate din spațiile autorizate„, a declarat, la rândul său, directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița-Năsăud, Ioan Bogolin.

Pesta porcină nu îi sperie pe bistrițeni, care trimit produse tradiționale rudelor din străinătate

Chiar dacă știu că este posibil ca pachetele lor să nu treacă de controlul de la vamă, bistrițenii își încearcă norocul și pregătesc, ca în anii trecuți,colete pe care le trimit rudelor din străinătate.

„Facem pachețele la fel ca și anii trecuți, cu tot ce trebuie pentru sărbătorile de iarnă: am pregătit cârnați, caltaboși, tobă, jumări și un pic de slănină papricată, pe care le trimitem acum. Am făcut pachețele ceva mai mici, am pus mai puține produse doar așa, de gust. Am trimis deja un pachet zilele trecute și a ajuns fără probleme, iar acum mai trimitem încă unul să se bucure și ei de sărbătorile de iarnă. Am tăiat un porc special pentru copiii mei care sunt plecați peste hotare, dar cu restricțiile acestea, o să fiu nevoit să trimit mai puțin și mai des. Acum am trimis produse proaspete pe care abia le-am pregătit. Carnea, cârnatul și coastele care au mai rămas o să le conservăm, la fel ca în trecut, le prăjim și le punem în untură la păstrare și le trimitem pe rând,” a explicat Viorel Matei, un bărbat din Bistrița care se pregătea să trimită în Spania, unde se află cei doi băieți ai săi cu familiile, un pachet cu bunătăți.

Și Măriuța Pop a trecut pe la sediul unei agenții de transport internațional, să afle ce îi poate trimite fiicei sale aflate în Italia.

„Nu mi-au spus nici dacă să trimit, nici dacă să nu trimit… Au zis că ei nu pot garanta că va ajunge carnea unde trebuie, dacă se vor face controale la graniță. Noi nu suntem în zona cu focare de pestă, dar asta nu garantează că nu se vor face controale la graniță. Oricum, trebuie să îi trimit pachet, pentru că așteaptă și nepoțica un cadou de la noi. În plus, le mai trebuie și niște brânză, așa că pe lângă acestea, o să pun și ceva produse de porc. Nu la fel de multe ca în anii trecuți, dar o să le trimit măcar de gust,” spune Măriuța Pop.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Apelul care te lasă fără bani. Metoda folosită de infractori
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce culoare aveau cele mai vechi molecule colorate de pe Pământ?